Hamilelik sürecinde kadınların vücutlarında birçok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerden birçoğu rahimde de meydana gelir. Kadınların vücutlarındaki değişiklikler bazen ağrı olarak kendini gösterebilir. Bu değişiklikler doğal olarak ağrı oluşturabileceği gibi bazı sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. Hamileliğin doğal karşılanamayan bazı durumlarında ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Hamilelikte rahim ağrısı doğal bir durum mudur yoksa doktora başvurulmasını gerektiren bir durum mududur bu yazımızda hamilelikte rahim ağrısının nedenleri ve hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini açıklayacağız.
Hamilelik sürecinde kadının vücudundaki hormonal değişiklikler ve rahmin büyümesi ağrı oluşumunun en sık nedenleridir. Bunlara ek olarak plasentanın yerleşimi, rahimdeki kasların çalışma şekli ve yapılan testler de hamilelikte rahim ağrısına neden olabilir. Bu nedenlerden kaynaklanan ağrılar genellikle hafif ve dayanılabilir düzeydedir. Ağrılar hafif düzeyde olsa dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar; ağrının sürekli olup olmaması, hafif mi yoksa şiddetli mi olduğu, tek taraflı mı yoksa iki taraflı olup olmadığı, bacaklarda veya kasıklarda ağrı olup olmadığıdır. Bu belirtiler değerlendirildiğinde ağrının doğal mı yoksa patolojik bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenebilir.
Gebelikte (Hamilelikte) Rahim Ağrısı Nedir?
Gebelik (hamilelik) sürecinde rahimde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan ve rahmin büyümesinden kaynaklandığı düşünülen ağrılara gebelikte (hamilelikte) rahim ağrısı denir. Bu ağrılar gebeliğin normal seyrinin bir parçası olarak kabul edilir. Rahmin büyümesiyle birlikte vücudun hamileliğe uyum sağlaması da ağrı oluşumuna neden olur. Vücuttaki bu değişiklikler, özellikle karın bölgesinde ve sırt bölgesinde hafif ağrılara neden olabilir.
Gebelik (Hamilelik) Sürecinde Yaşanan Ağrılar
Gebelik (hamilelik) sürecinde yaşanan ağrılar genel olarak hafif ve dayanılabilir düzeydedir. Bu ağrılar sürecin doğal bir parçası olarak kabul edilir. Ancak bazı durumlarda yaşanan ağrılar, gebeliğin normal seyrinden sapıldığı anlamına gelebilir. Bu nedenle yaşanan her ağrının mutlaka doktora bildirilmesi gerekmektedir.
Gebelik sürecinde yaşanan ağrılar şunlardır;
- Gebeliğin başlamasıyla birlikte vücutta hormonal değişiklikler ve rahmin büyümesinden kaynaklanan karın bölgesinde yaşanan hafif ve dayanılabilir ağrılar,
- Yumurtalıklardan gebeliğin devamı için hormon salgılanmasından kaynaklanan hafif ağrılar,
- Rahimin içindeki dokuların kan akışının artmasından kaynaklanan yaşanan hafif ve aralıklı ağrılar,
- Rahmin büyümesiyle birlikte ayak ve bacaklardaki sinirlere yapılan baskıdan kaynaklanan bacaklarda yaşanan hafif ve aralıklı ağrılar,
- Rahmin büyümesinden kaynaklanan bel bölgesine yapılan baskıdan kaynaklanan bel bölgesinde yaşanan ağrılar.
Rahim Ağrısı Neden Olur?
Gebelik sürecinde rahimde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan ve rahmin büyümesinden kaynaklandığı düşünülen ağrıların nedeni; 0-12. haftalarda artan kan akımının oluşturduğu basınç, 12. haftadan sonra bebeğin büyüyüp gelişmesiyle artan rahim hacmi ve sonrasında rahme yapılan testler ile muayenelerde oluşturduğu tahriştir. Tüm bu nedenlerle yaşanan ağrılar gebiliğin normal seyrinin bir parçası olarak kabul edilir.
Gebelik (hamilelik) sürecinde yaşanan bu doğal ağrıların özellikleri şu şekildedir:
- Ağrı hafif düzeydedir,
- Ağrı karın bölgesinde,
- Ağrı aralıklı olarak gün içinde birkaç kez tekrarlayabilir,
- Ağrı gece ve gündüz eşit sıklıkta yaşanabilir,
- Ağrı sıcaklık, hava durumu gibi çevresel faktörlere bağlı olarak artıp azalabilir.
