Bel fıtığı bacak ağrısı yaşanabileceği gibi, bu ağrıların kalça ve ayak bölgesine de yansıması mümkün olmaktadır. Bel fıtığı bacaklarınıza doğru inen ve kuvvet kaybına neden olabilen bacak ağrılarına (siyatik) neden olabilmektedir. Bu durumda yapılan tedavilerle birlikte fizik tedavi uygulamaları sonrasında hasta ağrılarından kurtulabilmektedir.
Bel fıtığı bacak ağrısına iyi gelen uygulamalar arasında sıcak-soğuk kompres, hafif egzersizler, esneme hareketleri, bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler, oturuş-duruş pozisyonlarının düzeltilmesi yer almaktadır. Ayrıca bacakları bel seviyesinden yukarı kaldırmak bacak ağrılarına iyi gelmektedir.
Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı; bel bölgesindeki omurların arasında bulunan yumuşak doku olan disklerin yerinden kayması, yırtılması ya da zorlanması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Bel fıtığı rahatsızlığı hareket kabiliyetini kısıtladığı gibi, sinirlerde de hasara neden olabilmektedir. Bu durumda kişide kuvvet kaybı, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler oluşabilmektedir. Daha ileri safhalarda ise kişinin yatağından kalkmasını dahi zorlaştıracak ağrılar oluşabilmektedir.
Bel fıtığında ağrı sadece bel bölgesinde sınırlı kalmayıp, fıtığın omuriliğe ya da omuriliik sinirlerine baskı yapması sonucu bacaklarda ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kalça bölgesinde de ağrı yaşanması muhtemeldir. Bel fıtığı bacak ağrısı yaşandığında ilk etapta kişinin kendi yapabileceği tedaviler sınırlıdır. Ancak şikayetlerin uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana gidilmesi gerekmektedir.
Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Bel fıtığının en sık nedeni yaşa bağlı olarak ortaya çıkan dejenerasyondur. Bunun yanında ağır kaldırma, ıslak ve soğukta çalışma, spor yaralanmaları, travmalar, genetik faktörler, obezite, sigara kullanımı ve uzun süreli oturmak ya da ayakta durmanın bel fıtığında etkili olduğu düşünülmektedir.
Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığının en temel belirtisi şiddetli bel ağrısıdır. Bu ağrı sıklıkla belin alt kısmında yaşanır ve bacaklara doğru yayılabilir. Bel ağrısı genellikle hareketle artar ve dinlenmeyle azalır. Ayrıca bel fıtığı vakalarında bacaklarda ağrı, uyuşukluk veya güçsüzlük de görülebilir. Nadir durumlarda ise iç organlara ait fonksiyon bozuklukları yaşanabilir.
Bel fıtığında görülen belirtiler;
- Şiddetli bel ağrısı
- Ağrının hareketle artması ve dinlenmeyle azalması
- Bacaklarda siyatik tarzı ağrı, uyuşukluk veya güçsüzlük
- Ağrının özellikle öksürme, hapşırma veya ıslakken artması
- İç organlara ait fonksiyon bozukluğu gibi nadir belirtileri içermektedir
Bel Fıtığı Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığı bacak ağısına sıcak-soğuk kompres uygulamak, hafif yürüyüşler yapmak, esneme hareketleri ve pozisyonun düzelenmesi gibi duruş-oturuş pozisyonunu düzeltmek yanı sıra bacak kaslarını güçlendiren egzersizler yanı sıra bacakları bel seviyesinden yukarı kaldırmak bacak ağrılarına iyi gelir.
- Soğuk Kompres Uygulaması: Soğuk kompres uygulaması kan damarlarını daraltarak enflamasyonu azaltmaktadır. Bu sebeple bel fıtığı kaynaklı bacak ağrılarınca soğuk kompres uygulanabilir.
- Sıcak Kompres Uygulaması: Sıcak kompres uygulaması ise kan akışını artırarak kasları gevşetmekte ve rahatlatmaktadır. Bu sebeple bel fıtığı kaynaklı bacak ağrılarınca sıcak kompres uygulanabilir ancak uygulama sürelerinin iyi ayarlanması gerekmektedir.
- Esneme Hareketleri: Esneme hareketleri bel ve bacak kaslarının flexiblity yani esnekliğini artırmakta ve akşam şikayetlerini azaltmaktadır.
- Ağrı tetikleyen faktörlerden uzak durmak:Duruş bozukluğu oturuş pozisyonunun düzeltilmesi, uzun süre oturmaktan kaçınılması gibi faktörler bel ve bacak ağrılarını azaltmaktadır.
- Bacakları kaldırmak: Ağrı olduğunda sırt üstü yatıp bacakları dizlerden bükerek bel seviyesinden yukarı kaldırmak bacak kaslarını rahatlatmakta ve komşu sinirlere de baskıyı azaltmaktadır.
Bel Fıtığı Bacak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Bel fıtığı bacak ağrısı tedavisinde öncelikle hastanın günlük yaşamını kısıtlayan şikayetlerin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda fizik tedavi yöntemlerine cerrahi dışı yöntemler yanı sıra ilaç tedavisi, epidural steroid enjeksiyonu gibi girişimsel yöntemlerden yararlanılmaktadır. Tüm tedavilere rağmen hastanın şikayetleri devam eden vakalarda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.
Bel Fıtığı Bacak Ağrısı için Fizik Tedavi Yöntemleri
Bel fıtığı bacak ağısı yaşayan hastalarda fizik tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Bu bağlamda;
- Tens tedavisi
- Düşük frekanslı ultrason tedavisi
- Kuru iğne akupunktur yöntemi
- Esnetme teknikleri
- Ağırlıklı traksiyon uygulamaları
- Medx spinal egzersiz sistemi ile bel ve bacağa yönelik kuvvetlendirme egzersizleri gibi uygulamalara yer verilmektedir
Epidural Steroid Enjeksiyonu Nedir?
Epidural steroid enjeksiyonu; bel fıtığı ya da siyatik rahatsızlığında sinirlerin etrafına steroid içeren sıvıların enjekte edilmesidir. Hastada oluşan iltihabi reaksiyonu azaltmaya yönelik bir işlemdir. Uygulama sonrası hasta hemen taburcu olmakta ve günlük yaşamına devam edebilmektedir.
Bel Fıtığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Bel fıtığı tedavisinde ağırlıklı olarak iltihaplanmayı azaltmaya yönelik ilaçlar yanı sıra kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Vakaların büyük bir kısmında ilaç tedavisi yeterli olmakla birlikte bazı hastalarda şikayetler devam etmektedir.
Bel Fıtığında Cerrahi Yöntemler
Tüm fizik tedavi yöntemlerine ve ilaç tedavisine rağmen şiddetli ağrı yaşayan, bacak gücünde azalma görülen ve idrar- dış kontrolü sağlanamayan hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Cerrahi yöntemin seçimi her hasta için ayrı ayrı değerlendirilerek planlanmaktadır.