Dişler çiğneme ve konuşma fonksiyonlarımızı kolaylaştırmak için evrimleşmiş anatomik yapılardır. İyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile dişlerimizi uzun süre sağlıklı tutabiliriz. Ancak bazen diş çürüğü, diş eti hastalığı ya da travma gibi nedenlerle dişlerimiz sağlığını kaybedebilir. Sağlığını kaybetmiş bir diş ise zaman içerisinde enfekte olur ve bağ dokusu hasarına uğrayarak pulpal bölgeyi ve dişi etkileyen diş ağrısı meydana getirir. Pulpanın beslediği dişin sinirleri ve bağ dokusu da etkileneceğinden ağrının şiddeti arttıktan sonra dişin kaybı yaşanabilir. Bu nedenle diş ağrısı yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden bir ağız ve diş sağlığı hekimine görünmesi önerilir. Diş hekimi muayenesi sonrasında ilaç tedavisine ek olarak, hekim tarafından önerilen evde bakım önerileri ile ağrının şiddeti azaltılabilir ve rahatlama sağlanabilir.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısı genellikle şiddetli ve dayanılmazdır. Bu nedenle diş ağrısına neyin iyi geldiği konusunda doğru ve güvenilir bilgiye erişmek isteriz. Ağrının kaynağına yönelik tedavi edilmediği sürece her ne kadar ağrıyı hafifletmeye yönelik tedbirler alınsa da diş ağrisi tamamen ortadan kaldırılamaz. Alınan önlemler ve ilaçlar ağrı kesici etkili olsa dahi vakit kaybetmeden diş hekimine görünülmesi gereklidir. Diş hekimine görünme fırsatı olmayanlarda aşağıdaki yöntemler ile geçici rahatlama sağlayabilir:
1. Sıcak Kompres Uygulamak
Diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen yanıtlardan biri de sıcak komres uygulamaktır. Bölgesel kan akışını artıran sıcak kompres, bölgedeki kan damarlarını genişleterek sinirlere giden baskıyı azaltır. Bu sayede ağrının şiddeti hafifler. Ayrıca sıcak kompres kas gerginliğini azaltarak rahatlama sağlar. Diş ağrısını hafifletmek için bir havluyu sıcak suya batırıp wringeledikten sonra havluyu diş bölgesine uygulayabilirsiniz. Havlunun ısısını koruması için üzerine bir bez daha sarmanız gerekebilir. Uygulamayı 20 dakikada bir tekrarlayarak bölgesel ağrı hafiflemesi sağlayabilirsiniz.
2. Soğuk Kompres Uygulamak
Ağrı ve şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak da diş ağrısına neyin iyi geleceği sorusunun cevabıdır. Soğuk kompres yüzün dış kısmına, özellikle çene bölgesine uygulanmalıdır. Soğuk kompres kan akışını yavaşlattığı için şişliği azaltarak bölgedeki sinirlere baskıyı azaltır ve böylece ağrıyı hafifletir. Bunun için bir buz torbasını ya da buza batırılmış bir havluyu doğrudan cilde temas ettirmeden bölgeye uygulayabilirsiniz. Kompresi 15-20 dakikada bir tekrarlamak faydalı olacaktır.
3. Tuzlu Su İle Ağzı Çalkalamak
Tuzlu su karışımı ağız hijyenini sağlamada önemli bir rol oynar. Diş ağrısı nedeniyle ağız hijyenini sağlamada zorluk yaşansa da tuzlu su ile ağız çalkalamak enfeksiyona bağlı meydana gelen diş ağrısını hafifletmekte etkili olur. Tuzun antiseptik özelliği sayesinde yararlı bakterilerin çoğalmasını desteklerken zararlı bakterilerin de ortadan kalkmasını sağlar. Tuzlu su karışımı ile çalkalama yapmak aynı zamanda bölgedeki iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltır.
Tuzlu Su Karışımı Hazırlanışı:
- Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda karıştırın.
- Ağzınızı çalkaladıktan sonra tuzlu suyu yutmayın, tükürün.
- İyileşme sağlanana kadar günde birkaç kez bu karışımı hazırlayıp kullanabilirsiniz.
