Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yılmaz, sporcu sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi

Ağrı’da özel hastaneler arasında yer alan ve Ağrı’nın en kapsamlı hastanesi olarak hizmet veren Vatan Hastanesi, sporcu sağlığı ve rehabilitasyonu ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yılmaz, sporcu sağlığında dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sporcuların daha verimli antrenman yapabilmeleri ve performanslarını arttırabilmeleri için sağlıklı bir bedene ve doğru bir tekniğe sahip olmaları lazım. Bu nedenle sporcuların teknik eğitimleri kadar beden eğitimi ve sağlık eğitimlerinin de çok iyi verilmesi gerekir.

Teknik eğitimin yanı sıra beden eğitimi ve sağlık eğitimi de sporcuların doğru antrenman yapabilmeleri ve sağlıklı bireyler olarak spor hayatlarına devam edebilmeleri için çok önemlidir.

Dr. İsmail Yılmaz, “Özellikle ergenlik çağındaki çocuklarda sık görülen sorunlardan biri de aşırı antrenmandır. Bu durum çocukların gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Çocukların gelişimine katkıda bulunacak spor aktiviteleri yapılmalı, gelişimlerini olumsuz etkileyecek aşırı aktivitelerden uzak durulmalı.” dedi.

Sporcuların antrenman düzenleri, beslenme şekilleri ve yaptıkları spora göre alabilecekleri sakatlık türleri değişiyor. Ancak genel olarak en çok görülen sakatlıklar; sporcu sağlığında dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. İsmail Yılmaz, bu sakatlıkların önlenmesinin ve tedavilerinin yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Sakatlık durumlarında erken tanı ve tedavi çok önemli. Geç tedavi ve tanı durumunda sakatlık uzun sürebiliyor. Bu da sporcunun motivasyonunu düşürüyor ve spordan uzaklaşmasına neden oluyor. Dolayısıyla sporda sağlığın korunması ve sakatlıkların minimuma indirilmesi için sağlık uzmanlarından destek alınması şart.

Sakatlıkların tedavisi yapıldıktan sonra sporcunun eski performansına ulaşabilmesi için fizyoterapistler tarafından uygulanan manuel terapi teknikleri, dry needling, spinal mobilizasyon, eklem mobilizasyonları, Kinesiotape uygulamaları, elektroterapi yöntemleri, egzersiz rehabilitasyonu, postür egzersizleri, core egzersizleri, denge egzersizleri gibi yöntemlerle tedavi ve rehabilitasyon sürecinin çok iyi planlanması gerekiyor.

Rehabilitasyon süreci ne kadar iyi planlanır ve uygulanırsa sporcunun o kadar çabuk eski gücüne kavuşması mümkün olur.

Sakatlıkları önlemek için sporcuda esneklik, kuvvet, denge ve koordinasyonu arttıracak çalışmalar yapılmalı. Ayrıca yorgunluk semptomlarının bilinmesi ve antrenman programının buna göre düzenlenmesi de sakatlıkları önlemede çok önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Scroll to Top