Diş Ağrısına En İyi Gelen Ağrı Kesiciler

Diş ağrısı genellikle hafif başlamasa da zaman içerisinde dayanılmaz bir hal alabilir. Diş ağrısı yaşadığınızda diş hekiminize başvurmanız en doğrusu olacaktır fakat bu süreçte ağrı kesicilerin diş ağrısına iyi gelip gelmeyeceği sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu sorunun cevabı ağrı kesicilerin etki mekanizmalarında saklıdır.

Diş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesiciler

Diş ağrısı için farklı sınıflarda yer alan ilaçların kullanımı mümkündür. Diş ağrısı için en iyi ağrı kesici hangisiyse bunu hekim ve eczacınıza danışarak öğrenebilirsiniz.

Genel olarak diş ağrısına iyi gelen ilaçlar arasında şunlar yer alır:

  • Parasetemol içeren ilaçlar
  • Ibuprofen
  • Naprozin
  • Asetilsalisilik asit (Aspirin)
  • Ketoprofen

Ağrı kesiciler genel olarak sistemik etki gösteren ilaçlardır. Yani vücut genelinde ağrı kesici etki oluştururlar. Dolayısıyla bu ilaçlar diş ağrısını gidermeye yardımcı olsa da altta yatan nedeni ortadan kaldırmazlar. Diş ağrısının geçici olarak giderilmesine yardımcı olurlar ancak diş hekiminize başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Parasetemol İçeren İlaçlar

Parasetemol diş ağrısına iyi gelen ağrı kesiciler arasında yer alır. Bu ilacın düşük dozlarda kullanımı genelde güvenlidir. Parasetemol metabolizmayı etkilemeden ağrı ve ateşin düşürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle diş ağrınız olduğunda Parasetemol içeren ilaçları güvenle kullanabilirsiniz.

Parasetemol içeren ilaçların dozu yaşa ve ağırlığa göre değişir. Yetişkinlerde doz genellikle saatte bir veya dört saatte bir ihtiyaç halinde verilir. Maksimum doz günde 4 gramdır.

Ibuprofen

Ibuprofen diş ağrısına iyi gelen non-steroid anti-inflamatuar ilaçlardan (NSAID) biridir. NSAID grubu ilaçlar Parasetemol ile kıyaslandığında daha güçlü ağrı kesici etkiye sahip olabilirler. Bunun nedeni NSAID grubu ilaçların inflamasyonu yani yangıyı azaltabilmeleridir.

Diş hekimliği pratiğinde sıkça karşılaşılan yumuşak doku cerrahisi ve üçüncü molar (üst üste binen diş) çekimi gibi işlemler sonrasında oluşan ağrının kontrolünde ibuprofen oldukça etkilidir. Ibuprofen çocuklar ve yetişkinler tarafından güvenle kullanılabilir fakat mide ülseri, mide kanaması, ciddi kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalarının ibuprofen kullanmamaları gerekir.

Yetişkinlerde ibuprofen dozu, şifahi yolla alınması halinde her 6-8 saatte bir 200-400 mg’dır. Günlük maksimum doz 1200 mg aşılmamalıdır. İbuprofen etkin madde olarak içeren ilaçlardan bazıları şu şekildedir:

  • Nurofen
  • İbufen
  • İbucold
  • İburamin
  • İbalgin
  • İbufen Junior (şuruplarda ibuprofen pediatrik formülasyonu)

Naprozin

Naprozin diş ağrısı için kullanılan güçlü bir non-steroid anti-inflamatuar ilaçtır (NSAID). Naprozinin etkin maddesi naproksen sodyumdur. Naproksen sodyum, ibuprofen ile aynı grupta yer alan ve benzer etki mekanizmasına sahip bir bileşiktir. Bu nedenle naprozinin de diş ağrısını gidermede etkili olduğu düşünülmektedir.

Diş çekimi gibi cerrahi işlemler sonrasında oluşan ağrının kontrolünde naprozin etkilidir. Bunun yanı sıra romatizma, ödem ve yangı gibi durumlarda da naprozine başvurulabilir.

