Burun Ucu Ağrısı Neden Olur? Burun Ucu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Burun ucu, kıkırdak dokular ve ciltten oluşan burunun son kısmıdır. Burnun yüz ile anatomik olarak uyumlu olduğu kısımda yer alır ve genellikle hassas bir bölgedir. Burnun kıkırdak yapısından dolayı burun ucunda hafif şişlik ve dolgunluk da hissedilebilir. Burun ucu bölgesi çevresinde sinüslerin de bulunması nedeni ile başın arka kısmında ve alın bölgesinde de ağrı hissedilebilir. Burun ucunun sağında ve solunda yer alan burun delikleri (nareler) de hassas bir yapıya sahiptir.

Burun Ucu Ağrısı Neden Olur?

Burun ucundaki ağrının en sık nedeni soğuk algınlığı ve alerjik reaksiyonlardır. Alerji semptomları, polen, ev tozu veya hayvan tüyü gibi nefesle vücuda giren yabancı maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucu ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ise buruna ve sinüslere yerleşen virüsler sebebiyle gelişir. Burun ucu ağrısını daha seyrek görülen nedenler de tetikleyebilir.

Burun ucundaki ağrı ve hassasiyetin yaygın nedenleri arasında şunlar bulunur:

  • Burun içi irritasyonu ve enfeksiyon: Burun mukozasının iltihaplanmasına neden olan ve burun ucunda ağrı hissiyatı yaratan durumlar arasında burun akıntısı ile nefes almayı zorlaştıran soğuk algınlığı, grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları yer alır.
  • Burun alerjisi: Özellikle mevsimsel alerjiler burun ucundaki tahrişe yol açabilir. Polen, ev tozu veya hayvan tüyü gibi nefesle vücuda giren yabancı maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepkisi sonucu alerjik burun semptomları ortaya çıkar.
  • Saman nezlesi (allerjik rinit): Özellikle bahar aylarında görülen ve polen ile tetiklenen saman nezlesi burun ucu ağrısına neden olan yaygın durumlardan biridir.
  • Sinüzit: Burun sinüslerinde görülen iltihaplanma ve şişlik, burun ucunda ağrı hissiyatı yaratabilir. Sinüzit genellikle soğuk algınlığı veya alerji sonrası gelişir.
  • Burun kemiği eğriliği (deviasyon): Burun kemiğinin eğrilmesi burun sinüslerini ve hava yollarını etkileyebilir. Deviyasyonu olan kişilerde burun sinüsleri sık sık enfekte olabilir, bu da burun ucunda ağrıya yol açabilir.
  • Burun polipleri: Burun iç yüzeyinde oluşan polipler, burun mukozasının aşırı büyümesidir. Polipler burun sinüslerini etkileyerek sinüzite neden olabilir ve bu da burun ucunda ağrıya sebep olabilir.
  • Buruna alınan travma: Buruna sert bir cisme çarpma, düşme veya darbe alınması burun ucundaki ağrının en yaygın nedenlerinden biridir. Burun trauma sonrası şişebilir ve hassaslaşabilir.
  • Tıbbi işlemler: Buruna yapılan estetik cerrahi işlemleri, dolgu veya botoks uygulamaları burun ucundaki ağrı ve hassasiyete neden olabilir.

Burun Ucu Ağrısı ve Şişliğine Ne İyi Gelir?

Burun ucundaki ağrı ve hassasiyet genellikle kısa süreli ve kendiliğinden geçen bir durumdur. Burun ucundaki şişliğin giderilmesi için aşağıdaki yöntemler denenebilir:

  • Ağrının nedeni soğuk algılınlığı veya alerji ise bol sıvı tüketmek, ılık içecekler (bitki çayları, ılık su) tüketmek ve buhar inhalasyonu yapmak burun sinüslerinin açılmasına yardımcı olabilir.
  • Buhar inhalasyonu yapmak; özellikle soğuk algınlığı veya alerji durumlarında burun sinüslerinin açılmasına ve rahatlamaya yardımcı olabilir.
  • Ilık kompres uygulamak; Burun ucuna ve çevresine ılık kompres uygulamak kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
  • Daha fazla dinlenmek; Vücudun dinlenmesi bağışıklık sistemini güçlendirerek burun ucu ağrısını kısa sürede geçirebilir.

Burun ucundaki ağrı ve şişliğin nedeni alerji ise, alerjik reaksiyonu azaltmak için antihistaminik ilaçlar veya burun spreyleri kullanılabilir.

Eğer burun ucu ağrısı ciddi bir enfeksiyon, yaralanma veya başka bir tıbbi sorundan kaynaklanıyorsa, bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir. Doktorunuz bulgularınıza göre uygun tedaviyi belirleyecektir.

Burun Ucu Ağrısına Hangi Doktora Gidilir?

Burun ucu ağrısı yaşayan kişiler öncelikle Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları bölümüne başvurmalıdır.

Scroll to Top