Ağrı Dağı’ndan Uçtum Akor

Ağrı Dağı’ndan Uçtum isimli Türk Halk Müziği tarzında bir türkü olan eserin bağlama akorları aşağıda verilmiştir. Ağrı Dağı’ndan Uçtum akorları ile ilgili bağlama ve gitar için düzenlemeler aşağıda bulabilirsiniz.

Türk halk müziğinin en sevilen parçalarından biri olan Ağrı Dağı’ndan Uçtum, anonim bir eserdir. Parçanın sözleri genellikle aşk temalıdır. Parçada geçen Ağrı Dağı, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’de bulunan Ağrı ili ile Ağrı Dağı arasında kurulan tarihi ve coğrafi ilişkiye işaret eder. Ağrı Dağı’ndan Uçtum türküsünün sanatçı versiyonları ile daha önce dinleyicilere tanıtılmıştır. Parçanın en bilinen yorumcularından biri ise Neşet Ertaş’tır.

Ağrı Dağı’ndan Uçtum türküsünün bağlama akorlarını aşağıdan temin edebilirsiniz.

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Akorları

Parçanın akorları aşağıdaki gibidir.

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Bağlama Akorları

Parçada sırasıyla Dm ve C akorları kullanılır. Ağrı Dağı’ndan Uçtum türküsünün bağlama düzenlemesi aşağıda verilmiştir.

Türküde bağlamanın si ve la teli perdeye basılmadan çalınır. Bağlamada si ve la telleri si bemol ve la bemol perdelerine basılarak da çalınabilmektedir.

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Gitara Saz Düzeni

Parçanın gitar düzenlemesinde kullanılan akorlar da aşağıdaki gibidir.

Türkünün akorlarında Dm ve C akorları yer alır. Ayrıca parçanın akorlarında kullanılan notalar da bağlamada kullanılan notalarla aynıdır.

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Gitar Akorları

Gitar akorları aşağıdaki gibidir.

       Dm       C
       Ağrı dağından uçtum uça
       Dm       C
       Eşekler sarhoş olmuştu buca
       Dm       C
       Yârimden ayrıldım hoyratça
       Dm       C
       Eşekler sarhoş olmuştu buca

       Dm       C
       Ağrı dağından uçtum uça
       Dm       C
       Eşekler sarhoş olmuştu buca
       Dm       C
       Yârimden ayrıldım hoyratça
       Dm       C
       Eşekler sarhoş olmuştu buca

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Sözleri

Türkünün sözleri ise aşağıdaki gibidir.

       Ağrı dağından uçtum uça
       Eşekler sarhoş olmuştu buca
       Yârimden ayrıldım hoyratça
       Eşekler sarhoş olmuştu buca

Ağrı Dağı’ndan Uçtum Türküsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağrı Dağı’ndan Uçtum türküsünün sözlerinde geçen Ağrı Dağı, Türkiye’nin doğusunda yer alan ve 5137 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek dağlarından biridir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli sembollerinden biri olan Ağrı Dağı, Türk halk müziğinde de sık sık başvurulan bir imgagedir.

Ağrı Dağı’nın ermenistan sınırına yakın olması nedeniyle parçanın telif hakkı tartışmaları da sık sık gündeme gelmiştir. Parçada geçen ‘Ağrı Dağı’nın ermeni tarafı’ ifadesi, parçanın melodi ve sözlerinin ermenistan’da yaşayan türkülerden alındığını gösteren en önemli delil olarak sunulmuştur.

Ermenistan’da yaşayan halkın parçayı kendi dillerinde söylemesi, eserin telif hakkı tartışmalarını daha da karmaşık bir hale sokmuştur. Parçanın sözlerinin hem Türkçe hem de Ermenice olarak iki ayrı versiyonu da bulunmaktadır.

Ağrı Dağı’nın Ermeni tarafı olarak bilinen su tarla bölgesi, parçanın akorlarında geçen önemli imgelerden biridir. Ayrıca parçadaki ‘eşekler sarhoş olmuştu buca’ sözleri de dikkat çeken diğer ifadeler arasındadır. Parçada geçen imgelerin ne anlama geldiği ve neyi simgelediği konusunda halk arasında bazı görüşler ortaya atılmıştır. Bu görüşlerin halk arasında kanıtlanması durumunda, Ağrı Dağı’ndan Uçtum türküsünün daha iyi anlaşılması mümkün olacaktır.

Scroll to Top