Hamilelikte Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamileliğin 1. trimesterında kulak ağrısı genel olarak kulak enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilmektedir. Kulak ağrısına hamilelikte sinüzit ve alerjilerin de neden olabileceği unutulmamalıdır. Kulak ağrısı yanı sıra burun tıkanıklığı, koku alamama, geniz akıntısı ve hapşırma şikayetleri varsa bu durum hamileliğin kulak ağrısına etkisi olarak değerlendirilebilir. Kulak ağrısının tek taraflı olması durumunda hamilelikte sinüzit şüphesi akla gelmeli ve mutlaka bir uzmana başvurularak duruma uygun tedavi yolları belirlenmelidir.

Sinüzit; burun, sinüsler ve kulakları etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. Hamileliğin 1. trimesterında görülen kulak ve baş ağrıları genel olarak değişen hormon seviyeleriyle ilişkilendirilmektedir. Sinüzit hamilelikte kulak ağrısına neden olur mu sorusunun yanıtı “evet” olacaktır. Sinüzit kulak zarında ve sinüslerdeki basıncı arttırarak hamilelikte kulak ağrısına sebep olabilmektedir. Kulak ağrısı yanı sıra burun tıkanıklığı, rüzgar gibi sesler duymak (tinnitus), baş dönmesi, işitme kaybı gibi şikayetler de sinüzite işaret edebilmektedir.

Hamilelikte Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde kulak ağrısı şikayeti sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu şikayetin tek taraflı ve uzun süreli olmaması durumunda hamilelikte kulak ağrısına iyi gelen yöntemler şunlardır:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Sıcak kompres uygulamak
  • Soğan suyu içmek
  • Zencefil çayı içmek
  • Nane çayı içmek
  • Ihlamur ve adaçayı karışımı çay içerek bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Kulak zarını korumak ve sağlığını bozmamak için hamilelikte kulak ağrısı şikayeti varsa bir uzmana görünmekte fayda vardır. Kulak sağlığını korumak için hamilelikte kulak ağrısı olması durumunda bir uzmana görünmekte fayda vardır. Ağrı şikayetine iyi gelen yöntemlerin yanı sıra uzman tavsiyeleri de kulak ağrısından kurtulmayı sağlayabilir.

Hamilelikte Kulak Ağrısına Neden Olur?

Hamilelik sürecinde değişen hormon seviyeleri kulak ağrısının nedenleri arasında sayılabilir. Değişen hormon seviyeleri kulak zarını etkileyerek hamilelikte kulak ağrısına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra:

  • Alerjiler
  • Kulak enfeksiyonları
  • Sinüzit
  • Migren

gibi durumlar hamilelikte kulak ağrısının nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Sinüzit

Sinüzit; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, rüzgar gibi sesler duyma (tinnitus) ve baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Sinüzit hamilelikte kulak ağrısına da sebep olabilmektedir. Kulak ağrısı şikayeti sinüzit şüphesi uyandıran bir durumdur. Sinüzit tek taraflı ve uzun süreli olmaması durumunda hamilelikte kulak ağrısına neden olabilmektedir.

Alerjiler

Alerjiler hamilelik sürecinde görülen kulak ağrıların nedenleri arasında sayılabilmektedir. Polen, ev tozu, küf alerjenlerine ek olarak bazı yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle oluşan alerjik reaksiyonlar hamilelikte kulak zarını etkileyerek kulak ağrısına neden olabilmektedir.

Kulak Enfeksiyonları

Hamilelikte sık görülen kulak enfeksiyonları değişen hormon seviyeleri nedeniyle meydana gelebilmektedir. Hamilelik sürecinde meydana gelen kulak enfeksiyonları kulakta iltihaplanmaya, şişmeye ve ağrıma neden olabilmektedir.

Headache

“Headache” terimi migren, gerilim tipi baş ağrısı ve sinus headache gibi alt başlıkları içermektedir. Hamilelik sürecinde migren tarzı baş ağrıları görülebilir. Ayrıca gerilim tipi baş ağrıları da hamilelik döneminde sık karşılaşılan problemler arasında yer alır. Gerilim tipi baş ağrıları, stres, aşırı yorgunluk ve uyku düzensizliği gibi durumlarla tetiklenebilir. “Headache” alt kategorilerinden olan sinus headache yani sinüzite bağlı baş ağrıları da hamilelik döneminde sık karşılaşılan şikayetlerdir.

Hamilelikte Kulak Ağrısı ve Baş Ağrısı

Hamilelik sürecinde kulak ağrısı şikayeti yanı sıra baş ağrısı şikayeti de sık karşılaşılan problemler arasında yer alır. Baş ağrıları migren tarzında veya gerilim tipi baş ağrısı şeklinde oluşabilmektedir. Baş ağrılarının oluşma nedenlerinden bir tanesi de hormon seviyelerindeki değişikliklerdir. Ayrıca sıvı kaybı, aşırı kafein tüketimi veya yetersiz beslenme gibi durumlar da baş ağrısı oluşumunu tetikleyebilmektedir. Baş ağrısı yanı sıra hamilelik sürecinde görülen kulak ağrıları genellikle baş ağrılarıyla birlikte görülmektedir.

Hamilelikte Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelik sürecinde görülen kulak ağrılarını geçirmek için bol sıvı tüketmek, kompres uygulamak, soğan suyu içmek, zencefil çayı veya nane çayı içmek iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerin yanı sıra ıhlamur ve adaçayı karışımını çay olarak tüketerek hamilelikte kulak ağrısından kurtulmak mümkündür.

Hamilelikte Kulak Ağrısı Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Hamilelik sürecinde görülen kulak ağrılarını geçirmek için bol sıvı tüketmek, kompres uygulamak, soğan suyu içmek, zencefil çayı veya nane çayı içmek iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerin yanı sıra ıhlamur ve adaçayı karışımını çay olarak tüketerek hamilelikte kulak ağrısından kurtulmak mümkürdü.

Hamilelikte Kulak Ağrısı İle Birlikte Gelen Belirtiler

Hamilelik sürecinde görülen kulak ağrılarını geçirmek için bol sıvı tüketmek, kompres uygulamak, soğan suyu içmek, zencefil çayı veya nane çayı içmek iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemlerin yanı sıra ıhlamur ve adaçayı karışımını çay olarak tüketerek hamilelikte kulak ağrısından kurtulmak mümkürdü.

Scroll to Top