Boyun ağrısı, boyun kasları, tendonları ve sinirleri de dahil olmak üzere boynun yapılarındaki gerginlik ve stresin yanı sıra boyun omurları ve disklerindeki problemler nedeniyle ortaya çıkabilir. Boyun ağrısı genel olarak ortopedik sorunlar kapsamında değerlendirildiği için bu ağrıların değerlendirilmesi ve tedavisiyle ilgilenen branş olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya ortopedi ve travmatoloji bölümleri tarafından yapılır. Boyun ağrısının değerlendirilmesi ve tedavisiyle ilgili yetkin branşlar fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya ortopedi ve travmatolojidir. Boyun ağrısı şikayeti ile başvuran hastalar öncelikle bu branşlara yönlendirilir. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, boyun ağrısının neden oluştuğu anatomik yapı bozuklukları halinde devreye girer. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü, boyun ağrısının nedenleri arasında yer alan kas gerginliği, boyun fıtığı, sinir sıkışması gibi durumların tedavisi ile ilgilenir.
Boyun Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Boyun ağrısı şikayeti ile hastanelerin fiziksel tıp ve rehabilitasyon veya ortopedi ve travmatoloji bölümlerine başvurulur. İlk başta boyun ağrısının neden kaynaklandığı araştırılır. Ortopedi doktoru boyun ağrısının hareket sistemindeki bozukluklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını değerlendirir ve gerekirse görüntüleme yöntemlerine yönlendirir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doktoru ise ağrının giderilmesi ve kas gerginliğinin azaltılması, varsa boyun fıtığı ve sinir sıkışmasının düzeltilmesi ile ilgilenir. Boyun ağrısı ortopedik bir sorundan kaynaklanıyorsa Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne, fiziksel tıp ve rehabilitasyon yöntemleri gerektiren durumlarda ise ilgili bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Hastanelerin ilgili bölümlerine başvuran hastalar, boyun ağrısı nedeniyle bir fizik tedavi doktoru veya boyun ağrısı için ortopedi doktoru ile görüşebilir. Başvuru sonrası yapılan muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkan sonuca göre hastalara gereken tedavi planlaması yapılır.
Boyun Ağrısı için Hangi Doktorlar İlgilenir?
Boyun ağrısı için ilgilenen doktorlar şunlardır:
- Fizik Tedavi Doktoru: Boyun ağrısının neden gerginlik, kas sertliği gibi sebeplerle ortaya çıktığı durumlarda tedavi planlaması yapar.
- Ortopedi Doktoru: Boyun fıtığı, kırık-batık, omuz çıkığı gibi boyuna bağlı yaşanan yaralanmaların tedavisiyle ilgilenir.
Boyun Ağrısı Nedir?
Boyun ağrısı, boyundaki kaslar, sinirler, tendonlar ve omurgayı da kapsayan boyun yapılarındaki gerginlik ve stres sonucu ortaya çıkan bir şikayettir. Bu şikayet, boyun omurları ve disklerindeki problemler nedeniyle de yaşanabilir. Genellikle uzun süre bilgisayar başında kalanlar, uyku pozisyonuna dikkat etmeyenler, stres altındaki kişilerde görülen boyun ağrısı; fıtık, kırık-batık gibi hastalıklardan kaynaklanan şikayetlerdir. Ağrı genellikle dinlenme, soğuk kompres uygulaması ve basit ağrı kesicilerle geçer.
Boyun Ağrısını Hangi Doktor Tedavi Eder?
Boyun ağrısını tedavi eden doktorlar şunlardır:
- Fizik Tıp ve Rehabilitasyon Doktoru: Boyun ağrısının tedavisi için fizik tıp yöntemleri önerir.
- Ortopedi ve Travmatoloji Doktoru: Boyun bölgesinde yaşanan yaralanmaların yanı sıra ortopedik problemler nedeniyle oluşan boyun ağrısının tedavisiyle de ilgilenir.
Ağrının nedenine göre ortopedi doktoru veya fizik tıp doktoru ile görüşülmesi gerekir.
Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boyun ağrısına iyi gelen yöntemler şunlardır:
- Boyuna soğuk kompres uygulamak
- Duruş bozukluğunu düzeltmek
- Ağrıyan bölgeyi dinlendirmek
- Düşük yastık kullanmak
- Ağrı bölgesine hafif masaj yapmak
- Ağrı için parasetamol içeren ilaçlar kullanmak
- Esneme egzersizleri yapmak
Tüm bu yöntemler, özellikle bilgisayar başında uzun süre kalanlar, stres altındaki kişiler ve uyku pozisyonuna dikkat etmeyen kişiler için önerilir.
Ne Zaman Hangi Doktora Gidilmeli?
Hastaların boyun ağrısı şikayetiyle başvurduklerinde doktorlardan aldıkları reçeteler farklılık gösterebiliyor. Bu durum hastaların gördükleri tedavinin kimin yetki alanında olduğunu sorgulamalarını gerektirmiyor. Önemli olan hastaların şikayetlerinin giderilmesi ve gereken tedavinin planlanmasıdır.
Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler
- Hekim reçetesi olmadan alınabilir fakat hekim önerisi önemlidir.
- Ağrı kesiciler: Parol, Advil, Voltaren gibi ilaçlar tercih edilebilir.
- Kas gevşeticiler: Myolastan, Mesogebocan gibi ilaçlar kullanılabilir.
Tüm ilaçların hekim önerisiyle alınması gerekir.
Boyun Ağrısı İçin Hangi Testler İstenebilir?
Boyun ağrısı yaşayan kişiler hastaneye başvurduklarında hekimler, konu ile ilgili testlerin istenip istenmeyeceğine muayene sonrası karar verirler. İstenebilecek testler şunlardır:
- Kan testleri
- Boyun MR’ı
- Boyun röntgeni
- Boyun omurgasına yönelik tomografi
Boyun Ağrısı Nasıl Önlenir?
Boyun ağrısını önlemek için şu önlemler alınabilir:
- Duruş bozukluğuna dikkat etmek
- Ağır kaldırmaktan kaçınmak
- Bİlgisayar kullanırken ekranı düz göz hizasında konumlandırmak
- Ağrı başladığında dinlenmek
- Esneme egzersizleri yapmak
- Ağır egzersizlerden kaçınmak
- Ağrı bölgelerine soğuk kompres uygulamak
Boyun Ağrısına Hangi İlaçlar Yazılır?
Boyun ağrısı yaşayan kişiler hekimlerine danışarak aşağıdaki ilaçları alabilirler:
- Ağrı kesiciler: Parol, Advil, Voltaren gibi hekim önerisiyle alınabilecek ilaçlardır.
- Kas gevşeticiler: Myolastan, Mesogebocan gibi ilaçlar tercih edilebilir.
Tüm ilaçların hekim önerisiyle alınması gerekir.