Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı

Göbek deliği, bebeğin doğduğundan beri hissettiği anne karnındaki o besin kaynağının hatırlatıldığı yer olarak da düşünülebilir. Bebekler göbek deliğine basınca hissettikleri bu alan, anne karnındaki o güvenli ve sıcak alanın bir nevi yansımasıdır. Bu nedenle bebeklerde göbek deliği ağrısı sıklıkla yaşanan bir durumdur.

Göbek Deliği Ağrısı Nedir?

Göbek deliği, karın kaslarının tam gelişmediği ve vücudun en zayıf noktalarından biri olduğu yerdir. Bu nedenle bası, travma veya enfeksiyon gibi durumlar sonucunda bebeklerde göbek deliği ağrısı meydana gelir. Ayrıca bebeklerin sindirim sisteminin olgunlaşmamış olması gaz ağrıları nedeniyle göbeğe basılınca ağrı yaşanmasına neden olur.

Bebeklerde göbek deliği ağrısının en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Enfeksiyon
  • Fıtık
  • Gaz

Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı Belirtileri

Bebeklerde göbek deliği enfeksiyonu ve fıtık gibi şikayetler yaşandığında göbeğin görünümünde değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler bebeklerde göbek deliği ağrısı belirtileri arasında gösterilebilir. Göbek deliği ağrısı belirtileri şunlardır:

  • Bebeğin göbeğine dokunulduğunda ya da göbeğine baskı yaptığında hissettiği ağrı,
  • Bebeğin mızmızlanması, huzursuz görünmesi,
  • Bebeğin göbeğinin etrafında kızarıklık oluşması,
  • Bebeğin göbek deliğinde şişlik oluşması,
  • Bebeğin göbeğinde iltihap oluşması,
  • Bebeğin göbek deliğinin etrafındaki cildin hassaslaşması ve sertleşmesi.

Bebeklerde Göbek Deliği Enfeksiyonu

Bebeklerde göbek deliği enfeksiyonu, bebeğin göbek deliğinin yara ya da açık bir alana sahip olması neticesinde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca bebeğin göbek deliğine elleriyle yaptığı baskı sonucu oluşan tahrişler de enfeksiyon belirtisi gösterebilir.

Bebeklerde göbek deliği enfeksiyonu şu belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Göbek deliğinin etrafında kızarıklık oluşması,
  • Göbek deliğinin etrafındaki cildin hassaslaşması ve sertleşmesi,
  • Göbek deliğinden iltihap sızıntısı,
  • Göbek deliğinin ateşi,
  • Göbeğin bölgesine dokunulduğunda hissedilen ağrı.

Bebeklerde Göbek Deliği Fıtığı

Bebeklerde görülen göbek fıtığı, bebeklerin anne karnındayken oluşan ve doğumdan sonra kapanmayan karın duvarı yani kasık bölgesinde meydana gelen bir açıklıktır. Bu açıklıktan dolayı karına bası yapıldığında iç organlar buraya doğru hareket edebilir. Bebeklerde göbek fıtığı genellikle doğumdan sonra ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerde görülen göbek fıtığı şu belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Bebeğin karnında özellikle göbeğin çıkmasına neden olan yumuşak bir şişlik,
  • Göbeğe basıldığında şişliğin inip tekrardan şişmesi,
  • Ağrı.

Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebeklerde yaşanan her sorunda olduğu gibi bebeklerde yaşanan her karın ağrısında da doktora danışılması önerilir. Ancak bebeklerde göbek deliği ağrısının doktora gitme zamanlamasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar; bebeğin göbeğine basınca hissettiği ağrı, huzursuzluğu ve mızmızlığının artmasıdır. Bebeğin bu belirtilerinin yanı sıra ateşinin olması doktora gitme zamanlamasında dikkate alınmalıdır.

Ateş ve bebeğin göbeğine basınca hissettiği ağrı hissettiği bölgede apendisit ya da pankreas iltihabı olarak da düşünülebileceği için doktora danışılması önerilir. Bebeğin huzursuzluğu ve mızmızlığının arttığı sürelere katlanamayan ebeveynlerin de doktora gitme zamanlamasında yine bebeklerinin sağlığını dikkate alarak karar vermeleri önerilir.

Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı Tanısı ve Tedavisi

Bebeklerde görülen her karın ağrısında olduğu gibi bebeklerde yaşanan her göbek deliği ağrısında da tanıda fizik muayene ön plandadır. Bebekte enfeksiyon belirtisi olarak ateş varsa ve bebeğin genel durumu bozuksa acil servise gidilmesi önerilir. Bebeklerde enfeksiyon tanısında kan ve idrar tahlilleri, gerekli görülen yerlerde ek tetkikler istenilebilir.

Bebeklerde yaşanan her göbek fıtığı ameliyat gerektirmez. Küçük çaplı olan fıtıkların herhangi bir komplikasyon göstermesi durumunda zamanla kendiliğinden düzelmesi beklenir. Ameliyat gerektiren durumlar genellikle hayatı tehdit eden durumlardır.

Fıtığın boğulması durumunda acil cerrahi müdahale gereklidir. Boğulma; fıtığın karın içine geri dönmesinin engellenmesi ve fıtığı besleyen damarların sıkışmasıyla meydana gelir. Bebeklerde boğulmuş fıtık belirtileri midede sertleşme ve şişme olarak görülebilir. Bebeklerde boğulmuş fıtık belirtisi olan mide sertleşmesi ve şişingibi acil belirtilerin yaşanması durumunda derhal acil servise gidilmesi önerilir.

Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı Evde Tedavisi

Bebeklerin bağışıklık sisteminin henüz olgunlaşmamış olması nedeniyle enfeksiyon kapma ihtimali oldukça yüksektir. Bebeklerde yaşanan çoğu hastalıkta olduğu gibi göbek deliği ağrısında da öncelikle evde bakım yöntemleri denenebilir. Evde bakım yöntemlerine ilave olarak doktorun önerdiği ilaçların kullanımıyla birlikte bebeklerde görülen enfeksiyonun tedavisi yapılabilir.

Bebeklerde enfeksiyonun evde tedavisinde şu yöntemler denenebilir:

  • Bebekte ateş varsa ateş düşürücü şurupların kullanılabilir,
  • Bebeğe bol sıvı tüketimi sağlanabilir,
  • Bebeğin bağışıklığını artırmak için beslenmesine dikkat edilebilir,
  • Bebeğin hijyenine dikkat edilerek mikroorganizmalara karşı korunabilir.

Bebeklerde Göbek Deliği Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde görülen her doktora gidilmesi önerilen her sorunda olduğu gibi bebeklerde yaşanan her karın ağrısında da doktora danışılması önerilir. Karın ağrısının nedeni belirlenene kadar gidilecek doktorlar; çocuk sağlığı ve hastalıkları doktoru ile gerekirse yönlendirme yapılacak şekilde cerrahidir. Ameliyat gerektiren durumlarda yine çocuk cerrahisine de yönlendirme yapılabilir.

Scroll to Top