Böbrek Kasığını Ağrıyor Ne Yapmalıyım?

Böbreklerde ve kasıklarda ağrı gibi belirtiler görülebilir. Bu durum böbrek taşından idrar yolu enfeksiyonuna kadar birçok hastalığın belirtisi olabilir. Ağrının yanı sıra ateş, üşüme, titreme, tuvalete sık çıkma gibi belirtiler de yaşanabilir. Bu belirtiler böbrek enfeksiyonuna işaret edebilir. Bu durumda bir an önce doktora başvurmak gerekir.

Böbreklerin vücuttaki atık maddeleri süzen ve idrar yoluyla bu maddeleri vücuttan atan iki fasılalı filtreler gibi düşünülebilir. Böbrekler vücuttaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olur ve kan basıncını düzenler. Tüm bunların yanı sıra böbrekler kırmızı kan hücrelerinin üretiminde de rol oynar. Böbrekler vücudun en önemli organlarından biridir ve işlev bozukluğu yaşanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Böbrek taşı, yüksek tansiyon, şeker, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan dolayı böbreklerde hasar görülebilir. Bu hasarın sonucunda kasıklarda ağrı ortaya çıkabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşları ve mesane iltihabı da böbreklerde ve kasıklarda ağrı şikayetinin görülebileceği hastalıklardandır.

Böbrek Ağrısı ile Kasık Ağrısı Arasındaki Farklar Nelerdir?

böbrek ağrısı ile kasık ağrısı arasında bazı farklılıklar vardır. Böbrek ağrısı daha çok belin orta kısmında yani omurganın hemen yanlarında hissedilirken kasık ağrısı ise daha çok karın alt bölgesinde hissedilir.

Böbrek ağrısı genellikle derin ve dull (sönük) bir ağrı türüdür. Taş veya enfeksiyon varsa daha keskin ve dayanılmaz bir hal alabilir. Kasık ağrısı ise daha çok bıçak saplanır gibi ani ve keskin bir ağrı ile kendini gösterebilir.

Böbrek enfeksiyonu veya böbrek taşı düşürmesi gibi durumlarda kasık bölgesinde ağrı meydana gelebilir. Bu durumlarda kasık ağrısı ile böbrek ağrısı arasındaki fark anlaşılmaz hale gelebilir. Bu nedenle doğru teşhis için doktora başvurmak ve gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamak önemlidir.

Böbrekleri Ağrıdığında Ne Yapmalı?

Böbreklerin ağrıdığı durumda öncelikle nedeninin bulunması gerekir. Ağrının nedeni bulunmadan ağrının geçmesi için ağrı kesici ilaçlar kullanmak ve böbrekleri fazla yormak sağlıklı bir yaklaşım değildir. Ağrının nedeni bulunmadığı durumda böbreklerde hasar meydana gelebilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Böbrek ağrısında doktora ne zaman gidilmeli?

Eğer kullanılan ilaçların etki süresi geçiyor ve ağrı şiddetleniyorsa, daha önce böbrek taşı ya da enfeksiyon öyküsü varsa bu durumlar nüksetmiş olabileceğinden şüphe yaratan durumlardır. Bu nedenle bir üroloji veya nefroloji uzmanına görünmekte fayda vardır.

Ayrıca aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir:

  • Şiddetli veya dayanılmaz ağrı
  • İdrarda kan görülmesi
  • Sakrum (kuyruk sokumu) bölgesinde ve bacaklarda ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ateş ve titreme
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Tuvalete sık çıkma
  • Kasıklara vuran bel ağrısı

Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Böbrek ağrısı ürolojik bir problem olduğu için üroloji bölümüne ya da iç hastalıkları ve nefroloji bölümlerine de başvurulabilir. Hastanın böbrek fonksiyonlarını yürütebilmesi için böbreklerin sağlıklı olması gerekir. Bu nedenle böbrek sağlığını tehdit eden herhangi bir durum karşısında hastanın üroloji veya nefroloji bölümüne yönlendirilmesi sağlanır. Nefroloji böbreğin kan basıncı ve idrar üretimini kontrol eden sistemler olduğu için böbrekle ilgili hastalıklara bakar. Üroloji ise böbrekle idrar yolları ve genital organları ilgilenen bir tıp dalıdır. Böbreklerle idrar yolları tarafından yapılan idrarın mesaneye depolandığı sırada bağlantı kurulur. Bu nedenle her iki bölüm de böbrek hastalıklarına bakabilir ancak hastanın durumuna göre bir bölüm tercih edilebilir.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Böbrek ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı enfeksiyon ya da başka bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığına bağlıdır. Eğer ağrı basit bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa bol sıvı tüketmek, sıcak kompres uygulamak, dinlenmek ve doktor tarafından önerilen ilaçları kullanmak ağrının geçmesine yardımcı olabilir.

Ağrı şiddetliyse ve günlük yaşamı etkiliyorsa doktor tarafından önerilen ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak ve reçete edilen ilaçları kullanmak önemlidir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

böbrek taşı belirtileri genellikle şunlardır:

  • Şiddetli bel veya sırt ağrısı
  • Dalgalı seyredebilen, dayanılmaz ve çok şiddetli ağrı
  • Ağrının kasıklara ve karın altına yayılması
  • İdrarda kan görülmesi
  • Bulantı ve kusma
  • Ağrı idrar yaparken artış
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Enfeksiyona bağlı ateş, titreme ve üşüme

Böbrek Taşı Düşürdüğümü Nasıl Anlarım?

böbrek taşı düşürme belirtileri arasında şiddetli bel fıtığı ya da siyatik tarzında ortaya çıkan ağrılar yer alır. Bu ağrılar dalgalı seyredebilen, çok şiddetli ve dayanılmaz ağrılardır. Böbrek taşının mesaneye ulaşmasıyla birlikte idrar yaparken yaşanan acı daha da şiddetlenir ve bıçak saplanır tarzında hissedilir.

Bunların yanı sıra böbrek taşı düşürdüğünü anlamanın bir diğer yolu da idrar içerisinde kan ya da taş parçaları görmek olarak ifade edilebilir. Bu durum böbrek taşının düştüğüne işaret eder.

Taş düşürme esnasında mide bulantısı, kusma, ateş ve titreme gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler taşın düşmesinden vücutta meydana gelen inflamasyona bağlı olarak ortaya çıkar.

Scroll to Top