Kol ağrısı, vücudun farklı bölgelerinde meydana gelen ağrı ve sızıların hepsini kapsayan genel bir terimdir. Kolun dirsek ile omuz arası olan bölgesinde sinir, kas, tendon ya da eklem hasarına bağlı olarak görülen kol ağrıları, bölgedeki sertlik ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerle de kendini gösterir. Kol ağrısının nedeni basit bir yaralanma ya da aşırı kullanım gibi durumlar olabileceği gibi daha ciddi sorunlar da yaşandığını gösterebilir. Bu nedenle kol ağrısı için hangi doktora gidileceği oldukça önemlidir.
Kol Ağrısı Hangi Doktor?
Kol ağrısı için ortopedi ve travmatoloji bölümü hastaların muayene edilebileceği ilk bölümdür. Kas iskelet sistemi hastalıkları ve yaralanmalarıyla ilgilenen bu bölüm kol ağrısı şikayetiyle hastaların kabul edildiği bölümlerden biridir. Kol ağrısının nedeni anlaşılır ve gerekiyorsa tedavi burada yapıldıktan sonra hasta başka bölümlere de yönlendirilebilmektedir. Ortopedi ve travmatoloji dışında fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü de kol ağrısı için tercih edilebilecek diğer bölümlerdendir.
Kol Ağrısı Hangi Doktor Görevi?
Kol ağrısının nedeni kas ve iskelet sistemiyle ilgili bir problemse ortopedi ve travmatoloji doktorları tarafından muayene olunabilir. Ayrıca kol ağrısına neden olan sinir sıkışması, sinir yaralanması, ellerde uyuşma gibi şikayetler olduğunda nöroloji doktorları tarafından muayene olunmalıdır. Kas yaralanmaları ve kol travmalarında fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından tedavi planı oluşturulabilir. Gerekli görülmesi halinde ilgili bölümlere yönlendirme yapılabilir.
Kol Ağrısı Nedir?
Koldaki kemik, eklem, sinir, tendon, bağ veya kasların yaralanması veya iltihaplanması sonucunda oluşan ağrı çeşididir. Omuz ile dirsek arasındaki kola kol denir. Kasların zorlanması, tendon iltihabı veya bursit, omuz yırtığı, kırık, çıkık, golfçünün dirseği veya tenisçi dirseği, kapalı veya açık yaralanmalar, sinir sıkışması, carpal tunnel sendromu gibi durumlar kol ağrısına neden olabilir.
Ağrı, kolda hareketsizlik ve tutukluğa neden olabilir. Kolda keskin, sızlayan veya yakıcı bir ağrı hissedilebilir. Ayrıca kola gelen kan akışında düzensizlik varsa kola vücudun diğer kısımlarına göre daha az ısı vererek soğumasına neden olabilir. Tüm bunların yanında kol ağrısı omuz ağrısı veya boyun ağrısıyla birlikte görülebilir.
Kol Ağrısı Neden Olur?
Günlük aktiviteler sırasında yapılan ani hareketler, spor aktiviteleri, eski yaralanmalardan kalan hasarlar veya yanlış yapılan hareketler sonucu kas ve tendonlarda gerilmeler meydana gelir. Bu gerilmeler sonucunda kol ağrısı yaşanır. Aşırı kullanım sonucu eklem ve kasların aşınması sonucu meydana gelen yıpranma da kol ağrısına neden olur. Özellikle tekrarlayan hareketlerin yapıldığı voleybol, basketbol veya yüzme gibi sporlar ile bilgisayar kullanımı gibi gündelik aktiviteler eklem ve kasların aşınmasına neden olur.
Ayrıca düşme ya da çarpma gibi durumlarda meydana gelen travmalar sonucu kolun kemiğinde çıkık ya da kırık oluşabilir. Oluşan bu kırık ve çıkıklar sonucunda kol ağrısı yaşanır. Vasküler sorunlar da kol ağrısına neden olabilir. Özellikle kolda meydana gelen kan pıhtıları kollarda kan akışını engelleyerek kol ağrısına neden olurken koldaki damarların iltihaplanması da kollardaki damarları daraltarak kol ağrısına neden olabilir.
Kol Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kol ağrısının en önemli belirtisi kolda hissedilen ağrı ve acıdır. Bu ağrı sızı şeklinde olabileceği gibi bıçak saplanıyormuş gibi de hissedilebilir. Keskin veya batıcı şekilde hissedilen bu ağrı hafif dereceli olabileceği gibi dayanılmaz bir acıya dönüşerek kişinin gündelik hayatını etkileyebilir.
