Ağrı Aras: “Ağrılarım çok artınca sinir sinyalini kesen elektrik akımı cihazını taktırdım”

Ağrı, özellikle de kronik ağrı hayatı çekilmez hale getirebilir. Baş, bel, diz ve boyun ağrıları gibi hastalığa bağlı veya değil ağrılar günlük yaşantıyı zorlaştırır. Ağrının türüne ve şiddetine göre tedavi yöntemleri değişir. Bazı kronik ağrılarda ilaç tedavisi yeterli olmayabilir. Bu durumdaki hastalara genellikle fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi yöntemlerinden biri olan “nöromusküler elektrot terapisi” hakkında bilgiler veren Medeniyet Üniversitesi Göztepe Hastanesi’nde görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Levent Sülün, yöntemin nasıl çalıştığını anlattı.

Ağrı, canlıların çevresel tehditlere karşı koruyucu bir tepkisi olduğu gibi, rahatsız edici bir deneyimdir. Ağrı ile ilgili veriler beyne ulaşmadan önce omurilikte modüle edilir ve filtrelenir. Akson çapı ve miyelinleşme derecesi farklılıklar gösteren ağrı iletileri hızla taşınamaz. Yoğun ve süreli ağrılar durumunda stres hormonları yükselir, bağışıklık sistemi zayıflar ve insana çeşitli psikolojik sorunlar yaşatabilir.

Ağrı ile ilgili verilerin beyne ulaşmadan önce omurilikte modüle edilmesi ve filtrelenmesi nedeniyle bazı durumlarda beyne ulaşamayan ağrı verileri yaşanmayan ağrılar olarak adlandırılır. Ağrılar özellikle kronikleştiğinde hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ağrının beyne ulaşmaması için çeşitli yöntemler uygulanır. Bunlardan biri de nöromusküler elektrot terapisi (Transkutan Nöro İlişkili Elektrot Stimulasyonu-TENS). Ağrının kaynağına yakın bölgeye takılan elektrotlar sayesinde beyne ağrı sinyali taşınamaz.

Herkesin başına gelebilir

Günümüzde ağrılı hastalıkların en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirten Prof. Dr. Levent Sülün, “Kronik ağrılar yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor. Kronik ağrının nedenleri arasında travmalar, romatizmal hastalıklar, sinir yaralanmaları, cerrahi girişimler, migren, baş ağrıları, bel ağrıları ve fibromiyalji gibi hastalıklar yer alıyor. Kronikleşmiş ağrılarda nöromusküler elektrot terapisi sıklıkla başvurduğumuz yöntemlerden biri. Bu cihaz sayesinde beyine giden ağrı sinyalleri engelleniyor” dedi.

İlaç tedavisini bırakma noktasına geldim

Ağrı Aras, bel fıtığı ve migren rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 1 yıl boyunca ilaç tedavisi gördüğünü belirtti. Kendisinin durumunda ilaç tedavisinin etkisini yitirdiğini söyleyen Aras, “Ağrılarım çok artınca sinir sinyalini kesen elektrik akımı cihazını taktırdım” diye konuştu.

Sonuçlar oldukça başarılı

Medeni şehirlerde yaşayanların çoğunun hayatlarının bir döneminde bel ağrısı çekeceğini söyleyen Prof. Dr. Levent Sülün, “Bel ağrısının takibi ve tedavisi gereken bir durumdur. Gerekli görüldüğünde nöromusküler elektrot terapisine başvurulabilir. Bu cihazın kullanımı ile ilgili çok sayıda çalışma mevcut. Çalışmalarda sonuçlar oldukça başarılı. Cihazın kullanım süresi 2-3 saattir. Seansa göre başvuran hastalardan bazıları seans sonrasında bazıları ise birkaç seanstan sonra ağrılarında azalma olduğunu bildiriyor” şeklinde konuştu.

Scroll to Top