Kafanın yanlarında ağrı, baş ağrısı türlerinden biri olup, stres, migren, yüksek tansiyon ve uykusuzluktan kaynaklanabilir. Ağrının nedeni belirlenip, tedavi edilmezse kafanın yan tarafındaki ağrı kronikleşebilir ve kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Bu nedenle kafanın yanlarında ağrı olursa mutlaka doktora gidilmelidir.
Kafanın yan taraflarında meydana gelen ağrılar genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrıları ile ilişkilendirilmektedir. Bu tip ağrılar stres, uykusuzluk, aşırı kafein veya alkol tüketimi ve zihni yoran aktiviteler sonucu ortaya çıkmaktadır. Kafanın yan taraflarında meydana gelen ağrılar kafatasında herhangi bir hasar olmadığı sürece hayatı tehdit etmemektedir ancak bu tip ağrıların sürekli hale gelmesi yüksek tansiyon veya migrene işaret edebileceği için dikkatli olunmalıdır.
Kafanın Yanları Neden Ağrıyor?
Kafanın yanlarının ağrımasının nedenleri gerilim tipi baş ağrısı, migren, kulak ağrısı, sinüzit, saçlı deri hastalıkları ve yüksek tansiyondur. Beyin zarlarında veya beyinde oluşan irritasyon sonucu da kafanın yanları ağrıyabilir.
Ağrının nedeni:
- Gerilim tipi baş ağrısı: Stres, uykusuzluk ve zihni yoran aktiviteler sonucu ortaya çıkan ve gün içinde tekrarlayan ağrılardır.
- Migren: Genellikle kafanın yanlarında ve alın bölgesinde zonklayıcı tarzda, ataklar hâlinde, orta-yüksek şiddette görülen baş ağrısı tipidir.
- Yüksek tansiyon: Damar duvarlarının gerilmesine ve yırtılma riskinin artmasına neden olan yüksek tansiyon kafanın yanlarında meydana gelen ağrıların nedenlerindendir.
- Kulak ağrısı: Orta kulak iltihabı ve mastoiditis gibi kulak hastalıkları kafanın yanlarında ağrıya sebep olabilmektedir.
- Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanması ve şişmesi sonucu burun tıkanıklığı, akıntı, koku alamama, kafanın yanlarında ve alın bölgesinde baskı ve ağrı gibi şikâyetler görülür.
- İrritasyon: Beyin zarlarında veya beyinde oluşan irritasyon sonucu da kafanın yanları ağrıyabilmektedir.
- Saçlı deri hastalıkları: Saçlı derideki bazı hastalıklar sonucunda kafa derisinin uyarılması sonucu kafanın yan taraflarında ağrı meydana gelebilmektedir.
Kafanın Yanları Ağrısına Eşlik Eden Belirtiler
Kafanın yanları ağrımasının nedenleri arasında migren, gerilim tipi baş ağrısı ve sinüzit gibi durumlar yer almaktadır. Bu sebeplerle oluşan kafanın yan taraflarındaki ağrılara birtakım semptomlar eşlik edebilmektedir.
Kafanın yanlarının yanı sıra bu bölgedeki şiddetli ağrılar göz hacminde azalma hissi, göz yorgunluğu, göz kaslarında gerginlik, göz çevresinde ve alın bölgesinde baskı hissi, alın bölgesinde ve göz çevresinde yanma hissi, kulak çınlaması ve kulakta baskı hissi gibi migrene eşlik eden semptomlar görülür. Bununla birlikte kafanın yanlarındaki ağrılar mide bulantığı, kusma, ışığa hassasiyet ve fotofobi gibi belirtiler de gösterebilir.
Eğer yaşanan ağrılar yüksek tansiyondan kaynaklanıyorsa burun kanaması, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi ve mide bulantısı gibi semptomlar yaşanabilir. Sinüzite bağlı olarak gerçekleşen kafa yanlığı şikâyetlerinde ise burun tıkanıklığı, akıntı, koku alamama ve yüzün belirli bölgelerinde basınç hissi gibi semptomlar görülür.
Kafanın Yanları Ağrısı Nasıl Geçer?
Kafanın yanlarının geçmesi için öncelikle bu ağrıların neden kaynaklandığının belirlenmesi gerekmektedir. Eğer bu ağrıların nedeni migren veya gerilim tipi baş ağrısı ise ortamın karanlık ve sessiz olması sağlanmalı, zihni yoran aktivitelerden kaçınılmalı ve aşırı kafein tüketiminden kaçınılmalıdır. Gerekirse bu tip baş ağrılarına geçici olarak izin verilecek zaman zarfında dinlenme sağlanmalı ve uyumaya çalışılmalıdır. Ayrıca bu tip ağrılarda sıcak veya soğuk kompres uygulanması, fazla sıvı kaybetmiş olma durumunda su içilmesi ve hafif egzersizler yapılması şikâyetleri azaltacaktır.
Eğer kafa yanlığı yüksek tansiyona bağlı olarak gerçekleşiyorsa tansiyon ilaçlarının düzenli kullanımı, tuz tüketiminin sınırlandırılması, alkol tüketiminin bırakılması ve kafeinin azaltılması gerekmektedir. Ayrıca tansiyon dengesizliği gösteren bireylerde düzenli kan tahlilleri yapılmalı ve kolesterol değerlerine dikkat edilmelidir.
Sinüzite bağlı yaşanan kafa yanlığı şikâyetlerinde burun tıkanıklığını gidermek için burun spreyleri kullanılabilir, mukozayı incelten ilaçlar tercih edilebilir ve balgamın gevşemesi için buhar solunumu sağlanabilir. Kulak ağrısından kaynaklanan kafa yanlığı şikâyetlerinde ise orta kulak iltihabı ve mastoidit gibi kulak hastalıklarının tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kafanın Yanları Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kafanın yanlarında meydana gelen ağrılar gerilim tipi baş ağrıları olduğu için öncelikle beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarına veya nöroloji alanında uzmanlaşmış hekimlere başvurulmalıdır. Eğer kafanın yanlarından şikâyet edinen kişide sinüzite bağlı bir baş ağrısı varsa kulak burun boğaz uzmanlarından da yardım alınabilmektedir. Sürekli hale gelen ve tedavi edilmeyen kafanın yanlarında oluşan baş ağrıları migrende işaret edebileceği için detaylı bir tedavi planı için psikiyatri alanında uzmanlaşmış hekimlere gidilmelidir.
Kafanın Yanları Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisi?
Kafanın yanlarının ağrıması gerilim tipi baş ağrısı olarak bilinen baş ağrısı türünün özelliği olup bu tip baş ağrıları stres ve uykusuzluktan kaynaklanmaktadır. Sürekli hale gelen kafa yanlığı şikâyeti yüksek tansiyonun belirtisi olabileceği gibi migrenin de habercisi olabilir. Bu ağrılar sinüzitten de kaynaklanabileceği için burun tıkanıklığı, akıntı ve koku alamama gibi belirtilerle seyreder.