Grip Ağrısına Ne İyi Gelir? Grip Ağrısı Nasıl Geçer?

Havaların soğumasıyla birlikte grip vakaları da artmaya başladı. Yaygın grip belirtileri arasında yer alan ateş, halsizlik, öksürük ve boğaz ağrısına ek olarak kas ve eklem ağrıları da gribe bağlı yaşanan rahatsızlıklar arasında. Grip ağrılarının vücudu ne ölçüde etkilediğini kişilerin yaşam kalitelerini ne ölçüde düşürdüğünü göz önünde bulundurursak grip ağrılarına iyi gelecek yöntemlerin bilinmesi ve uygulanması önem taşıyor. Peki, grip ağrısına ne iyi gelir?

Grip Ağrısına Ne İyi Gelir?

Grip vücutta ağrı ve sızıya neden olur. Bu ağrıların hafifletilmesi ve gripte yaşanan diğer belirtilerin iyileştirilmesi için aşağıdaki yöntemler denenebilir:

  • Grip ağrısı ve diğer belirtiler için bol sıvı tüketimi: Grip belirtileri ile baş etmenin yollarından biri de su başta olmak üzere sıvı alımını artırmaktır. Su, elektrolit içeriği yüksek içecekler, bitki çayları, meyve suları gibi sıvıların tüketilmesi:
  • -Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • -Ağrı ve iltihaplanmayı azaltır.
  • -Balgamın incelmesini ve solunum yollarının açılmasını sağlar.
  • -Halsizliğe iyi gelir.
  • Dinlenmek: Vücudu yormadan dinlendirmek gripte en önemli aşamalardan biridir. Dinlenme sürecinde uyumak ve vücudu yormamak bağışıklık sistemini güçlendirir ve gripte yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur.
  • Ilımlı egzersizler: Dinlenme ile uyum içinde giden hafif egzersizler gripte yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur. Ilımlı egzersizler bağışıklık sistemini güçlendirir ve grip ağrılarını hafifletir. Ancak egzersizin aşırıya kaçmaması ve kişiyi yormaması önemlidir.
  • Zencefil çayı içmek: Grip ağrılarıyla birlikte yaşanan üşüme ve soğuk algınlığı için zencefil çayı etkili bir tercih olacaktır. Zencefilin bağışıklık sistemini güçlendiren özelliği gripte yaşanan ağrıların geçmesine de katkı sağlar. Zencefil çayının yapımı şu şekildedir:
  • -İki yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefilin, yarım litre suda 15 dakika kaynatılması gerekir.
  • -Kaynatılan suyun tadını artırmak için bal ve limon eklenmesi önerilir.
  • Probiyotik içecekler: Yoğurt, ayran gibi probiyotik içeceklerin tüketilmesi gripte yaşanan ağrıların geçmesine katkı sağlar. Probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi kanıtlandığı için grip belirtilerinin hafiflemesine de katkı sağlar.
  • Sarımsak tüketmek: Sarımsak antibakteriyel özelliği sayesinde gripte yaşanan ağrıların geçmesine de yardımcı olur. Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Çiğ sarımsağın tek başına tüketilmesi zorsa yoğurdun içine rendelenerek tüketilmesi de tercih edilebilir.
  • Bitki çayları içmek: Ilık suyun yanı sıra bitki çayları da gripte yaşanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Özellikle balla tatlandırılan yeşil çay, adaçayı, papatya çayı gibi bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirir ve gripte yaşanan ağrıların geçmesine de katkı sağlar.
  • Acı biber yemek: Acı biberin içinde bulunan capsaisin maddesi ağrıların hafifletilmesini sağlar. Acı biberin rahat solunum sağlanmasına da katkı sunarak gripte yaşanan diğer belirtilerin de geçmesine yardımcı olur.
  • Meyve yemek: C vitamini içeriği yüksek meyvelerin tüketilmesi gripte yaşanan ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. C vitamini içeriği yüksek olan mandalina, portakal, kivi gibi meyvelerin yanı sıra vitaminin mineral içeriği zengin olan sebzelerle tüketilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirerek gripte yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur.
  • Buhar inhalasyon uygulamaları: Gripte yaşanan ağrılar özellikle solunum yollarındaki tıkanıklıktan kaynaklanır. Tıkanıklığın giderilmesi için buhar inhalasyon uygulamalarına başvurulabilir. Buhar inhalasyon uygulamaları için:

-Sıradan su ya da deniz suyu kaynatılarak buharı solunabilir.

  • -Ayrıca nane, okaliptüs, kekik gibi bitkilerin kaynatılması da solunum yollarındaki tıkanıklığı giderir.

Grip Ağrısı Nasıl Geçer?

