Vücudun genel olarak bütün bölgelerinde yaşanabilen kemik ağrıları, zaman zaman dayanılmaz bir hal alarak kişilerin gündelik yaşamlarını etkileyebilecek düzeyde olabilmektedir. Sık sık tekrarlayan veya geçmeyen kemik ağrılarının, kişilerin hayatını tehdit edebilen kanser türleri başta olmak üzere çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğinden, bu ağrıların yaşanması durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Geçmeyen Kemik Ağrıları Neden Olur?
Yaşanan kemik ağrılarının geçmemesi ve sürekli olarak tekrarlayan bir hal almasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler arasında kansızlık, romatizma, osteoporoz ve osteomielit gibi rahatsızlıklar yer alabilmektedir. Vücudun genel olarak yorgun ve halsiz hissedilmesine neden olan geçmeyen kemik ağrıları, kişilerin gündelik yaşam aktivitelerinde de zorluk çekmelerine sebebiyet verebilmektedir.
Yorgunluğa ve kemik ağrılarına neden olan durumlar;
- Kemik iliği kanseri
- Kemik enfeksiyonları
- Kemik erimesi (osteoporoz)
- Romatizma
- Fibromiyalji
- Ani gelişen travma sonrası kemik ağrıları
- Kemik kırılması ve hasarı
Yaşanan kemik ağrılarının sebebinin belirlenmesi için öncelikle ağrının detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve ardından da gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Bu sebeple geçmeyen kemik ağrıları yaşanması durumunda mutlaka bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Ani ve Şiddetli Kemik Ağrıları
Kemik ağrıları genellikle hafif ya da orta şiddette olur ve dayanılmaz bir acıya dönüşmeden tedavi edilebilir. Ancak ani ve şiddetli kemik ağrıları, acil müdahale gerektiren durumların habercisi olabilir. Bu tür ağrıların aşağıdaki rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir:
- Travma sonucu oluşan kemik kırıkları,
- Stres kırıkları,
- Ağrıya neden olabilecek tümörler,
- Eklem iltihapları,
- Şiddetli romatizma atakları.
Kemikte ani ve şiddetli ağrılar yaşanması durumunda, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması ve gerekli tetkiklerin yaptırılması önem taşımaktadir.
Gece Gece Gelen Kemik Ağrıları
Gece uyku esnasında ortaya çıkan kemik ağrıları, kişileri uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Gece gelen kemik ağrılarının sebepleri:
- Uyurken vücudun uzun süre hareketsiz kalması,
- Uyku esnasında vücudun yanlış pozisyonda olması,
- Büyüme çağındaki çocuklarda oluşan gece ağrıları,
- Şeker hastalığı,
- D vitamini eksikliği,
- Osteoporoz (kemik erimesi),
- Kemik iltihaplanması.
Gece yaşanan kemik ağrılarına sıklıkla çocuklarda rastlanmakta olup, büyüme çağındaki çocukların geçirdiği büyüme ağrıları genellikle endişe verici değildir. Ancak ileri yaştaki bireylerde ve kronik olarak devam eden gece ağrıları yaşayan kişilerde daha ciddi sağlık sorunlarının söz konusu olabileceği düşünülmektedir.
Geçmeyen Kemik Ağrıları Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Kemik ağrılarının geçmemesinin altında yatan sebeplerin çeşitli hastalıklar olabileceği düşünülür. Bu hastalıklardan en yaygın görülenleri şunlardır:
- Kemik iliği kanseri,
- Kemik enfeksiyonu (osteomiyelit),
- Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem rahatsızlıkları,
- Tişört boynu olarak adlandırılan ve uzun süre oturarak çalışan kişilerde görülen kamburluk,
- Kemik erimesi (osteoporoz).
Ayrıca, D vitamini eksikliği veya aşırı egzersiz sonrasında da geçmeyen kemik ağrıları yaşanabilmektedir. Örneğin; koşucularda aşırı egzersize bağlı stres kırığına bağlı olarak bu tip ağrılar görülebilir.
Kemik Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Kemik ağrısı, kişilerin vücutlarındaki hareketliliği kısıtlayacak kadar şiddetli olmayacak düzeyde olabilmektedir. Ancak kemik ağrılarının birtakım hastalıkların belirtisi olması da mümkündür. Geçmeyen kemik ağrıları;
- Kemik iliği kanseri,
- Kemik enfeksiyonu,
- Tümör çeşitleri,
- Kemik erimesi (osteoporoz),
- D vitamini eksikliği,
- Aşırı egzersiz yapılması,
- Travma sonucu oluşan kemik kırıkları ve hasarlarıyla da yaşanabilmektedir.
Bunların haricinde romatizma ve tiroid gibi vücuttaki dengeyi bozan ilaca bağlı ya da hormonal değişikliklerden kaynaklı da geçmeyen kemik ağrıları yaşanabilmektedir.