Ağrı ile birlikte kola gelen kan akışında düzensizlik meydana gelerek kola vücudun diğer kısımlarına göre daha az ısı vererek soğumasına neden olabilir. Bu durum daha sonrasında kola vücudun diğer kısımlarına göre daha az ısı vererek soğumasına neden olabilir. Ayrıca kola giden kan akışı normalden daha az olursa kola daha az oksijen gidebilir ve bu durumda kola oksijen yetersizliği yaşanabilir.
Tüm bunların yanında kol ağrısı omuz ağrısı veya boyun ağrısıyla birlikte görülebilir. Özellikle yaşlı bireylerde görülen kalça kırıklarında da çok yoğun bir şekilde kol ağrısı hissedilebilir.
Kol Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kol ağrısının tedavisinde öncelikle ağrının nedeni belirlenmeli ve ardından bu nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Kol ağrısının nedeni basit bir yaralanma ya da kas zorlanmasıysa dinlenme, buz uygulama, bandajlama ve elevasyon adı verilen kolun kalp seviyesinin üstüne çıkarılması gibi yöntemler uygulanabilir.
Daha ileri vakalarda ortopedi ve travmatoloji doktorları tarafından uygun görülen hastalara fizik tedavi programı uygulanabilmektedir. Kronikleşen yaralanmalarda kortizon iğnesi tedavisi de uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahale gerektiren vakalarda ise genel cerrahi bölümüne yönlendirme yapılabilmektedir.
Kol Ağrısı İçin Nel Tedaviler Var?
Ortopedi uzmanı tarafından uygulanan konservatif tedavi yöntemleriyle hastanın durumu uygun görülüyorsa fizyoterapist tarafından hazırlanan tedavi programı ile fizik tedavi yöntemiyle hastanın tedavisine devam edilebilir.
Daha ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekmektedir. Ameliyat sonrası fizik tedaviye ihtiyaç duyan hastaların tedavisine fizyoterapistler tarafından devam edilmektedir. Genel cerrahi bölümüne yönlendirilen hastalarla ilgili gerekli cerrahi müdahale yapıldıktan sonra iyileşme süreci içinde fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyulabilmektedir.
Kol Ağrısı Nasıl Önlenir?
Kas iskelet sistemi yaralanmalarının önlenmesinde en önemli yöntem uygun ısınma hareketlerinin yapılmasıdır. Spor öncesi ve sonrası esneme hareketleri kasların esnemesini sağlayarak yaralanma riskini azaltır. Spor sırasında dikkatli olunmalı ve zorlanmaktan kaçınılmalıdır.
Bunun yanında günlük yaşamda tekrarlayan hareketlerden kaçınılmalı, fazla kilolardan hızla kurtulmaya çalışılmalı, dengeli beslenilmeli ve sigara içilmemelidir.
Kimler Risk Altındadır?
Kol kırığı en çok çocuklarda görülmektedir. Çocuklarda görülen bu kırıklar genellikle düşmeye bağlı olarak meydana gelirken gençlerde spor aktiviteleri sırasında görülen travmalar sonucu ortaya çıkmaktadır.
Bunun yanında 60 yaş üstü bireylerde osteoporoz hastalığına bağlı olarak daha az travma sonucunda bile kol kırığı meydana gelebilir. Ayrıca yoğun fiziksel aktiviteyle uğraşanlarda tekrarlayan travmalara bağlı tendinit oluşumu görülürken kollarını çok kullananlarda sinir sıkışmasına bağlı karpal tünel sendromu görülebilmektedir.
Kol Ağrısı Hangi Durumlarda Acil?
Kollarda meydana gelen ani şiddetli darbeler sonucu kemiklerde kırılma ya da çıkık meydana gelebilir. Ayrıca ani şiddetli darbeler sonucu yumuşak dokularda hasar oluşabilir. Tüm bunlar sonrasında meydana gelen şiddetli kol ağrıları acil olarak değerlendirilmesi gereken durumlardır.
Bunun yanında anjina ya da kalp krizi geçiren bireylerde bazen kollarında ani yoğun ağrı hissi meydana gelebilir. Bu durum bireyin geçmiş tıbbi öyküsüne bakılmaksızın acil olarak değerlendirilmesi gereken bir durumdur.