Baş ağrıları; stres, soğuk algınlığı, grip, sinüzit, migren, yüksek tansiyon ve diğer birçok nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir. Baş ağrısının altında yatan nedene bağlı olarak gidilmesi gereken bölüm değişiklik göstermektedir. Eğer baş ağrısı nörolojik bir bulguya neden olmuyorsa sorun genellikle psikolojik veya fizyolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanmakta ve Nöroloji uzmanlarına başvuru yapılması gerekmektedir. Ancak baş ağrısına eşlik eden bilinç kaybı, geçmeyen kusma ve ateş gibi semptomlar varsa bu durum tehlikeli bir duruma işaret edebileceğinden acil servis ile iletişime geçilmesi önerilmektedir.
Baş Ağrısı için Hangi Bölüm Gidilir?
Baş ağrısı için gidilecek bölüm genellikle ağrının karakterine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak baş ağrısı problemi olan kişilerin öncelikle Nöroloji (Sinir ve Hastalıkları) bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Baş ağrısının altında yatan nedeni saptamak için gerekli tetkik ve değerlendirmeleri Nöroloji uzmanları yapabilmektedir. Eğer baş ağrısı problemi olan kişilerde nörolojik hastalıklar saptanmazsa sorunun psikolojik veya fizyolojik bir rahatsızlıktan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durumda kişinin psikolojik destek alması veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlarına başvurması önerilmektedir.
Baş ağrısının altında yatan nedenler arasında soğuk algınlığı, grip, yüksek tansiyon, sinüzit ve migren gibi hastalıklar yer almaktadır. Bu nedenle baş ağrısına eşlik eden burun akıntısı, ateş gibi semptomlar varsa KBB (Kulak Burun Boğaz) bölümüne başvurulması önerilmektedir. Yüksek tansiyon sorunu saptanan kişilerde ise Kardiyoloji bölümüne yönlendirme yapılmaktadır.
Baş Ağrısı Hastanede Hangi Bölüm Bakıyor?
Baş ağrısı problemi olan hastalar öncelikle Nöroloji (Sinir ve Hastalıkları) bölümüne yönlendirilmektedir. Baş ağrısının altında yatan nedeni saptamak için gerekli tetkik ve değerlendirmeleri Nöroloji uzmanları yapabilmektedir. Eğer baş ağrısıyla birlikte aşırı yüksek tansiyon ve nabız değerleri ölçümlenirse durum Kardiyoloji bölümüne değerlendirilmek üzere hastaneye başvuruyu gerektirebilmektedir. Baş ağrısına eşlik eden burun akıntısı, ateş gibi semptomlar varsa durumun sinüzitten kaynaklanabileceği düşünülerek KBB (Kulak Burun Boğaz) bölümüne başvurulması önerilmektedir.
Baş ağrısına eşlik eden bilinç kaybı, geçmeyen kusma ve ateş gibi semptomlar acil servis ile iletişime geçilmesi gereken durumlardan sayılmaktadır. Bu durum ciddi bir nörolojik problemin habercisi olabileceğinden erken müdahale büyük önem taşımaktadır. Acil serviste gerekli müdahale ve tetkikler yapılarak hastanın durumu stabilize edildikten sonra Nöroloji bölümüne yönlendirme yapılabilmektedir.
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Baş ağrısının 3 ana tipi bulunmaktadır. Bunlar; gerilim tipi baş ağrısı, migren ve kümeli baş ağrısı olarak bilinmektedir.
Gerilim tipi baş ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısında kişi sanki kafasında sıkı bir bandın olduğunu hissedebilmektedir. Akşam saatlerine doğru artış gösteren bu tip baş ağrısı daha çok stresle ilişkilendirilmektedir.
Migren
Migren atağı yaşayan kişilerde baş ağrısına bulantı, kusma ve ışık ile sesten rahatsızlık hissi eşlik edebilmektedir. Tek taraflı ve zonklayıcı yapıda olan bu ağrı gündüz saatlerinde başlayıp akşam saatlerine kadar sürebilmektedir.
Küme baş ağrısı
Küme baş ağrısı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık rastlanan nadir görülen bir baş ağrısı tipidir. Ağrı genellikle göz etrafında yoğunlaşmakta ve gözde yaşarma, burun akıntısı gibi semptomlara neden olabilmektedir. Küme baş ağrısı dönemlerinde günde birkaç kez tekrar edebilen ataklarla seyredebilmektedir.