İç organlarda ağrı; stres, yorgunluk ve uykusuzluktan, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, organ iltihaplanmalarından böbrek taşına kadar birçok nedenle yaşanabilir. Ağrının tek başına nedeni tam olarak belirlenemese de şikayetin kesinlaşması ve altta yatan nedenin ortaya çıkması için uzman hekime başvurulması şarttır.
İç Organlarda Ağrı Nedir?
İç organlarda ağrı, vücuttaki organların tamamında yaşanabilen ve çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen ağrı türüdür. İç organlarda oluşan ağrılar genellikle hafif veya orta şiddette olsa da bazı durumlarda dayanılmaz olabilmektedir.
İç organlarda ağrının nedenleri genellikle sağlıkla ilgili sorunlar olsa da çok fazla stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi durumlar da bu ağrılara sebebiyet verebilir. İç organlarda yaşanan her türlü ağrı kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyebilir ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
İç organlarda yaşanan ağrıların her biri dikkat gerektiren durumlar olabilir. Bu nedenle kişilerin yaşadıkları ağrıların nedenlerini anlamaları ve vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmaları altta yatan sorunun erken teşhis ve tedavi edilmesi açısından önemlidir.
İç Organlarda Ağrı Hangi Organlarda Olur?
İç organlarda ağrı; göğüs, karın, bel ve rahatsızlığın yerinin tam olarak belirlenemediği vücudun genelinde yaşanabilir. İç organlarda oluşan her türlü ağrı kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyebilir ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Ağrının neden olduğu yerler şu şekilde sıralanabilir:
- Mideden mide kanseri, ülsere, reflü veya gastrite bağlı mide ağrısı,
- On iki parmak bağırsağından kaynaklı ağrı,
- Safra kesesindeki taşlara bağlı safra kesesi ağrısı,
- Pankreas iltihabına bağlı pankreatit ağrısı,
- Apandisit iltihabına bağlı apandisit ağrısı,
- Karaciğer sirozu veya karaciğer kanserine bağlı karaciğer ağrısı,
- Kalın bağırsak kanseri veya kolon divertikülü iltihabına bağlı olarak yaşanan kalın bağırsak ağrısı,
- Böbrek taşına bağlı böbrek ağrısı,
- Over kist veya apandisit gibi rahatsızlıklara bağlı olarak yaşanan kadında pelvis (leğen) bölgesi ağrısı,
- Prostat büyümesine bağlı olarak yaşanan erkeklerde pelvis bölgesi ağrısıdır.
Ağrının Nedeni Nasıl Belirlenir?
Ağrının nedeni; hekim tarafından hastanın fiziksel muayenesinin yapılması, detaylı bir öyküsünün alınması, gerekli görülen labaratuvar tetkiklerinin uygulanması ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılması ile belirlenir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İç organlarda yaşanan her türlü ağrının tedavisi farklı yöntemler ile yapılabilmektedir. Bu nedenle iç organlarda yaşanan ağrıların tedavisine geçmeden önce altta yatan nedenin ortaya çıkması ve ağrının kaynağının belirlenmesi gerekir. Ağrının kaynağı belirlendikten sonra bu sorunu çözmeye yönelik tedavi yöntemleri uygulanır.
Uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:
- Stresin ve kaygının yönetilmesi ve uykusuzluğa çözüm bulunması,
- Antibiyotik kullanımını gerektiren enfeksiyon durumlarında antibiyotik kullanımı,
- Ağır metallere maruz kalındığının belirlenmesi durumunda iç deniz yosunu tedavisi veya chelation therapy adı verilen tedavi yöntemi,
- Mide veya on iki parmak bağırsağında ülsere anti asit ilaçlar kullanımı,
- Safra kesesi taşlarında cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemler ile müdahale edilmesi,
- Apandisitin patlaması durumunda cerrahi operasyon,
- Böbrek taşı sorunu olanlara açık veya kapalı böbrek taşı operasyonu,
- Over kist veya apandisit gibi rahatsızlıklara sahip kadınlara cerrahi operasyon,
- Prostat sorunu yaşayan erkeklere prostat ameliyatı yapılmasıdır.
Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?
Ağrı; kişiyi yatak döşek haraketsiz bırakacak kadar şiddetli ise, bayılma eşlik ediyorsa, nefes darlığı veya göğüste sıkışma hissi yaratıyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Kişide ani gelişen ve daha önce tecrübe etmediği bir ağrı var ise mutlaka uzman hekime görünmelidir. Ayrıca iç organlarda yaşanan ağrılar kişiyi uzun süre yorgunluğa ve uykusuzluğa itiyorsa tekrar bir uzmana danışılmasında fayda vardır.
Önleme Yöntemleri Nelerdir?
İç organlarda yaşanan ağrıların önlenebilmesi için sağlıklı bir yaşam sürülmesi gerekir. Bunun için dengeli ve sağlıklı beslenmek, yeterli miktarda sıvı tüketmek, aşırı yağlı ve tuzlu gıdalar tüketilmemesi, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir yaşam için gereken her şeyi bilip uygulamak iç organlarda yaşanan ağrıların önlenebilmesinde etkilidir.