4. Sarımsak Kullanmak
Sarımsak, diş ağrısının evde tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Antiseptik özelliği sayesinde sarımsak iltihap oluşumunu engeller ve bağışıklığı güçlendirir. Ağrı ve enfeksiyon oluşumunun yanı sıra sarımsak diş çürüğüne de iyi gelir. Diğer evde tedavi yöntemlerine göre kullanımı oldukça basittir.
Sarımsak Kullanım Yöntemi:
- Bir diş sarımsağı ezin ya da ince ince dilimleyin.
- Ağrıyan dişe direkt olarak yerleştirin ya da ezdiğiniz sarımsağı bir pamuğa sürüp dişinize temas ettirin.
- 15-20 dakika bekledikten sonra çıkarın, bölgeyi tuzlu suyla çalkalayın.
5. Çay Poşeti Kullanmak
Çay poşetlerinde bulunan tanen isimli bileşik yararlı bakterilerin çoğalmasını desteklerken zararlı bakterilerin de yok olmasını sağlar. Ayrıca çay poşetindeki sıcaklık diş etlerini rahatlatır ve bölgedeki kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletir.
Çay Poşeti Kullanım Yöntemi:
- Siyah çay poşetini sıcak suda bekletin ve ısıtın.
- Ilıdıktan sonra çay poşetini ağrıyan dişinize ya da çenenize yerleştirin.
- Ağrınız geçene kadar günde birkaç kez bu uygulamayı tekrarlayabilirsiniz.
6. Karanfil Yağı Kullanmak
Karanfil yağı içeriğinde bulunan eugenol maddesi sayesinde güçlü bir anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu nedenle karanfil yağı ile yapılan uygulamalar şişliği ve enfeksiyonu azaltarak diş ağrısını hafifletir.
Karanfil Yağı Kullanım Yöntemi:
- Bir pamuk parçasını karanfil yağının içine batırın ya da karanfil yağını bir pamuğa damlatın.
- Pamuğu ağrıyan dişe ya da çeneye yerleştirin.
- Ilımlı şekilde kullanmaya özen gösterin, çok fazla kullanımı diş etlerinde tahrişe neden olabilir.
7. Nane Yağı Kullanmak
Nane yağının anti-inflamatuar ve analjezik özellikleri sayesinde diş ağrısını hafifletmekte etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca nane yağının ağız kokusuna etkisi de bilinmektedir.
Nane Yağı Kullanım Yöntemi:
- Ağrıyan bölgeye doğrudan nane yağı uygulayabileceğiniz gibi bir pamuğa damlattığınız nane yağını da kullanabilirsiniz.
- Ayrıca nane çiğneyerek de diş ağrısını hafifletebilirsiniz ancak nane çiğnemek diş eti sağlığı için önerilmez.
8. Biber Ağacı Kabuğu Çayı İçmek
Biber ağacı (Corymbia citriodora) kabuğu ağız yaraları ve diş ağrısı için geleneksel olarak kullanılan bir çaydır. Antiseptik özelliği sayesinde biber ağacı kabuğu çayı içmek yararlı bakterilerin çoğalmasını desteklerken zararlı bakterilerin de ortadan kalkmasını sağlar.
Biber Ağacı Kabuğu Çayı Hazırlanışı:
- Bir tatlı kaşığı biber ağacı kabuğunu 300 ml suda yaklaşık 10 dakika kaynatın.
- Ocaktan indirdikten sonra ılımasını bekleyin, süzün ve içiniz.
9. Süt ve Şeker Karışımı İçmek
Diş ağrısına neyin iyi geleceğini araştırmaya başladığınızda bulacağınız en yaygın çözümlerden biri de sıcak süt ve şeker karışımıdır. Özellikle çocuklarda diş ağrısını hafifletmek için bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir.
Süt ve Şeker Karışımı Hazırlanışı:
- Yarım bardak sütü ısıtın, kaynatmayın.
- İçine bir tatlı kaşığı toz şekeri ekleyin ve iyice karıştırın.
- Ağrınız geçene kadar günde birkaç kez bu karışımı kullanabilirsiniz.
10. İlaç Kullanmak
Diş ağrısına neyin iyi geleceği konusunda sabırsızlanan kişiler vakit kaybetmeden bir doktora gitme kararı alabilirler. Bu durumda hekim tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı ve hekim tavsiyelerine uyulması diş ağrısından kurtulmanın en garantili yoludur.