Kanal tedavisi dişin sinirlerinin alındığı ve dişin içinin temizlendiği bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi sonrası dişte hassasiyet ve ağrı olması normaldir. Kanal tedavisi sonrası ağrı genellikle birkaç gün ile bir hafta arasında sürer ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Eğer ağrı tedavi sonrası 7 günü aşmış ve dayanılmaz bir hal almışsa bu durum enfeksiyon, iltihaplanma, diş kırığı veya alerjik reaksiyon gibi sorunların belirtisi olabilir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi, dişin içerisindeki sinirlerin alındığı ve dişin sinir kanallarının temizlendiği bir diş tedavisidir. Diş çürüdüğünde veya dişte travma meydana geldiğinde dişin sinirlerinin zarar görmesi sebebiyle kanal tedavisine ihtiyaç duyulur. Kanal tedavisinin amacı dişin içerisindeki sinirlerin ağrısına sebep olan zararlı bakteralardan dişi kurtarmaktır. Kanal tedavisi sonrasında dişin sağlıklı bir şekilde fonksiyon görmesi için dişin dışarıdan gelen zararlı etkilere karşı korunması gerekir. Bu nedenle kanal tedavisi sonrasında dişin üzerine genellikle porselenden ya da kompozit resin denilen estetik dolgulardan yapılan kaplamalar yerleştirilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Normal Mi?
Kanal tedavisi sonrasında ağrı ve hassasiyet normaldir. Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alındığı için ağrının bu yöntem ile ortadan kaldırılması beklenir. Ancak dişin sinirlerinin alınması ve diş köklerindeki kanalların temizlenmesi işlemi oldukça travmatik bir işlemdir ve diş etlerinde, diş köklerinde ve çevre dokularda irritasyona yani tahrişe neden olur. Bu tahriş kanal tedavisinin bitiminden hemen sonra ve genellikle 7 güne kadar devam eden bir süre zarfında ağrı ile kendini gösterir. Kanal tedavisi sonrası oluşan bu ağrılar genellikle enfeksiyona bağlı olmayan basit ağrılardır ve ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilirler.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Neden Olur?
Kanal tedavisi sonrası yaşanan ağrıların en yaygın sebebi işlemin kendisidir. Kanal tedavisi sırasında dişin kök kanallarının temizlenmesi ve diş etlerinde meydana gelen travma ağrı oluşumuna neden olur. Bununla birlikte kanal tedavisi sonrasında dişte hassasiyet meydana gelmesi de normal kabul edilir. Dişlerin köklerinin ve çevre dokuların tahrişi sonucu oluşan ağrılar ve hassasiyetler normaldir ve zamanla geçecektir. Fakat bu durum bazı enfeksiyonlara veya alerjik reaksiyonlara bağlı da olabilir.
Diş Eti Tahrişi
Kanal tedavisi esnasında kullanılan aletler diş etlerine de zarar verebilir ve diş etlerini tahriş edebilir. Ayrıca diş etlerinde meydana gelen travma kan dolaşımını artırarak iyileşme sürecini hızlandırır fakat aynı zamanda ağrı ve hassasiyete de yol açar. Diş etlerinde meydana gelen bu tahrişler ve travmalar vücudun kendini toparlamasıyla ortadan kalkacaktır.
Diş Hassasiyeti
Dişlerin sinirlerinin alınması ve kök kanallarının temizlenmesi işlemi oldukça travmatik bir işlemdir. Bu nedenle dişler türevidir ve soğuk, sıcak, tatlı veya tuzlu gıdalara karşı hassasiyet göstermeye başlayabilirler. Kanal tedavisinin bitiminden itibaren 1 hafta içerisinde bu hassasiyetlerin de ortadan kalkması beklenir.
Enfeksiyon
Kanal tedavisi sonrası enfeksiyon oluşumu, ağrının en yaygın nedenlerinden biridir. Kanal tedavisinin amacı dişi besleyen sinirlerin kesilmesi ve dişin içerisindeki zararlı bakteralardan kurtarılmasıdır. Bu sebeple kanal tedavisinde öncelikli olarak enfeksiyonun giderilmesi beklenir. Eğer kanal tedavisi sırasında veya sonrasında enfeksiyon giderilememişse, enfeksiyonun giderilmesine yönelik ek işlemler yapılmadıysa dişte enfeksiyon oluşumu meydana gelebilir. Dişte veya çene kemiğinde enfeksiyon oluşması durumunda ağrı oldukça şiddetli olur ve bölgenin drene edilmesine, iltihabın giderilmesine ve/veya antibiyotik kullanımına ihtiyaç vardır.
