Fıtık Ameliyatı Sonrası Ağrılar ve Yapılması Gerekenler

Karın duvarı zayıflığı sonucu iç organların karın duvarından dışarı çıkması sonucu oluşan fıtık, genellikle rahatsızlık ve ağrıya neden olur. Fıtık ameliyatı ile fıtığa neden olan zayıf alan onarılır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde hastalarda ağrı oluşması beklenen bir durumdur ve hastaların şikayetleri doğrultusunda doktor tarafından ağrı kesiciler reçete edilir. Ancak bazı hastalarda fıtık ameliyatı sonrası ağrılar beklenenden daha yoğun olabilir. Bu durumda hastaların endişe duyması normaldir. Ameliyat bölgesinde enfeksiyon gelişmesi, iç organlarda yapışıklık oluşması gibi durumlar ağrı ile kendini gösterebilir. Bu nedenle hastaların bu konuda dikkatli olması ve şikayetlerinin devam etmesi durumunda mutlaka doktora başvurması gerekir.

Ameliyat Sonrası Ağrılar Ne Zaman Geçer?

Ameliyat sonrası ağrılar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel olarak 3-4 gün boyunca ağrı olması beklenir. Bu süre zarfında doktorun önerdiği ağrı kesiciler kullanılarak ağrılar kontrol altına alınabilir. Ameliyat sonrası 1 hafta içerisinde ağrılarda belirgin bir azalma gözlemlenir. Bazı hastalarda ise fıtık ameliyatı sonrası ağrılar 1 ay gibi bir süre alabilir. Özellikle büyük fıtık onarımları ve mesh (ağ) yerleştirilmesi yapılan ameliyatlarda bu süre daha da uzayabilir. Ameliyat bölgesi iyileştikten sonra vücut normal aktivitelerine döndüğünde ise ağrı tamamen geçer.

Fıtık Ameliyatı Sonrası Neden Ağrı Oluşur?

Fıtık ameliyatı sonrası bölgedeki dokuların onarımı ve iyileşmesi için zamana ihtiyaç vardır. Dokuların iyileşmesi sırasında bölgedeki sinirler uyarılır ve bu da ağrı oluşmasına neden olur. Ayrıca ameliyat sırasında doku hasarı meydana gelir. Hasar gören dokular kendini onarmak ister ve bu da ağrı ile sonuçlanır. Doku hasarının yanı sıra ameliyat sırasında bölgeye yabancı doku olarak algılanan mesh (ağ) yerleştirilmesi de fıtık ameliyatı sonrası neden ağrı olur sorusunun cevabıdır.

Fıtık Ameliyatı Sonrası Kontrol Edilmesi Gerekenler

Fıtık ameliyatı sonrası belirtilen kontrollerin yapılması oldukça önemlidir. Ameliyat bölgesinde meydana gelen komplikasyonlar iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir.

  • Ağrı: Ameliyat sonrası oluşan ağrılar kontrol altında tutulmalıdır. Beklenenden daha yoğun ve şiddetli ağrılar meydana gelirse doktora başvurulmalıdır.
  • Kansızlık: Ameliyat bölgesinde kanama meydana gelmesi durumunda vücutta kansızlık oluşabilir. Kansızlık belirtileri olarak baş dönmesi, çarpıntı, bayılma, halsizlik, solgunluk gibi belirtiler gösterilebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
  • Enfeksiyon: Ameliyat bölgesinde ateş, üşüme, titreme, gece terlemeleri gibi enfeksiyon belirtileri görülürse doktora başvurulmalıdır. Ameliyat bölgesinde kızarıklık, ısı artışı, akıntı gibi bulgular da enfeksiyon belirtisi sayılır.

Ameliyat Beni Ne Zaman Geçer?

Ameliyat sonrası oluşan ağrılar ve rahatsızlık hissi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Genel olarak 1 hafta içerisinde belirtiler azalmaya başlar ve 2 hafta içinde çoğu kişi normal aktivitelerine dönebilir. Ancak her bireyin iyileşme süreci farklıdır ve bazı kişilerde belirtiler daha uzun süre devam edebilir. Bu nedenle sabırlı olunması ve vücudun iyileşmesine zaman tanınması önemlidir.

Fıtık Ameliyatında Kullanılan Ağrı Kesiciler Nelerdir?

Fıtık ameliyatı sonrasında doktorlar tarafından genellikle nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAI) olarak bilinen sınıftan ağrı kesiciler reçete edilir. Bu ilaçlar arasında:

  • Ibufex 400 mg film tablet
  • Dikloron 75 mg film tablet
  • Nurofen 400 mg tablet
  • Voltaren 100 mg sıvı tablet
  • Rofenid 600 mg effervesan tablet
  • Dicloreum 75 mg kapsül

gibi ilaçlar bulunur. İyileşme sürecinde ağrı kesici ihtiyacı olan hastalara ayrıca mide koruyucular da reçete edilir.

Ağrısız Fıtık Ameliyatı Mümkün Mü?

Fıtık ameliyatının klasik yöntemlerle gerçekleştirilmesi durumunda hastalarda şiddetli ağrılar oluşabilir. Ancak laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilen fıtık ameliyatlarında doku hasarı minimal düzeydedir ve hastalarda ameliyat sonrası ağrılar oldukça hafif seyreder. Kapalı fıtık ameliyatında karın içine gaz enjekte edilerek karın duvarına ulaşılır ve gerekli işlemler bu şekilde yapılır. Bu yöntem sayesinde hastalarda daha az ağrı, daha az kansızlık, daha az enfeksiyon riski ve daha hızlı iyileşme süreci yaşanır.

Scroll to Top