Baş Ağrısına Sıcak mı Soğuk mu İyi Gelir?

Baş ağrısı, pek çok kişinin zaman zaman yaşadığı, genel bir ağrı türüdür. Stres, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, uyku düzensizliği ve migren gibi sorunlar baş ağrısına neden olabilir. Baş ağrısı yaşandığında insanlar genellikle ilaç dışında doğal yollarla da bu ağrının hafiflemesini isterler. Soğuk ya da sıcak kompres uygulamaları bu yöntemlerden biridir. Baş ağrısına sıcak mı soğuk mu iyi gelir? Sorusunun cevabı verilirken her iki uygulamanın da nasıl yapılacağı, sağladığı faydalar aktarılır.

Baş Ağrısına Sıcak mı Soğuk mu İyi Gelir?

Baş ağrısı olduğunda soğuk kompres uygulaması yapılması önerilir. Baş ağrısına sıcak uygulama yapılabilir ancak baş ağrısını tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle baş ağrısına sıcak mı soğuk mu iyi gelir? Sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Soğuk kompres uygulaması yapılmadan önce kişinin hangi baş ağrısını yaşadığını iyi değerlendirmesi gerekir.

Baş bölgesine soğuk uygulama yapılacaksa buz torbası ya da soğuk gelmeyecek şekilde sarılı buz parçaları kullanılabilir. Başın ağrıyan bölgesine soğuk uygulama yapılabileceği gibi boynun arka kısmına ya da omuz bölgesine de soğuk uygulama yapılabilir. Baş ağrısının hafiflediğini hisseden kişilerin soğuk kompres uygulamasını ne kadar süreyle yaptıklarına ilişkin bilgi vermeleri de önemlidir.

Baş bölgesine sıcak uygulama yapılacaksa buhar torusu ya da ısıtıcı yastık kullanılabilir. Boyun ve omuz bölgesine sıcak uygulama yapılabilir. Sıcak kompres uygulaması baş ağrısını artırabileceği için dikkatli olunması gerekir. Sıcak kompres uygulamasından sonra baş ağrısının şiddeti artıyorsa bu uygulama bir daha yapılmamalıdır.

Soğuk Kompresin Faydaları

Baş ağrısına soğuk kompres yapmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş bölgesine soğuk kompres yapılması kan damarlarını daraltarak kan akışını azaltır ve baştaki baskı hissini hafifletir.
  • Başın ağrıyan kısmına soğuk uygulanması sinir ileti hızını yavaşlatarak ağrı algısını azaltır.
  • Soğuk kompresin başın ağrıyan kısmına uygulanması vücudun endorfin salgılamasını sağlar. Endorfin doğal ağrı kesici olarak görev yapar.
  • Ağrılı bölgeye kan akışının azalması nedeniyle şişlik ve iltihap oluşumunu engeller
  • Soğuk kompres baş ağrısının yanı sıra migren, sinüzit ve gerilim tipi baş ağrılarına da iyi gelir.

Sıcak Kompresin Faydaları

Baş ağrısına sıcak kompres yapmanın faydaları şu şekildedir:

  • Sıcak kompres uygulaması boyun ve omuz bölgesindeki kasları gevşeterek kan akışını artırır bu sayede baş ağrısını hafifletir
  • Ağrılı bölgeye sıcak uygulanması endorfin salgılanmasını sağlar. Bu da baş ağrısını hafifleten doğal bir ağrı kesici etkisi yaratır
  • Sıcak kompres bölgedeki kan akışını artırdığı için şişlik ve iltihap oluşumunu engeller.

Baş Ağrısına Soğuk Uygulama Nasıl Yapılır?

Baş ağrısı için soğuk kompres uygulaması yapmak isteyenlerin şu şekilde hareket etmesi gerekir:

  • Baş ağrısının meydana geldiği alana bir buz torbası ya da buz küpleriyle dolu bir çanta yerleştirin.
  • Ilımlı bir şekilde soğutma sağlanması için buz torbasının ya da çantanın üzerine ince bir havlu ya da bez koyabilirsiniz.
  • Soğuk kompresi başınıza yerleştirirken mümkünse göz ve kulaklarınızı kapatmayı unutmayın.
  • Ağrı tamamen geçene kadar 15-20 dakika aralıklarla soğuk kompres yapabilirsiniz.

Baş Ağrısına Sıcak Uygulama Nasıl Yapılır?

Baş ağrısı için sıcak kompres uygulaması yapmak isteyenlerin şu şekilde hareket etmesi gerekir:

  • Buhar torusu ya da ısıtıcı yastık gibi malzemeleri kullanabilirsiniz.
  • Ağrının şiddetine göre 15-20 dakika boyunca sıcak uygulama yapabilirsiniz.
  • Ağrıyan bölgeye doğrudan cilt üzerinden sıcak uygulama yapmaktan kaçının. Yüksek sıcaklık cildinize zarar verebilir.

Baş Ağrısına Hangi Kompres Daha Çok Etki Eder?

Baş ağrısının tipi ve nedeni kişiye özel baş ağrısı tedavisi gerektirir. Baş bölgesine yapılan kompres uygulamaları herkes için aynı etkiyi yaratmaz. Bu nedenle baş ağrısına sıcak mı soğuk kompresin etkili olacağı kişiden kişiye değişir.

Scroll to Top