Naprozini ağız yoluyla alan yetişkinlerde etkili doz 250-500 mg arasındadır ve bu doz günde iki veya üç sefer alınabilir. Naproksen sodyum içeren ilaçlardan bazıları şunlardır:

  • Aldolor
  • Naprosyn

Asetilsalisilik Asit (Aspirin)

Asetilsalisilik asit sıklıkla aspirin ismiyle bilinir. Aspirin, diş ağrısına iyi gelen en eski ilaçlardan biridir. Diş hekimleri tarafından kullanılan standart ağrı kesicilerin etki mekanizmalarının temellendiği ilaçtır.

Asetilsalisik asidin etkin maddesi salisilat grubuna aittir ve prostaglandin sentezini inhibe ederek etki eder. Prostaglandinler inflamasyona yani yangıya neden olan bileşiklerdir. Prostaglandin sentezini engelleyerek asetilsalisik asit inflamasyonu azaltır ve buna bağlı olarak ağrı hissini azaltır.

Asetilsalisik asidin dozu kişiye özel olarak belirlenebilir fakat genel kullanım dozu günde maksimum 3 gramdır. Asetilsalisik asidi içeren ilaçlardan bazıları şöyledir:

  • Aspirin
  • Aspro Clear
  • Alka Seltzer

Ketoprofen

Ketoprofen diş ağrısına iyi gelen başka bir non-steroid anti-inflamatuar ajandır (NSAID). Ketoprofen ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda bu ilacın diş ağrısını etkin şekilde azalttığı gösterilmiştir. Ketoprofenin etkin maddesi olan ketoprofeni içeren ilaçlardan bazıları şöyledir:

  • Ketofen
  • Fastum
  • Ketoprofen M Sandoz

Diş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesicilerin Yan Etkileri Nelerdir?

Diş ağrısına iyi gelen ağrı kesicilerin genel olarak yan etkileri bulunur. Yan etkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı durumlarda ciddi boyutlara ulaşabilir.

Asetilsalisik asit içeren aspirin mide koruyucu mekanizmayı inhibit eder dolayısıyla mide yanması, bulantı, kusma ve üst mide barsak kanaması gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca asetilsalisik asit astım hastalarında hava yollarını daraltabileceği için kullanılmamalıdır.

Ibuprofen ise mide barsak kanalında tahrişe yol açabilir, üst mide kanaması riski oluşturabilir ve böbrek fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Naprozin ise ibuprofene benzer yan etkilere sahiptir.

Parasetemol karaciğer metabolizmasında etkili olmaktadır. Güvenli olarak değerlendirilen ilaçlarda yüksek doz alımında ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Parasetemol içeren ilaçların tavsiye edilen dozdan fazla alınmaması gerekir.

Diş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesiciler Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Diş ağrısı için ağrı kesici kullanımı genelde geçici bir çözümdür. Diş ağrısı yaşayan bireylerin en kısa zamanda diş hekimine başvurmaları önerilir.

Ağrı kesiciler reçetesiz şekilde temin edilebilen ilaçlar oldukları için kişiler istedikleri zaman bu ilaçları kullanabilir fakat sürekli ağrı kesici almak bağımlılık riskini artırabilir bu nedenle dikkatli olunmalıdır.

Diş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesiciler Nelerdir?

Diş ağrısı için farklı sınıflarda yer alan ilaçların kullanımı mümkündür. Diş ağrısı için en iyi ağrı kesici hangisiyse bunu hekim ve eczacınıza danışarak öğrenebilirsiniz.

Genel olarak diş ağrısına iyi gelen ilaçlar arasında şunlar yer alır:

  • Parasetemol içeren ilaçlar
  • Ibuprofen
  • Naprozin
  • Asetilsalisilik acid (Aspirin)
  • Ketoprofen

Ağrı kesiciler genel olarak sistemik etki gösteren ilaçlardır. Yani vücut genelinde ağrı kesici etki oluştururlar. Dolayısıyla bu ilaçlar diş ağrısını gidermeye yardımcı olsa da altta yatan nedeni ortadan kaldırmazlar. Diş ağrısının geçici olarak giderilmesine yardımcı olurlar ancak diş hekiminize başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Scroll to Top