Kasıktan Kalçaya Vuran Ağrı: Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Hareketi kısıtlayıcı etkileri olan kasıktan kalçaya vuran ağrı; kas, bağ, sinir yaralanmaları, bel fıtığı ve kalça eklemi problemlerinden kaynaklanabilir. Enfeksiyon, romatizma, osteoporoz ve bazı kanser türleri de bu ağrının nedenleri arasında yer alır. Ağrının kaynağı tespit edilip uygun tedavi uygulandığında kişi kısa süre içinde eski sağlığına kavuşabilir.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrının Nedenleri

Kasıktan kalçaya vuran ağrı ve kalça ağrısı; yaralanma, aşırı kullanım, zayıf kaslar veya bağlar gibi basit nedenlerle ortaya çıkabileceği gibi; bel fıtığı, kalça eklemi problemleri, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanser ve nörolojik hastalıklardan kaynaklanabilir.

Kalça Eklemi Problemleri

Kalça eklemi bursit, tendonit ve artrit gibi durumlarda iltihaplanabilir. Bu tür sorunlar kalçada veya kasık bölgesinde rahatsızlık hissine neden olur. İltihap kasları ve tendonları da etkileyebildiğinden kalçadan uyluğa giden ağrının nedeni de olabilir.

Bel Ağrısı Sendromu

Bel ağrısı sendromu; bel fıtığı, bel düzleşmesi ve bel dejenerasyonu gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Bu durumlar bacaklara ve kalçaya basan sinirlere zarar verir. Bel ağrısı sendromu belirtileri; bel ağrısı, bacaklarda güçsüzlük, his kaybı ve kaşınmadır.

Yaralanmalar

Kalça yaralanmaları ve çürükler; kaslarda, bağlarda ve tendonlarda gerilmeye yol açarak kasıktan kalçaya vuran ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Yanlış hareketler ya da aşırı kullanım sonucu meydana gelen spor yaralanmaları da kasıktan kalçaya vuran ağrı şikayetine yol açabilir.

Kas Zorlanması

Aşırı efor sarfı ve yanlış hareket sonucunda uyluk bölgesindeki kaslar zorlanır. Kas zorlanması sonucu oluşan mikro hasarlar; ağrı, şişlik ve hareket kısıtlığı gibi belirtilere neden olur. Uyluk bölgesinin kasıkları da kapsaması nedeniyle zorlanmanın belirtileri; kasık bölgesinde rahatsızlık hissi ya da ağrı olarak kendini gösterir.

Siyatik

Siyatik; fıtıklaşan diskler, kemik çıkıntıları veya tümörler sinirlere baskı yaptığında ortaya çıkar. Kalçadan bacaklara giden siyatik sinirinin etkilenmesi nedeniyle bacaklarda uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük ve iğne batması gibi belirtiler meydana gelir. Siyatiğin en bilinen belirtisi bacağa vuran ağrıdır. Ancak siyatik sinirinin etkilenmesi nedeniyle kişinin kalçasında ağrı yaşaması da söz konusudur.

Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığı, hareketle ilgili beyin hücrelerinin zamanla ölmesiyle ortaya çıkar. Kas gücünün azalması, sertleşmesi ve dengesizliği Parkinson’un yaygın semptomlarıdır. Bu durum kalçadan uyluğa vuran ağrı şeklinde hissedilebilir. Topuklu ayakkabı giymek gibi zorlamalı aktiviteler de bu tarz bir ağrıya neden olabilir.

Hip Fleksör Yaralanması

Hip fleksörlar; kalça fleksiyon hareketinde rol oynayan kaslardır. Bu kaslar atlama, koşma ve tekmeleme gibi hareketlerde çok çalışır. Hip fleksörlerin yaralanması ya da zorlanması; kasıkta ya da kalçada hassasiyet, ağrı ve ödem oluşmasına neden olur.

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Yaşlılarda sık görülen osteoporoz; kemikleri zayıflatarak daha kırılgan hale getirir. Osteoporoz belirtileri arasında kasıktan kalçaya vuran ağrı da yer alır. Kalça kırıkları sonucu ortaya çıkan bu ağrı çok şiddetli olabilir.

Mide ve Bağırsak Enfeksiyonları

Salmonella gibi bazı bakteriler mide ve bağırsak enfeksiyonuna neden olabilir. Bu tür enfeksiyonlar karın bölgesinde baskı oluşturarak kalçaya vuran ağrı yapabilir.