1. Kan Akışının Artması
Gebelikle birlikte rahme olan kan akışının artması ve doğurganlığın devamı için yumurtalıklara destek veren koruyucu hormonların salgılanması gebelikte rahim ağrısına neden olur.
2. Rahmin Büyümesi
Bebek gelişirken rahmin de genişlemesi gerekir. Rahmin boyutunun artması da hastalarda rahim ağrısı şikayetine neden olur.
3. Plasentanın Yerleşimi
Plasentanın yerleşimi sırasında da rahim duvarında bazı yırtılmalar meydana gelir. Bu yırtılmalar da hafif düzeyde ağrı oluşturabilir.
4. Kasların Çalışma Şekli
Rahmin kasları da hamilelik sürecinde farklı bir çalışma şekline girer. Rahmin kaslarının oluşturduğu baskı da hafif düzeyde ağrı oluşturabilir.
5. Yapılan Testler
Gebelik sürecinde vajinadan yapılan hormon testleri ile kan testleri de rahimdeki doku zarar vererek hafif düzeyde ağrı oluşturabilir.
Ağrının Doğallığı Nasıl Anlaşılır?
Gebelik (hamilelik) sürecinde yaşanan rahim ağrısının doğallığı şu belirtilerden anlaşılır:
- Ağrı karın bölgesinde yaşanır,
- Ağrı hafif düzeydedir,
- Ağrı aralıklı olarak yaşanır,
- Ağrı gece ve gündüz eşit sıklıkta yaşanır,
- Ağrının nedeni hakkında doktordan bilgi alınabilir.
Tüm bu belirtiler yaşandığında gebelikte rahim ağrısı normal seyrin bir parçası olarak kabul edilir.
Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Hamilelik sürecinde yaşanan her ağrının mutlaka doktora bildirilmesi gerekmektedir. Doktora başvurulmasını gerektiren durumların tespiti de önemlidir. Doktora başvurulmasını gerektiren durumlar şu şekildedir:
- Ağrı şiddetli ve dayanılmaz düzeyde ise,
- Ağrı sürekli olarak varlığını sürdürüyorsa,
- Ağrı gece uyutmuyorsa,
- Ağrı kasıklarda yoğunlaşıyorsa,
- Ağrı bacaklara yayıldıysa,
- Ağrı ile birlikte ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler varsa,
- Ağrı ile birlikte vajinadan kanlı su geliyorsa.
Tüm bu belirtiler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle belirtilerin ciddiye alınması ve doktora başvurulması gerekmektedir.
Rahim Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler
Ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilecek belirtiler şunlardır:
- Ateş: Ateş gebelik boyunca normal sınırlar içinde sebat eder. Gebeliğin ilk üç ayında ise daha çok düşük ihtimaline işaret eder. Gebiliğin ilerleyen dönemlerinde ise plasentanın kontrolsüz şekilde büyümesi ya da enfeksiyon gibi durumlardan kaynaklanır.
- Titreme: Gebelikte yaşanan titremeler genellikle enfeksiyon belirtisidir. Ayrıca beslenmenin düzensiz ve yetersiz olmasından kaynaklanabilir.
- Kusma: Kusma gebeliğin en bilinen belirtilerinden biridir. Ancak gebiliğin ilerleyen dönemlerinde şiddetli kusma yaşanırsa gebeliğin kontrol edilmesi gerekir.
- Dışkılamada zorluk: Gebelikte dışkılamada zorluk yaşanması bağırsakların hamilelik hormonlarından etkilenmesinden kaynaklanır. Ancak dışkılamada kan gelmesi ciddi bir sorunun habercisi olabilir, mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- Vajinal kanama: Gebelikte yaşanan hafif kanamalar genellikle normal karşılanır ancak kanamanın miktarı artarsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- Halsizlik: Gebelik boyunca vücutta meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan yorgunluk ve halsizlik normal karşılanır. Ancak halsizliğin sebepsiz yere artması dikkate alınmalıdır.
Tüm bu belirtiler enfeksiyon, düşük, dış gebelik, plasenta previa gibi ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bu nedenle belirtilerin ciddiye alınarak gerekli tetiklerin yapılması gerekir.