Diş ağrısı ve ateş çocukluk çağının en sık karşılaşılan sorunlarıdır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı olan bu iki durum bazen yan yana gelebilir, hatta çocuklarda ateş, diş ağrısının habercisi bile olabilir. Özellikle iki yaşındaki çocuklarda görülen ateş ve diş ağrısı birlikte ortaya çıktığında aileler tarafından algılanamaz. Çocuklarda iki yaş sendromu olarak bilinen bu dönemde çocuklarda davranışsal bazı sorunlar yaşanabilir. İki yaşındaki çocuğun ateşi ile diş ağrısı olduğunda öncelikli olarak nedeninin bulunması gerekir. İki yaşındaki çocuklarda hem ateş hem de diş ağrısı sorunu ile sık sık karşılaştıklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Teymen, konuyla ilgili ailelara önemli bilgiler verdi.
Ateş mi diş mi?
Özellikle 6 aydan 2 yaşına kadar bebeklerde ve küçük çocuklarda ateş en sık diş çıkarma döneminde görülen Diş eti kaynaklı enfeksiyonlardan görülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda ateş genellikle enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar. Kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonları, covid-19 hastalığı gibi yaygın enfeksiyon hastalıkları yanında bebeklerin ve çocukların diş çıkarması da ateşe neden olabilir. Bebekler ve küçük çocuklar yeni dişlerin çıkmasıyla birlikte daha çok sallanan ve çiğneyebildikleri oyuncaklar kullanmak isterler. Bu dönemlerinde iltihaplı diş etleri nedeniyle ağrı ve ateş duymaları normaldir. Ateş, vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği doğal bir tepkidir. Bunun yanında diş etlerinde şişlik, ağız içinde el ile hissedilebilecek sert diş, diş ağrısı ve salya akması gibi belirtiler varsa bunlar bebeğin diş çıkarıyor olabileceğinin işareti olabilir.
İki yaşındaki çocuğun ateşi diş ağrısından olabilir mi?
İki yaşındaki çocuklarda hem ateş hem de diş ağrısı sorunu ile sık sık karşılaştıklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Teymen, konuyla ilgili ailelara önemli bilgiler verdi.
Çocuklarda iki yaş sendromu olarak bilinen bu dönemde çocuklarda davranışsal bazı sorunlar yaşanabilir. İki yaşındaki bir çocuğun hem ateşi hem de diş ağrısının olması normal bir durum olarak karşılanabilir ancak altında farklı bir hastalığın yatıyor olması da göz ardı edilmemelidir.
İki yaşındaki bir çocuğun ateşi ile diş ağrısı olduğunda öncelikli olarak nedeninin bulunması gerekir. Eğer çocuğun ateşi 39 derecenin üzerinde ve kontrol edilemeyen bir ateş ise bu durumun mutlaka bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda diş çıkarma ateşe neden olabilir. İki yaş sendromu olarak bilinen bu dönemde davranışsal bazı sorunlar da görülebilir. İki yaşındaki bir çocuğun hem ateşi hem de diş ağrısının olması normal bir durumdur ancak altında farklı bir hastalığın yatıyor olması da göz ardı edilmemelidir.
Çocuklarda ateşe ne iyi gelir?
Çocuklarda hafif ateş durumlarında bol sıvı alımı sağlanması, vücudun rahatlatılması ve hafif giydirilmesi önerilirken, çocuğun yemek düzenine dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak bu önlemler sonucunda ateşin baştan savulması mümkündür. Ancak daha yüksek ateş durumlarında doktor önerisiyle parasetamol içeren şurup veya fitil formülasyonları kullanılabilir.
Ateşi olan bebekler ve küçük çocukların daha rahat uyumalarını sağlayabilmek için ıslak badi ya da ıslak çorap gibi kompres uygulamaları yapılabilir. Islak kompres uygulaması için ıslatılan çorap ya da badi kişinin ıslaklığını kaybettikten sonra tekrar giydirilmelidir.
Diş ağrısına ne iyi gelir?
Diş ağrısı özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda hissedilebilecek en büyük rahatsızlıklardan biri olup, bazen dayanılmaz hale gelebilir. Bebeklerin ve küçük çocukların dişsiz olmaları nedeniyle bu bölgelere lokal anesteziklerin uygulanması mümkün değildir. Bu nedenle aileların, bebeklerin ya da çocukların diş etlerini rahatlatmak için bazılar reçetesiz olarak temin edilebilen jel formülasyonları kullanabilirler.
Bazı diş çıkarma jelleri etrafa sürülebiliyor olsa da bunların içerisinde yer alan maddelerin emilimi nedeniyle güvenli olup olmadıklarının kontrol edilmesi gerekir. Aileların kullanabilecekleri güvenli içerikli jeller bulunmaktadır. Bu jellerin içerisinde genellikle sodyum alginat adlı madde bulunur ve bu maddenin güvenli olduğu kanıtlanmıştır.
Aileların bebeklerinin ya da küçük çocuklarının diş etlerine bu jelleri nazik bir şekilde sürerek rahatlatmaları mümkün olabilir. Bunun yanında bebeklerin diş etlerinin masaj yapılması rahatlatıcı bir etki yaratabilir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunları şunlardır:
- Dişlerin çıkmasına bağlı olarak sulanmanın artması
- Diş etlerinin iltihaplanması nedeniyle kırmızı ve şiş gözükmesi
- Diş çıkarmaya bağlı olarak çocukların daha huysuz ve sinirli olmaları
- Çocukların daha fazla emzik ya da parmak emmeleri
- Çiğneme hareketlerinin artması
- Ateş
- İshal
Diş çıkarma süreci ne kadar sürer?
Diş çıkarma süreci bebğe göre değişiklik göstermektedir ancak ortalama olarak 3 ile 16 ay arasında sürmektedir. Genellikle bebeklerde 3 ile 12 ay aralığında ilk diş çıktığında sonraki dişlerin çıkması da aynı süre zarfında gerçekleşir.Diş çıkarma sürecinin tamamlanması ise 2 yıla kadar sürebilmektedir.Bebeklerde ilk süt dişi genellikle 6. ayda meydana gelmektedir.Bebeklerde diş çıkarma sürecini mamelons adı verilen keskin çıkıntılı süt dişleri kolaylaştırmaktadır.