Apandisit

Apandisitin iltihaplanması sonucu karın alt kısmında, özellikle sağ tarafta şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Bu durum kalçaya vuran ağrıyla karıştırılabilir.

Testis Yaralanması

Testislerde meydana gelen bir yaralanma ya da travma; özellikle alt karın bölgesine ve kalçaya yakın alanlara vurabilir.

Kanser

Kemik kanseri ya da prostat kanseri evre ilerlediğinde kemiğe yayılır. Kanserin kemiklere yayılması sonucu oluşan metastaz; kişinin uyluk kemiğinde, pelvis kemiğinde ya da omurga bölgelerinde ağrı yaşamasına neden olur. Kalça ile bağlantılı olan bu bölgelerde oluşan ağrılar kalçaya vuran ağrı olarak hissedilebilir.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrının Tedavisi

Kasıktan kalçaya vuran ağrının tedavisi; dinlenme, fizik tedavi ve ilaç kullanımından oluşabilir. İltihap varsa steroid içeren ilaçlar reçete edilebilir. Semptomların azaltılması hedeflenerek tedavi uygulanır. Ağrının kaynağı tespit edildiğinde uygun tedavi yöntemleriyle kişiler kısa süre içinde eski sağlıklarına kavuşabilir.

İstirahat

Ağrılı bölgeyi dinlendirerek yeniden kullanıma hazırlamak kasıktan kalçaya vuran ağrının tedavisinde en önemli adımdır. İstirahat esnasında ağrılı bölgeye buz kompresi uygulanabilir.

Fizik Tedavi

Ağrıyan bölgenin esnekliğini artırmaya yönelik fizik tedavi uygulamaları da tedavi yöntemleri arasında yer alır. Egzersizlerle kasların güçlenmesi sağlanarak ağrının tekrar etmesi engellenir.

İlaç Kullanımı

Ağrı kesiciler kasıktan kalçaya vuran ağrının hafiflemesi için kullanılabilir. Aynı zamanda kortikosteroid içeren ilaçlarla bölgedeki iltihap azaltılabilir.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrının Belirtileri Nelerdir?

Kasıktan kalçaya vuran ağrı kişiye farklı belirtiler yaşatabilir. Öncelikle kişinin kasık ya da kalçasında yoğun bir ağrı hissetmesi bu belirtilerin en başında gelir. Belirtiler; ateş, titreme, bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük şeklinde de devam edebilir.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrı Nasıl Anlaşılır?

Kasıktan kalçaya vuran ağrı; kasık veya uyluk bölgesinde ağrı hissedilmesiyle kendini gösterir. Ağrının sebebi tespit edilebilmesi için öncelikle kişinin şikayetlerinin dinlenmesi gerekir. Ardından muayene edilerek tıbbi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır.

Kasıktan Kalçaya Vuran Ağrı Kanser Nasıl Anlaşılır?

Kalça ile omurga bölgeleri kanserin metastaz yapmaya en yatkın bölgeleri arasında yer alır. Bu alanlarda kanserin yayılması sonucu oluşan metastaz; kişide kalça ile omurga arasında ağrı yaşanmasına neden olur. Eğer bu ağrı sürekli olarak hissediliyorsa mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Kişinin muayene edilerek kan tahlili yapılmasıyla birlikte gerekli görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrı ile İlgili Doktora Nasıl Gidilir?

Ağrının nedeni belirsiz olduğunda dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir. Yapılan muayenede gerek görülmesi halinde ortopedi veya üroloji bölümlerine yönlendirme yapılabilir. Ağrının nedeni tespit edildikten sonra gerekli tedavi yöntemleri uzman doktor kontrolünde uygulanabilir.

Kasıktan ve Kalçaya Vuran Ağrının En Sınıt Ağrı Türleri ve Evde Tedavi Yöntemleri

Kasıktan kalçaya vuran en sınıt ağrı türleri; tendon iltihabı (tendinit), kasık fıtığı, bursit ve spora bağlı yaşanan sakatlanmalardır (aşırı kullanım yaralanmaları). Bu tür sakatlanmalar sonucu oluşan mikro yaralanmalar zamanla iyileşecektir ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için evde bazı yöntemler uygulanabilir.

Scroll to Top