Kanal Tedavisi 1 Yıl Sonra Ağrı

Kanal tedavisi sırasında dişin sinirlerinin alındığı ve dişe bağlı tüm sinir ağrılarının ortadan kaldırıldığı düşünülür. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi tamamlandıktan sonra dişte veya çiğneme sırasında ağrılar ortaya çıkabilir. Bu tip ağrıların birkaç nedeni olabilir. Dişte veya çiğneme sırasında ağrı hissediliyorsa, bu durumun mutlaka diş hekimine bildirilmesi gerekir.

Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra ağrı hissedilmesinin en yaygın nedeni, dişte hala enfekte olmuş bir bölge bulunmasıdır. Kanal tedavisi sırasında dişin tamamen temizlenmesi ve enfekte bölgelere ulaşılması sağlanamaz. Bu durumda dişte küçük bir enfeksiyon odacıği kalır ve bu odacık ağrı yapmaya başlar. Kanal tedavisinin tekrarlanması bu durumda en doğru ve etkili çözüm olacaktır.

Ağrının diğer bir nedeni ise dişte veya diş etinde yer alan bir kemiğin kanal tedavisi sırasında zarar görmesidir. Kanal tedavisi sırasında zarar gören kemikler genellikle onarılır ancak bazı kemiklerin onarımı mümkün olmayabilir. Bu tip zararlar ağrılara ve enfeksiyonlara yol açabilir. Eğer dişte zarar gören kemik parçaları varsa, diş hekiminin bu parçaları ortadan kaldırması ve dişi yeniden tedavi etmesi gerekir.

Bazı durumlarda dişin sinirlerinin alındıktan sonra tam olarak iyileşmemesi ve iyileşme sırasında vücudun bazı tepkimeleri ağrılara neden olabilir. Bu tip ağrılar genellikle birkaç hafta içerisinde kaybolur ancak ağrılar devam ediyorsa, bu durumun bir enfeksiyon veya farklı bir sorun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Kanal tedavisinin en önemli amaçlarından biri dişin sinirlerini ortadan kaldırılmasıdır. Dişin sinirlerinin duyarsızlaştırılması ve ağrı hissinin ortadan kaldırılması bazı durumlarda uzun sürmeyebilir. Dişin sinirleri çok hassas ve duyarlı olduğu için, kanal tedavisi sonrasında uzun süre ağrı hissedilebilir. Bu tip ağrılar genellikle birkaç hafta içerisinde kaybolur.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin iç kısmında bulunan ve sinirleri de içeren pulpa adı verilen yumuşak dokunun çeşitli nedenlerle enfekte olması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişteki çürüklerin temizlenmesi, kan akışının durdurulması ve dişin sinirlerinin ölmesiyle sonuçlanan bu enfeksiyon durumu kanal tedavisiyle ortadan kaldırılır. Kanal tedavisinin temel amacı dişi kurtarmak ve enfeksiyonun yayılmasını engellemektir.

Kanal tedavisinde öncelikle dişteki çürükler temizlenir ve sonrasında pulpanın kanallar aracılığıyla tamamen temizlenmesi sağlanır. Dişteki kanallar ve kök kanalları da temizlenip dezenfekte edilir. Daha sonra dişin iç kısmı sızdırmaz bir şekilde doldurulur ve diş hekiminin önerileri doğrultusunda kontrollera gidilerek dişin sağlığı takip edilmelidir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Giderilir?

Kanal tedavisi sonrasında ağrı oluşması normal bir durumdur ve genellikle birkaç hafta içerisinde ağrılar normale döner. Ancak ağrılar devam ederse veya şiddetlenirse, bu durumun altında yatan nedenin mutlaka belirlenmesi gerekir. Kanal tedavisi sonrasında oluşan ağrıların giderilmesi için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Ağrı ve iltihaplanma oluşumunda etkili olan prostaglandin isimli maddelerin üretimini azaltan ve inhibe eden nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAI) kullanılmasıdır. Bu tip ilaçlar genellikle ağrının ilk ortaya çıktığı dönemde alınmaya başlanmasıyla etkili olur ve ağrının hissedilmesini engeller.
  • Diş hekiminin önerdiği ölçüde ve sıklıkta reçetesiz olarak ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
  • Ağrı kesici ilaçların etki süresi ve dozu hekimin önerdiği şekilde ayarlanabilir.
  • Ağrı kesici ilaçların mideyi olumsuz yönde etkilememesi için yemekle birlikte alınması önerilir.
  • Ağrının bölgesel olarak azaltılması için soğuk kompres uygulanabilir.
  • Ağrıyan bölgeye direkt olarak soğuk kompres uygulanmaması gerekir, buz torbası veya soğuk kompres bezle temas edilerek uygulanabilir.
  • İlk 48 saat boyunca soğuk kompres uygulanmasına devam edilmelidir.
  • İltihaplanma olması durumunda tuzlu su gargarası yapılabilir.
  • Diş hekimine danışarak sıcak kompres uygulaması da yapılabilir ancak bu iki kompres uygulaması da iltihaplanmayı artırabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Kanal Tedavisi Ağız Kokusuna Neden Olur mu?

Dişin sinirlerinin alındığı ve dişe bağlı tüm sinir ağrılarının ortadan kaldırıldığı düşünülür. Ancak bazı durumlarda kanal tedavisi tamamlandıktan sonra dişte veya çiğneme sırasında ağrılar ortaya çıkabilir. Bu tip ağrıların birkaç nedeni olabilir. Dişte veya çiğneme sırasında ağrı hissediliyorsa, bu durumun mutlaka diş hekimine bildirilmesi gerekir.

Kanal tedavisi sırasında dişin tamamen temizlenmesi ve enfekte bölgelere ulaşılması sağlanamaz. Bu durumda dişte küçük bir enfeksiyon odacıği kalır ve bu odacık ağız kokusuna neden olabilir. Kanal tedavisinin tekrarlanması bu durumda en doğru ve etkili çözüm olacaktır.

Scroll to Top