Grip ağrısının geçmesi için:

  • Ağrı kesiciler: Grip ağrılarında ateşin yükselmesi nedeniyle vücuttaki sıcaklık artar. Gripte yaşanan şiddetli ağrıların geçmesi için ağrı kesici ilaçlara başvurulur. İbuprofen, paracetamol içeren ilaçlar gripte yaşanan ağrıları hafifletir.
  • Doktor önerisiyle reçete edilen antiviral ilaçlar: Antiviral ilaçlar gribin neden olduğu virüsleri hedef alır ve bu virüslerin çoğalmasını engelleyerek gripte yaşanan belirtilerin hafiflemesini sağlar.
  • Boğaz pastilleri: Grip belirtisi olarak yaşanan boğaz ağrısı ve tahrişi için boğaz pastilleri etkili bir yöntem olacaktır.
  • Aerosol spreyler: Aerosol spreyler solunum yollarındaki tıkanıklığı açarak gripte yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur.
  • Multivitamin ilaçlar: Multivitamin ilaçlar bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak gripte yaşanan şikayetlerin azalmasına katkı sağlar.

Not:

  • Grip şikayetleri yaşayan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerekir. Doktorun önerdiği tedavi yöntemleri dışında başka yöntemlere başvurulması tavsiye edilmez.
  • Ayrıca kişilerin kendi kendilerine kullandıkları yöntemler doktor tavsiyesi olmadan kullanıldığında farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Grip Ağrısına Ne İyi Gelirin Dışında Grip Ağrısını Geçirmek İçin Ne Yapılabilir?

Grip ağrılarının vücutta yarattığı etkiyi azaltmak için doğal yöntemlerin yanı sıra doktor kontrolünde ilaç tedavisi de uygulanabilir. Grip şikayetlerinin azalması için uygulanabilecek ilaç tedavisi yöntemleri şu şekildedir:

  • Ateşi düşürmek ve ağrıları gidermek için nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar (NAİSH) ya da parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilir.
  • -Örneğin Ibuprofen ya da paracetamol içeren ilaçlar tercih edilebilir.
  • -Bu ilaçların prospektüsünde yer alan kullanım talimatlarına uyulması önemlidir.
  • Gribin yayılmasını engellemek ve semptomları azaltmak için antiviral ilaçlar: Antiviral ilaçlar gribin neden olduğu virüsleri hedef alır ve bu virüslerin çoğalmasını engelleyerek gripte yaşanan belirtilerin hafiflemesini sağlar. Antiviral ilaçlar genelde hastalığın erken döneminde etkili olur; bu nedenle gribin yayılması ve ciddi vakalara dönüşmesinin engellenmesi gerekir.
  • Boğaz pastilleri: Boğaz ağrısı ve tahrişi için boğaz pastilleri tercih edilebilir. Grip şikayetleri için doktor onayı olan boğaz pastilleri kullanılmalıdır.
  • Aerosol spreyler: Solunum yollarındaki tıkanıklığın giderilmesi için aerosol spreyler doktor önerisiyle kullanılabilir. Aerosol spreyler solunum yollarındaki tıkanıklığı açarak gripte yaşanan ağrıların geçmesine yardımcı olur.
  • Mikrobiyel enfeksiyonları önlemek ve bağışıklığı desteklemek için vitamin-mineral preparatlar: Grip vakalarının artmasıyla birlikte kişiler vitamin takviyesi alma ihtiyacı da hissedebiliyor. Bağışıklık sistemini destekleyen vitamin takviyeleri şu şekildedir:

D Vitamininin Önemi

D vitamininin bağışıklığı güçlendiren etkisi biliniyor. Bağışıklık sisteminin temel işlevlerini yerine getirmesi için yeterli miktarda D vitaminine sahip olmak gerekir. Yetersiz miktarda D vitamini bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalıklara daha açık hale gelmesine neden olur. D vitamininin en önemli kaynakları güneş ışığı ve süt ürünleridir.

C Vitamininin Önemi

C vitamininin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi vardır. Grip gibi hastalıklara karşı korunmak ve hastalandıktan sonra iyileşme sürecinin hızlandırılması için yeterli miktarda C vitamininin alınması gerekir.C vitamininin en önemli kaynakları turunçgiller, yeşil biber, brokoli, kivi, patates, ananas, çilektir.

Çinko Mineralinin Önemi

Çinko bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında önemli bir role sahiptir. Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Çinko metabolizmayı düzenler ve hücrelerin onarımına katkı sağlar. Çinko içeren takviyeler de tercih edilebilir ancak çinko takviyesinin aşırı miktarda kullanılması zehirlenmelere neden olabilir.

Scroll to Top