Boğaz Ağrısına Serum Takılır M

Boğaz ağrısı, genellikle soğuk algınlığı, grip, alerjik reaksiyonlar veya hava kirliliği nedeniyle boğazın iltihaplanmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum, yemek yeme ve içme gibi temel ihtiyaçların bile yerine getirilmesini zorlaştıracak kadar şiddetli olabilmektedir. Boğaz ağrısı şiddetli olduğunda ve/veya uzun sürdüğünde, altında daha ciddi bir sağlık sorununun yatıyor olabileceği endişesi boğaz ağrısına serum takılır mı, takılırsa hangi serum takılır gibi soruları gündeme getirmektedir.

Boğaz Ağrısına Hangi Serum Takılır?

Boğaz ağrısı sık yaşanan bir sağlık sorunudur. Çoğu zaman viral enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve çeşitli irritanlara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar gibi pek çok nedene de bağlı olarak görülebilmektedir. Boğaz ağrısının altında daha ciddi bir sağlık sorununun yatıyor olması ihtimali, kişiyi hastaneye başvurmaya ve boğaz ağrısına serum takılır mı, takılırsa hangi serum takılır sorularını araştırmaya yönlendirmektedir.

Boğaz ağrısının tedavisinde öncelikle ağrının nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Ağrı neden kaynaklanıyorsa o nedene yönelik tedavi planlanır. Boğaz ağrısının nedeninin viral enfeksiyonlar olması halinde; bol sıvı tüketilmesi, dinlenilmesi ve ağrının kontrolü için reçetesiz satılan ilaçların kullanılması önerilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı boğaz ağrısında ise antibiyotik tedavisi başlanmaktadır. Antibiyotik tedavisine yanıtsız, şiddetli, tekrarlayan veya komplikasyon gösteren bakteriyel boğaz ağrısı vakalarında hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gereken durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu tür vakalarda damar yolunun açılmasıyla birlikte boğaz ağrısına serum takılması da gündeme gelebilmektedir.

Boğaz ağrısına takılan serum; damardan emilim gösteren ilaçları ve/veya hastanın ihtiyaç duyabileceği sıvı elektrolitleri içeren damar içi sıvı solüsyonları olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı boğaz ağrısı tanısı konulan hastalarda; iltihaplanan dokuları yumuşatan ve görece rahatlatan soğuk kompres yapma imkanı veren damar içi solüsyonları da tercih edilebilmektedir.

Boğaz Ağrısına Serum Takılması Gereken Belirtiler Nelerdir?

Boğaz ağrısı, kişileri genellikle kendi kendine evde tedavi edilebilecek durumda hastaneye başvurmaya kadar uzanan bir seyir izleyebilmektedir. Boğaz ağrısında serum takılması genellikle hastaneye yatırılmayı gerektiren durumlarda gündeme gelmektedir. Ancak bazı durumlarda hastaneye yatış gerektirmeden de boğaz ağrısına serum takılması gerekebilmektedir. Bu nedenle hem hasta tarafından hem de hekim tarafından boğaz ağrısında müdahale gereksinimini değerlendirmek gerekmektedir.

Boğaz ağrısında müdahale gereksinimini belirleyen faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Ağrı: Boğaz ağrısında şiddetli ağrı, kişiyi günlük aktivitelerinden alıkoyacak kadar intolerable (katlanılmaz) düzeyde olabilmektedir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyecek düzeyde intolerable ağrı şiddeti hekim müdahalesini ve/veya damar yoluyla ağrıyı kontrol edebilecek ilaçların verilmesini gerektirebilmektedir.
  • İntoksikasyon Belirtileri: İntoksikasyon vücudun enfeksiyonla savaşı sırasında ortaya çıkan semptomlardır. Vücudun enfeksiyonla savaşırken aşırı sıvı kaybetmesi sonucu görülebilen halsizlik, baş dönmesi, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ile birlikte hızla ilerleyebilen ve özellikle çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabilen bir durumdur. İntoksikasyon belirtilerinin varlığı hekim müdahalesini ve/veya damar yoluyla sıvı takılmasını gerektirmektedir.
  • Yutma Güçlüğü: Boğaz bölgesinde meydana gelen iltihaplanma nedeniyle yutkunma esnasında meydana gelen şiddetli ağrı, özellikle yemek yeme ve içme gibi temel ihtiyaçların yerine getirilmesini zorlaştırabilmektedir. Zorlaşan bu aktiviteler nedeniyle hasta hastaneye başvurmak zorunda kalabilmekte ve/veya damar yoluyla sıvı elektrolit takılması gibi tıbbi müdahale gereksinimi doğabilmektedir.
  • Solunum Problemleri: Boğaz bölgesinde meydana gelen iltihaplanma ve şişlik; solunum yollarını da etkileyebilmektedir. Solunum yollarının etkilenmesi sonucu nefes alırken wheezing (hırıltılı solunum) seslerinin duyulması, göğüste sıkışma hissi gibi solunum problemleri yaşanabilmekte ve acil tıbbi müdahale gereksinimi ortaya çıkabilmektedir. Solunum problemleri ile birlikte boğaz ağrısı da söz konusu ise hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilen durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Boğaz Ağrısına Serum Takılması Durumunda Hangi Testler Yapılır?

Boğaz ağrısı şiddetli olduğunda ve/veya uzun sürdüğünde, altında daha ciddi bir sağlık sorununun yatıyor olabileceği endişesi ortaya çıkmaktadır. Bu endişeyi gidermek ve boğaz ağrısının nedenine yönelik en uygun tedavi planının oluşturulabilmesi için tanı testlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Boğaz ağrısına serum takılmasının gündeme gelmesi; hastaneye yatış gerektiren durumlarda hem hekim tarafından planlanan tedavi sürecinde hem de hasta tarafından yapılan testlere ek olarak bazı tanı testlerinin daha önce planlanıp sonuçlandırılmamışsa tekrar yapılmasını gerektirebilmektedir.

Boğaz ağrısı tanısı konulabilmesi için hekim tarafından istenebilen tanı testlerinden bazıları şöyledir:

  • Tam kan sayımı: Enfeksiyon durumlarında genellikle beyaz kan hücresi sayısında artış görülmektedir. Tam kan sayımında anemi göstergesi olan değerlerdeki değişim de kansızlık tanısı konulmasını sağlamaktadır.
  • Biyokimya: Karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyon testleri; istenebilen biyokimya testlerindendir.
  • Electrolyte: Kanın electrolyte içeriğinin ölçülmesini sağlayan testlerdir. Electrolyte, vücudun düzgün çalışabilmesi için gerekli olan minerallerdir. Electolyte testleri; kidney function tests ile birlikte istenebilmektedir.
  • CRP: Vücutta meydana gelen iltihabi olayların değerlendirilmesini sağlayan CRP testinde; iltihaplanma durumunda seviyeler yükselmektedir.
  • Streptokok A Antijen Hızlı Testi: Boğaz ağrısının en sık nedenlerinden streptokok bakterisinin varlığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Boğazda meydana gelen iltihabın streptokok bakterisine bağlı olup olmadığını anlamayı sağlayan bu testin pozitif sonuçlanması halinde streptokok bakterisine yönelik antibiyotik tedavisi başlanmaktadır.

Boğaz ağrısına serum takılması gereken durumlarda genellikle hastaneye yatış planlanmakta ve yukarıda belirtilen tanı testlerinin tüm sonuçlarına göre en uygun tedavi planı oluşturulmaktadır.

Scroll to Top