Diş implantları, diş kayıplarını rehabilite etmek için kullanılan titanium tabiatlı surgikal materyallerdir. Diğer diş protezlerine nazaran daha uzun ömürlü ve natürel dişlere daha yakın hissettikleri için sıklıkla tercih edilirler. Lakin bu süreçte hastalar implant yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında ağrı olup olmayacağını merak ederler. Bu yazımızda implant diş ağrısı ile ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Diş implantı yerleştirilmesi sürecinde ve sonrasında hafif seviyede bir ağrı ve rahatsızlık hissetmek olağandır. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi esnasında dokuya ve sinirlere bir müddet bası uygulanır. Bu bası sonrası dokular kendine geldiğinde rahatsızlık hissi azalır. İmplantın yerleştirilmesi ve sonrasında yaşayacağınız ağrı ve rahatsızlık kişisel hassasiyetinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle yerleştirme işlemi sırasında ve sonrasında (ilk birkaç gün) hafif ağrı ve rahatsızlık olur. Dokuların iyileşmesiyle bu şikayetler ortadan kalkar. Ağrı genellikle ilaçsız kontrol edilebilir. Fakat bazı vakalarda şiddetli ağrı olabilir. Bu durumun altında yatan sebeplerin bulunması ve implant diş ağrısının kontrol altına alınması gerekir.
İmplant Diş Ağrısı
Diş implantı uygulamasında ağrı ve rahatsızlık hissi yaşanması beklenen bir durumdur. İmplant yerleştirilmesi çene kemiğine metal bir parçanın yerleştirilmesi anlamına geldiği için minor cerrahi bir işlemdir. Cerrahi işlemler sırasında ve sonrasında ağrı meydana gelmesi normaldir. Bu ağrılar kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişiler hafif ağrı hissederken bazı kişilerde ağrı daha şiddetli olabilir. Ağrı haricinde implant diş takılan bölgede şişlik, sıcak soğuk hassasiyeti, baş ve kulak bölgesinde ağrı gibi belirtiler de görülebilir. İmplant yerleştirilmesi sonrası dikiş atılırsa bunlar atılana kadar bölgedeki dokuların birbirine yapışmasıyla bölgedeki ağrılar kesilir.
İmplant sonrası oluşan ağrılar genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Fakat reçetesiz satılan ilaçların süresiz kullanımı önerilmez. Çünkü bu tür ilaçlar vücudun diğer sistemlerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Implant diş ağrısı farklı bir nedene bağlı değilse genellikle 3-4 günde geçer.
İmplant Diş Ağrısı Neden Olur?
İmplant ağrıları genellikle implant uygulaması sırasında ve sonrasında meydana gelen dokusal hasara bağlı olarak oluşur. Bununla birlikte yumuşak dokulara zarar verilmesi, anestezi uygulamaları, kemik düzeyinde hasar oluşumu ve sinir zararına bağlı olarak da ağrılar meydana gelir. Normal şartlarda ağrılar 3-4 günde geçer. Fakat ağrının devam etmesi veya şiddetlenerek artması aşağıdaki durumların yaşandığını gösterir;
- Enfeksiyon oluşumu
- İmplantın yerleştirildiği kemikte yeterli stabilitenin sağlanamaması
- İmplantın yerleştirildiği bölgedeki sinir ve kan damarlarının zarar görmesi
- İmplantın yanlış konumda yerleştirilmesi
- Yumuşak dokulara zarar verilmesi
Ağrısız İmplant Uygulaması Mümkün Mü?
İmplantın yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında hafif seviyede ağrı ve rahatsızlık hissetmek olağandır. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesi sırasında dokuya ve sinirlere bir müddet bası uygulanır. Bu bası sonrası dokular kendine geldiğinde rahatzılık hissi azalır.
Ağrısız bir implant uygulaması mümkün olsa da bu tamamen hekim ve hasta işbirliğine bağlıdır. İmplant uygulaması uzman bir hekim tarafından yapıldığında ve hastada enfeksiyon, kronik hastalık gibi risk faktörleri bulunmadığında ağrısız bir implant süreci yaşanabilir.
İmplant Diş Ağrısı İçin Ne Yapmalıyım?
İmplant diş uygulaması sonrasında hafif düzeyde ağrı olması beklenen bir durumdur. Bu ağrılar genellikle basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Fakat reçetesiz satılan ilaçların süresiz kullanımı önerilmez. Çünkü bu tür ilaçlar vücudun diğer sistemlerinde de olumsuz etkilere yol açabilir. Implant diş ağrısı farklı bir nedene bağlı değilse genellikle 3-4 günde geçer.
Ağrıyı azaltmak için uygulanabilecek ek yöntemler şunlardır;
- Soğuk kompres uygulamak, bölgedeki şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir
- Ağrının şiddetini azaltmak için ilk 24-48 saatte soğuk kompres uygulamak faydalı olacaktır
- Bölgedeki kan akışını azaltarak ödem oluşumunu engellemek için soğuk kompres uygulamak
- İlk birkaç gün sert gıdalardan kaçınmak ve yumuşak gıda tüketmek
- Ağrıyı tetikleyen sıcak soğuk tatbikatlarını ilk günlerde sınırlandırmak
- Diş fırçalamaya implantın yerleştirildiği bölgeye dikkat ederek devam etmek
- Ağız gargarası kullanmak
- Tütün ürünlerinden uzak durmak
- Alkol tüketimini sınırlandırmak
- İmplantın yerleştirildiği bölgeye en az 48 saat süreyle doğrudan yatmamaya dikkat etmek
İmplant Diş Ağrısını Hangi Ağrı Kesiciler Alınabilir?
İmplant sonrası yaşanan ağrılar genellikle şiddetli olmayan ağrılardır. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan reçetesiz satılan ilaçlar kullanılabilir. İmplant sonrası alınabilecek ağrı kesiciler;
- Asprin
- Paracetamol (Tylenol)
- Ibuprofen (Advil, Motrin)
- Naproxen sodium (Aleve)
Ağrılı İmplant Dişi Ne Zaman Doktora Bildirmeliyim?
İmplant uygulaması minor cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle implantation sonrası hafif düzeyde de olsa ağrı olması beklenen bir durumdur. Fakat bu ağrının seviyesi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Doktora bildirilmesi gereken durumlar;
- Ağrının dayanılmaz seviyede şiddete ulaşıp ulaşmadığı
- Ağrıyla birlikte ateş, titreme, gece terlemeleri gibi enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması
- Ağrının ilk birkaç günden fazla devam etmesi
- Kullanılan ağrı kesicilerin etkisiz olması
- Bölgedeki şişliğin artması
- Kanama meydana gelmesi ve kanamanın kontrol altına alınamaması
Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi birisi yaşanıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.