Kasık ağrısı kadın ve erkeklerde görülebilen yaygın bir şikayettir. Vücudun altını üstünü ayıran kasık bölgesinde hissedilen ağrı, hafif ya da şiddetli olabilir. Bu bölgedeki ağrı genel olarak spor yaralanmaları, kas gerilmeleri, fıtık, böbrek taşı, apandisit ve adet döneminden kaynaklanır. Kasık ağrısının altında yatan nedenin belirlenmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için hekime başvurulması önerilir.
Kasık Ağrısı Nedir?
Vücudun altını üstten ayıran kasık bölgesinde meydana gelen ve kişinin gündelik yaşamını zorlaştıran her türlü ağrı kasık ağrısı olarak tanımlanır. Kasık ağrısı genel olarak spor yaralanmaları, kas gerilmeleri, fıtık, böbrek taşı, apandisit ve adet dönemi gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Bu bölgedeki ağrı şiddetli ve dayanılmaz olabileceği gibi hafif ve dayanılabilir de olabilir. Kasık ağrısının neden kaynaklandığını belirlemek ve gerekli tedavi yöntemlerini yüzyüze görüşmek için hekim önerisi alınması gerekir.
Kasık Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Kasık ağrısının nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Adet görmek
- Apandisit
- Böbrek taşı
- Hernia (Fıtık)
- İnmemiş testis
- Testis torsiyonu
- Kıl dönmesi
- Cilt enfeksiyonları
- Kas yaralanmaları
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Sexüel yolla bulaşan enfeksiyonlar (SYF)
- Mide ve bağırsak hastalıkları
Adet Görmek
Özellikle genç kadınlarda kasıklara vurgu yapan şiddetli ağrılara neden olan adet görme, kasık ağrısının en yaygın nedenidir denilebilir. Ağrıyla birlikte mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Ağrılar genelde adet döneminin başlamasıyla birlikte şiddetini arttirir ve adet dönemi biterken düzene girer.
Apandisit
Apandisitin patlaması durumunda hayati tehlike söz konusu olabileceğinden apandisit şüphesinde acil servise başvurulması önerilir. Apandisit, midenin alt kısmında sağda görülen şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Apandisitle birlikte kusma, mide bulantısı, ateş ve ishal gibi belirtiler de görülebilir.
Böbrek Taşı
Böbrek taşı problemi olan kişilerde taşın yerine göre kasıklarda sağ ya da solda ağrı meydana gelir. Taşa bağlı olarak gelişen ağrı şiddetli ve dayanılmazdır. Ağrıgenelde sabah saatlerinde başlar ve dalgalar halinde devam eder. Ayrıca böbrek taşı, mide bulantısı, kusma, ateş ve üşüme gibi belirtilere de yol açar.
Hernia (Fıtık)
Kasık fıtığı olarak da bilinen hernia, karın içeriğinin kaslara yama yaparak kasların arasına girmesiyle oluşur. Fıtık; öksürme, ıslak soğuk hava rüzgârı alma, kabızlık, uzun süre oturup kalkamama gibi durumların ardından ağır kaldırma işlerinde meydana gelir. Fıtık; şişlik, ağrı, bulantı, kusma, ateş ve bağırsak hareketlerinde azalma gibi belirtiler gösterir. Fıtık olduğundan şüphelenen kişilerin mutlaka bir hekime başvurması gerekir.
İnmemiş Testis
Testisin torbasında olmaması gereken bir durumdur. Bu durum erkek çocuklarda kasık ağrısına neden olur. İnmemiş testis durumu olan çocuklarda doğumdan hemen sonra hekime başvurulması önerilir.
Testis Torsiyonu
Testis torsiyonu testisin sperm dizesi üzerinde kendi etrafında dönmesidir. Testis torsiyonu; travma, ağır spor aktiviteleri ve ani hareketler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Testis torsiyonu durumunda kasıklarda ani ve şiddetli ağrı meydana gelir. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur.
Kıl Dönmesi
Kasık bölgesinde kılların cilde batan olması kıl dönmesi olarak adlandırılır. Kıl dönmesi; enfeksiyon, iltihap ve şişmeye neden olur. Kıl dönmesinin meydana geldiği bölgede kaşıntı ve ağrı meydana gelir.
Cilt Enfeksiyonları
Kasık bölgesinde meydana gelen cilt enfeksiyonları bu bölgede ağrı meydana gelmesine neden olur. Cilt enfeksiyonları; terleme, bağırsağın kuruması, aşırı kilo alınması, vajinal akıntı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumların ardından görülür.
Kas Yaralanmaları
Sporcular başta olmak üzere birçok kişide görülebilen kas yaralanmaları kasıklarda ağrı meydana gelmesine neden olur. Kas yaralanmalarının belirtileri; morarma, şişlik, hassasiyet ve güçsüzlük olarak ifade edilebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerde idrarda yanma, sık tuvalete gitme ihtiyacı, kasık bölgesinde ağrı ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler görülür.
Sexüel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (SYF)
Sexüel yolla bulaşan enfeksiyonlar (SYF) kasıklarda ağrı meydana gelmesinin yaygın nedenlerinden biridir. SYF’in belirtileri; kasıklarda ve genital bölgede kaşıntı, şişlik ve hassasiyet, ağrılı idrar yapma, acil tuvalet ihtiyacı, çok fazla sulu veya kanlı akıntı ve ateş olarak ifade edilebilir.
Mide ve Bağırsak Hastalıkları
Tüp mide ameliyatı geçiren kişilerde mide ve bağırsak hastalıkları yaygın olarak görülen bir komplikasyondur. Mide ve bağırsak hastalıklarında kasıklarda ağrı meydana gelir.
Kasık Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Kasık ağrısının teşhisi aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılır:
- Tıbbi öykünün alınması
- Fiziksel muayene
- Kan ve idrar testleri
- Apaçık ultrasonografi
- MRI
Kasık Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Kasık ağrısının tedavisi aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılır:
- Ağrı kesiciler
- Steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar
- Antibiyotikler
- Fıtık için özel korse kullanımı
- Böbrek taşı için bol su tüketimi
- Ağır sporlardan kaçınma
- Ağrıyan bölgeyi dinlendirme
- Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulama
- Ağrıyan bölgeyi yükseltme
- Ağrıyan bölgeyi hareket ettirmeme
Tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına kasık ağrısının altında yatan nedene göre hekim karar verir.
Kasık Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Kadınlarda görülen kasık ağrıları için jinekoloji bölümü, erkeklerde görülen kasık ağrıları için üroloji bölümü tarafından tedavi edilir. Apandisit şüphesi olan kişiler acil tıp ya da genel cerrahi bölümlerine başvurabilirler. Fıtık şikayeti olan kişiler de genel cerrahi bölümüne başvurabilirler. Burada belirtilen bölümlerin yanı sıra kasık ağrısına neden olabilecek farklı tıbbi sorunlar için ilgili bölümler tarafından tedavi süreci yürütülür.