Duktal Ektazi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Süreci

Duktal ektazi, genellikle 40 ila 60 yaşları arasındaki kadınları etkileyen bir meme hastalığıdır. Duktal ektazi hastalığında süt kanallarının genişlemesi, normalden fazla süt veya süt benzeri bir sıvı üretilmesi söz konusudur. Bu durum çoğunlukla memede kitle hissi yaratır. Ayrıca memeden sıvı gelmesi de sık görülen belirtiler arasında yer alır. Duktal ektazide kanlı ya da kan içeren bir akıntı varsa bu durum meme kanseri riski taşıyabilir. Bu nedenle meme başından sıvı geldiğinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ya da genel cerrahi uzmanlarına danışılması önemlidir.

Duktal Ektazi Nedir?

Duktal ektazi, memeyi göğüse bağlayan ve süt üreten bezeler (lobüller) ile meme ucunu (nipple) bağlayan süt kanallarını (duktuslar) etkileyen bir durumdur. Bu hastalık genellikle 40-60 yaşları arasında menopoz öncesi kadınlarda daha sık görülür. Duktal ektazinin tek taraflı ya da iki taraflı olarak görülme ihtimali bulunmaktadır. Meme başından gelen akıntı, memede büyüme veya ele gelen bir kitle gibi belirtilere neden olan duktal ektazide süt kanallarının genişlemesi, iltihaplanması ve sertleşmesi yaşanır. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hormon değişikliklerinin rol oynadığı düşünülmektedir.

Duktal Ektazinin Belirtileri Nelerdir?

Duktal ektazinin en yaygın görülen semptomları şunlardır:

  • Memeden akıntı gelmesi
  • Memede büyüme veya ele gelen bir kitle
  • Memede hassasiyet
  • Meme ucunun cildinde değişiklikler (büzüşme veya kırışıklıklar gibi)

Bunların yanında duktal ektazi ile ilişkili daha az yaygın ancak potansiyel olarak daha ciddi semptomlar da bulunmaktadır. Bunlar;

  • Meme cildinde renk değişikliği
  • Meme cildinin kalınlaşması
  • Meme ucundan gelen akıntının kanlı olması

olarak sıralanabilir.

Duktal Ektazi Neden Olur?

Duktal ektazinin kesin nedeni bilinmemektedir ancak bu durum genellikle hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda görülen duktal ektazide azalan hormon seviyelerinin etkili olduğu düşünülmektedir. Duktal ektazide sütü besleyen lobüller ile meme ucunu nipple’i bağlayan süt kanallarında meydana gelen genişleme, sertleşme ve iltihaplanma hormonlardaki bu değişimin bir sonucudur.

Duktal Ektazi Tanısı Nasıl Konulur?

Duktal ektazi tanısı için öncelikle semptomlara yönelik detaylı bir değerlendirme ve fiziksel muayene yapılması gerekir. Meme ucundan sıvı gelmesi gibi bir belirtiyle başvuran hastaların bu şikayetinin nedenine yönelik ayrıntılı sorgulama yapılması ve akabinde gerekli tetkiklerin planlanması şarttır. Duktal ektazinin kesin tanısı meme ultrasonu ve meme MR’ı ile konulur. Bu görüntüleme yöntemleri sayesinde memede bulunan kitlelerin yapıları hakkında detaylı bilgi edinilebilir. Gerekli durumlarda hastalara meme röntgeni (mamografi) çekilmesi de planlanabilir.

Duktal Ektazi Tedavisi Nasıldır?

Duktal ektazi tedavisi için öncelikle planlama yapılması gerekir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, doktora yapılan geçmiş, fiziksel muayene bulguları ve yapılan tetkikler ışığında karar verilen tedavi yöntemi sürecin belirleyicisidir. Vakaların büyük bir kısmında duktal ektazi için cerrahi müdahale şart değildir çünkü kanlı olmayan akıntı genellikle zararsızdır. Bu nedenle sadece düzenli takip yeterli olabilir. Duktal ektazinin ciddi semptomlara neden olduğu veya şüpheli bir durum söz konusu olduğu takdirde cerrahi tedavi planlanabilir. Cerrahi tedavi planlanan hastalarda operasyona karar verme aşamasında tüm görüntüleme testlerinin sonuçlarına bakılır. Operasyonda hedeflenen süt kanalları ve çevresindeki dokular tamamen çıkarılır. Operasyon sonrası hastanın ağrısı olması durumunda ağrı kesicilerle kontrol sağlanır ve hastanede birkaç gün kalması planlanabilir. Operasyon sonrası bölgedeki dikişlerin iyileşmesi birkaç hafta alır. Tüm iyileşme süreci tamamlandıktan sonra duktal ektazi belirtileri yeniden ortaya çıkarsa bu durum nadir olarak görülse de tekrarlayan duktal ektazi olarak adlandırılır.

Duktal Ektazi Ağrı Yapar mı?

Duktal ektazi hastalığı memede ele gelen kitle hissi oluşturabileceği için bu durum meme hassasiyetine ve dolayısıyla ağrı hissetmeye neden olabilir. Ayrıca duktal ektazinin nadir görülen ama ciddi belirtilerinden biri de memede ağrı oluşmasıdır.

Scroll to Top