Diş Kırığı
Dişin kırılması veya çatlak oluşması kanal tedavisi sonrası meydana gelen ağrının bir diğer sebebidir. Dişte kırık veya çatlak varsa bu bölgeden giren bakteriler enfeksiyona yol açabilir ve dişte veya çene kemiğinde enfeksiyon oluşması durumunda kanal tedavisinde olduğu gibi bölgenin drene edilmesine, iltihabın giderilmesine ve antibiyotik kullanımına ihtiyaç olacaktır.
Alerjik Reaksiyon
Kanal tedavisinde kullanılan malzemelere veya ilaçlara karşı alerjik bir reaksiyon gelişmesi de ağrının nedenlerinden biri olabilir. Alerjik reaksiyonun varlığı kullanılan malzemelerin değiştirilmesiyle ortadan kaldırılabilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?
Kanal tedavisi sonrasında meydana gelen ağrıların geçmesi için öncelikle ağrının sebebinin doğru tespit edilmesi gerekir. Eğer ağrının sebebi diş etlerinin tahrişi veya dişin sinirlerinin alınmasından kaynaklı travma ise bu ağrılar zamanla geçecektir. Kanal tedavisi sonrası ağrı ve hassasiyetin normal olduğunu kabul ederek ve vücudu dinlendirerek iyileşme sürecini hızlandırmak ağrıların geçmesi için yeterli olacaktır. Bununla birlikte bu ağrıların giderilmesi için;
- Asetaminofen veya İbuprofen gibi ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Soğuk kompres uygulaması bölgedeki şişliği azaltarak ağrının da hafiflemesini sağlar.
- Ağrılı bölgenin yumuşak dokularına soğuk jel ped uygulanabilir.
- Ağrının olduğu bölgeye doğrudan soğuk uygulama yapılması şiddetli ağrılarda tercih edilebilir ancak bu yöntem doku hasarına yol açabileceği için önerilmez.
Ağrı kesiciler kullanılarak ve soğuk kompres uygulanarak kanal tedavisi sonrası oluşan ağrılar geçecektir ancak şiddetli ve dayanılmaz ağrılar için mutlaka bir hekime danışmak gerekir.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Kontrol Altına Alınamazsa Ne Olur?
Kanal tedavisi sonrasında yaşanan şiddetli ve dayanılmaz ağrılar enfeksiyon, iltihaplanma, diş kırığı veya alerjik reaksiyon gibi sorunların belirtisi olabilir. Bu nedenle kanal tedavisi sonrası ağrıları kontrol altına alamıyorsanız mutlaka bir hekime danışmalısınız. Ağrının kontrol altına alınamaması durumunda şu sorunlarla karşılaşabilirsiniz:
- Şiddetli enfeksiyon, iltihaplanma, .
- Dişin kırılması veya çatlağa uğraması.
- Kanal tedavisinde kullanılan malzemelere veya ilaçlara karşı alerjik reaksiyon.
Tüm bu sorunlar hekimle iletişim kurulmadan bırakılırsa enfeksiyonun yayılmasına ve daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kanal Tedavisinde Ağrı Olursa Ne Yapmalıyım?
Kanal tedavisi sonrasında oluşan ağrılar genellikle normaldir ve hekime danışmayı gerektirecek kadar şiddetli değildir. Ancak bu ağrılar dayanılmaz bir hal almışsa ve 7 günü aşkın bir süredir devam ediyorsa mutlaka hekime danışmak gerekir. Kanal tedavisinde yaşanan şiddetli ağrılar şu sorunların belirtisi olabilir:
- Enfeksiyon,
- İltihaplanma,
- Dişin kırılması veya çatlağa uğraması,
- Kullanılan malzemelere veya ilaçlara karşı alerjik reaksiyon.
Bu sorunların her biri hekime danışılmadan bırakıldığında daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kanal tedavisinde yaşanan ağrıların mutlaka takip edilmesi ve dayanılmaz bir hal alıp hekimle danışılması gerekir.