Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısı, baş ve boyun bölgesindeki hassas sinirlerin uyarılmasıyla ortaya çıkan ağrıdır. Baş ağrısı; migren, gerilim tipi baş ağrısı, küme baş ağrısı gibi primer baş ağrılarının yanı sıra, beyin tümörü, menenjit, anevrizma gibi birçok hastalığın bulgusu da olabilir. Nöroşirürji (Beyin ve Sinir Cerrahisi) baş ağrısı tedavisi ile ilgilenmektedir. Baş ağrısı tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının bulunması gerekir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Baş Ağrısı Tedavisi

Baş ağrısının tedavi edilebilmesi için öncelikle nedeninin belirlenmesi gerekir. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) baş ağrısı tedavisi ile ilgili birimlere hasta başvurusu yapabilir. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) tarafından yapılan değerlendirme ve gerekli tetkikleri sonrasında eğer cerrahi bir neden yoksa hastaya yönlendirme yapılır. Eğer cerrahi bir neden var ise gerekli cerrahi işlem yapılır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Baş Ağrısı Tedavisi Yöntemleri

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) tarafından değerlendirilen hastalarda eğer cerrahi bir neden yok ise bu hastalara tıbbi yöntemler ile baş ağrısının yönetimi yapılır. Eğer hasta değerlendirirmesi sonrasında cerrahi bir nedene sahip ise bu durumun düzeltilmesine yönelik cerrahi işlem yapılır.

Baş Ağrısı Neden Olur?

Baş ağrısının nedeni olabilecek birçok durum vardır. Bunlar arasında en sık görülen nedenler şu şekildedir;

  • Strese bağlı gerilim tipi baş ağrıları
  • Uyku düzensizliğine bağlı yaşanan baş ağrıları
  • Kafein yoksunluğu baş ağrısı oluşturabilir
  • Açlık veya tokluk yoksunluğu baş ağrısına neden olabilir
  • Sinüslerin iltihaplanması sinüzit baş ağrısına yol açabilir
  • Başta travmaya bağlı oluşan kanama ve ödemler baş ağrısı yapabilir
  • Migren atakları genetik geçiş gösterebilir
  • Küme baş ağrıları erkeklerde daha fazla görülmektedir

Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısının en temel belirtisi şüphesiz ki ağrıdır. Baş ağrısı; hafif, orta, şiddetli olarak sınıflandırılır. Baş ağrısı genel olarak tekrarlayan bir durumdur. Baş ağrısında oluşan şiddet genellikle zamana bağlı olarak değişkenlik gösterir. Baş ağrısından etkilenen kişiler konsantre olmada güçlük çekerler. Baş ağrısı olan kişiler sıklıkla uyku düzensizliği ve yorgunluk yaşarlar. Baş ağrısı olan kişiler genellikle bulantı ve kusma gibi durumlarla da karşı karşıya kalabilirler.

Baş Ağrısı Risk Faktörleri Nelerdir?

Yaş; baş ağrısının risk faktörleri arasında yer alır. Genç erişkinler ve orta yaş grubu kişilerde baş ağrısı görülme sıklığı yüksektir. Hamilik döneminde de baş ağrısı görülme sıklığı artar. Ayrıca migren geçmişi olan kişilerde de bu risk faktörü olarak kabul edilir. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) tarafından yapılan değerlendirmelerde eğer hastanın geçmiş öyküsünde migren hikayesi var ise bu durumun cerrahi tedavisine engel oluşturabilir. Cinsiyet; kadınlara oranla erkeklerde daha fazla küme baş ağrısı görülmektedir. Yine hormonal değişiklikler de baş ağrısını tetikleyebilir. Kafein, alkol gibi uyarıcı maddelerin tüketimi de risk faktörleri arasında yer alır. Buna ek olarak bazı gıdaların tüketimi de risk faktörüdür. Peynir çeşitleri, çikolata, işlenmiş etler baş ağrısını tetikleyebilir. Genetik geçiş; aile içerisinde migren öyküsü olan kişilerde migren gelişme riski yüksektir. Fiziksel aktivite, stres, uykusuzluk ile birlikte uyku apnesi gibi kronik rahatsızlıklar da risk faktörleri arasında kabul edilir.

Baş Ağrısında Tan Nasıl Konulur?

Baş ağrısı tanısında genel olarak klinik bulgular ve öykü yeterlidir. Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) tarafından yapılan detaylı muayenede başta nörolojik olmak üzere birçok sistemin değerlendirilmesi yapılır. Bununla birlikte bir çok test istenebilir. Gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesi için detaylı bir değerlendirme şarttır. Eğer hasta nörolojik olarak etkilendiyse buna yönelik tedavi planlaması yapılır. Eğer kişi hayat kalitesi üzerine etki eden bir baş ağrısı yaşıyorsa bu durumun yönetimi için Nöroloji veya Ağrı Polikliniğine başvuruda bulunabilir.

Baş Ağrısından Nasıl Kurtulabilirim?

Baş ağrısından kurtulmak için öncelikle evde yapılabilecek yöntemler denenebilir. Ağrı kesiciler; parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar hafif şiddetteki baş ağrılarına etki edebilir. Ancak bu ilaçların kullanım süresi 3-4 günü geçmemelidir. Daha şiddetli baş ağrılarında triptan grubundan ilaçlar reçete edilebilir. Bunun yanında ergotamin içeren ilaçlar da migren türü baş ağrılarına etki gösterebilir. Ancak bu ilaçların kullanımı uzman hekim önerisi ve takibi altında olmalıdır.

Baş Ağrısının Tedavisi Nedir?

Baş ağrısının tedavisinde iki ana yaklaşım söz konusudur: akut tedavi ve profilaktik tedavi.

Akut tedavi: Bu yaklaşım, baş ağrısının aniden ortaya çıkması durumunda uygulanır. Örneğin, migren atağı başladığında alınabilecek ilaçlar akut tedaviye örnek teşkil eder. Genellikle nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NAİİ) ve spesifik migraine karşı ilaçlar bu kategoridedir.

Profilaktik tedavi: Baş ağrısının sıklığının artması durumunda, yani kronikleşmiş vakalarda uygulanır. Burada amaç gelecekte oluşabilecek baş ağrılarını önlemektir. Örneğin, haftada bir migren atağı yaşayan bir hasta profilaktik tedaviden faydalanabilir. Bu tedavi yöntemi ilaçlarla veya botoks enjeksiyonlarıyla yapılabilir.

Baş ağrısının tedavisinde önemli olan hastanın doktoru tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve uygun tedavi planlamasının yapılmasıdır. Ayrıca alternatif tedavi yöntemleri arasında yer alan akupunktur uygulamasının da bazı hastalarda etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) Baş Ağrısı Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirürji) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda eğer cerrahi tedavi gerektiren bir durum söz konusu değilse hastalara yönlendirme yapılır. Ancak eğer cerrahi bir işlem yapıldıysa, bu işlemin doğasına göre dikkat edilmesi gereken hususlar hasta taburcu olduktan sonra kendisine iletilir. Genel olarak cerrahi müdahale sonrası normal aktivitelerine hastalar kısa süre içerisinde dönebilirler.

Baş Ağrısı Tedavisinde Hangi Branş Bakılır?

Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) uzmanları tarafından baş ağrısı tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Scroll to Top