Boyun ağrısı ve şişliği; enfeksiyon, yaralanma, romatizmal hastalıklar gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu durum kişinin yaşam kalitesini düşüren, boynun yanı sıra kola ve elde ağrı, uyuşukluk gibi şikayetlere de yol açabilir. Boyun ağrısı ve şişliği özellikle enfeksiyon durumlarında solunum güçlüğüne neden olabilir. Ağrı ve şişliğin nedenini belirlemek için ayrıntılı bir tıbbi değerlendirme gereklidir.
Boyun Ağrısı ve Şişliği Nedir?
Boyun bölgesinde ağrı ve şişlik hissedilmesi durumudur. Boyun ağrısı genel olarak boyun kaslarını, tendonları, boynu destekleyen omuzlukları etkileyen gerilme veya yırtılma nedeniyle yaşanır. Boyun fıtığı, dejeneratif disk hastalığı, kanser ve kırıklar gibi sorunlar da boyun ağrısına neden olabilmektedir. Boyun bölgesinde sinirlerin sıkışması sonucu oluşan boyun radikülopatisinde ise kola vuran ağrılar görülebilir. Ağrının yanı sıra boyun bölgesinde şişlik oluşması enfeksiyon, iltihap, yaralanma veya romatizmal hastalıklar nedeniyle meydana gelebilir.
Boyun Ağrısı ve Şişliği Neden Olur?
Boyun ağrısı ve şişliği; enfeksiyon, yaralanma, iltihap, travma, romatizma ve kanser gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Boyun bölgesindeki lenf düğümleri veya tiroid bezi gibi yapılar da enfeksiyon veya diğer durumlar nedeniyle şişebilir. Boyun ağrısı ve şişliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Boyun fıtığı
- Sinir sıkışması
- Boyun travması
- Kasların aşırı kullanımı
- Osteoporoz (kemik erimesi)
- Tiroit hastalıkları
- Lennf düğümü büyümeleri
- Enfeksiyon
- Romatizmal hastalıklar
Boyun fıtığı
Ağır kaldırma, zorlanma, travma veya aşırı kullanım sonucunda boynun omurlarını bir arada tutan yumuşak dokularda zarar meydana gelebilir. Boyundaki omurlar arasındaki yastıkçıklar (diskler) de zarar görerek fıtıklaşabilir. Boyun fıtığında olduğu gibi omurilik veya omurlardan çıkan sinirlerin sıkışmasına neden olabilen fıtıklarda boyun ağrısına ek olarak kola vuran ağrı, güçsüzlük, uyuşukluk ve his kaybı görülebilir.
Sinir sıkışması
Aşırı hareket veya zorlanmaya bağlı olarak boyundaki sinirlerin sıkışması sonucu boyun ağrısı ve şişliği görülebilir. Özellikle tekrarlayan hareketler sonucu oluşan sinir sıkışmasında dinlenme sağlanması durumunda şikayetler geçebilmektedir.
Boyun travması
Kazalar veya sportif aktiviteler sonucu meydana gelen travmalar boyunda yaralanmalara neden olabilir. Boyun travmasında kaslarda gerilme veya yırtılma meydana gelebilir. Travmaya bağlı olarak omurlarında zarar görmesi sonucu boyun omurları arasında mesafe artışı meydana gelebilir. Bu durum ise boyundaki sinirlere baskı yaparak boyun ağrısı ve şişliği yaratabilir.
Kasların aşırı kullanımı
Aşırı egzersiz veya tekrarlayan hareketler boyundaki kasların zorlanmasına ve gerilmesine neden olabilir. Bu durum boyun ağrısını tetikleyebilir. Kas zorlanması sonucu meydana gelen şişlik hafif düzeydedir ve dinlenmeyle geçer.
Osteoporoz (kemik erimesi)
Kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, kemiklerin zayıflayıp daha kolay kırılmasına neden olan bir hastalıktır. Osteoporoz boyundaki kemikleri de etkileyebilir. Osteoporoz boyunda kırıkların oluşmasına neden olabileceği gibi mevcut boyun ağrısını da artırabilir.
Tiroit hastalıkları
Tiroit bozukluklarında (hipotiroidi, hipertiroidi) boyun bölgesinde tiroid bezinin şişmesi dueum meydana gelebilir. Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışması vücutta farklı kimyasal dengesizliklere de yol açabileceği için bu durum boyun ağrısını tetikleyebilir.
Lenf düğümü büyümeleri
Vücuttaki enfeksiyonlara veya diğer hastalıklara yanıt olarak bağışıklık sistemi hücrelerinin oluşturduğu lenf düğümleri büyüyerek vücutta şişliklere neden olabilir. Boyundaki lenf düğümlerinin büyümesi boyunda ağrı ve hassasiyete neden olabilir.
Enfeksiyon
Bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları; boğaz ağrısı, diş apsesi, tiroid iltihabı gibi birçok farklı nedenden dolayı boyunda ağrı ve şişliğe neden olabilir. Ayrıca cilt enfeksiyonları da boyun bölgesinde ağrı ve şişliğe yol açabilir.
Romatizmal hastalıklar
Kronik iltihaplara neden olan romatizmal hastalıklar; eklem, doku ve organlarda hasara yol açabilmektedir. Romatizmal hastalıklar vücudun hangi bölgesinde teşhis konulursa konulsun ilerleyen dönemlerde farklı bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir. Romatizmal hastalıklarda meydana gelen iltihaplanmalar boyut değiştirebileceği için boyun ağrısına ve şişmesine de neden olabilir.
Stres ve kaygı
Stres ve kaygı gibi psikolojik faktörler boyundaki kasların gerilmesine ve bu durum kronik boyun ağrısına neden olabilmektedir. Stresin etkisiyle kas gerilmeleri gözlemlenebildiği için bu durum genel olarak uyku sırasında meydana gelmektedir. Stres kaynaklı gerilmeler vücudun diğer bölgelerinde de yaşanabilmektedir.
Ayrıca kaygı bozukluğu ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklarda tedavi sürecinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri arasında başağrısı ve boyun ağrısı şikayetlerine yer verilmektedir.
Boyun Ağrısı ve Şişliği Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Boyun ağrısı ve şişliği aşağıdaki hastalıkların belirtisi olabilir:
- Tiroid bezi bozuklukları
- Kemik erimesi (Osteoporoz)
- Yumuşak doku yaralanmaları
- Boyun fıtığı
- Servikal omurga kırıkları
- Diz Osteoartriti
- Kemik tümörleri
Boyun Ağrısı ve Şişliği Tanısı Nasıl Konulur?
Fiziksel muayene, görüntüleme yöntemleri (MR, BT), kan testleri ve biyopsi sonucu elde edilen bulgulara göre boyun ağrısı ve şişliği tanısı konulabilir. Hekimler öncelikle şikayetlerin geçmişini öğrenmek için sorular sorar, ardından fiziksel muayene ile durumu değerlendirir. Görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar testleri ile tanıya yönelik bulgular doğrulanır.
Boyun Ağrısı ve Şişliği Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Boyun ağrısı ve şişliğin tedavisinde kullanılan yöntemler; ilaç tedavisi, fizik tedavi, cerrahi müdahale gibi yöntemleri içerebilir. Enfeksiyon varlığında antibiyotik tedavisi uygulanabilirken inflamasyon durumlarında steroid içeren ilaçlar verilebilir. Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulanmasıyla da şişliğin azaltılması mümkün olabilir. Ayrıca fizik tedavi yöntemleriyle de uzun süreli şikayetler giderilebilir.