Ağrı Kesici ile Alkol Alınabilir Mi?

Alkol, genellikle sosyal ortamlarda tüketilen bir maddedir. Zaman zaman alkol tüketimi ile ilaç kullanımı aynı döneme denk gelebilir. Bu durumda akla gelen sorulardan biri de “ağrı kesici ile alkol alınır mı?” sorusudur. Alkol ile ilaç etkileşimleri, kullanılan ilaca bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle hangi ilacın alındığı önemlidir. Alkol ile etkileşime girebilen ağrı kesicilerin yanı sıra alkol ile etkileşime girmeyen ilaçlar da bulunmaktadır.

Ağrı Kesiciler Alkol ile Etkileşime Girer mi?

Alkol, merkezi sinir sistemini etkileyen ve bu nedenle beyin fonksiyonlarını değiştiren bir maddedir. Alkol ile birlikte kullanılan ilaçlar da merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olabilmektedir. Ağrı kesiciler içerisinde merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan grupta ilaçlar bulunmaktadır. Bu grup ilaşların alkol ile birlikte kullanımı durumunda etkileşim yaşanması olasıdır.

Ağrı kesici ilaçların bazıları yalnızca ağrının periferik sinirlerde iletimini engelleyerek ağrıyı kesici etki gösterir. Bu gruptaki ağrı kesiciler alkol ile etkileşime girmez ve alkol tüketimi güvenlidir. Ağrı kesici ilaçların bazıları ise ağrı hissinin beyin düzeyinde engellenmesine yönelik etki gösterir. Bu grup ilaçlarda alkol ile etkileşim riski yüksektir.

Ağrı Kesici ve Alkol Etkileşimleri

Alkol tüketimi ile birlikte alınan ağrı kesici ilaçların etkileşim türleri aşağıdaki gibidir:

Parasetamol ve Alkol Etkileşimi

Parasetamol, yaygın olarak kullanılan ve genellikle güvenli kabul edilen bir ağrı kesicidir. Alkolle etkileşime girebilir. Alkol ile düşük dozlarda bile etkileşime giren parasetamol, karaciğer hasarına yol açabilir. Alkolik kişilerde veya alkol tüketimi yüksek olan bireylerde parasetamol kullanımı karaciğer hasarını arttırabilir.

Alkol tüketen bireyler parasetamol içeren ilaçları günde 2 tane (4000 mg) geçmeyecek şekilde kullanmalıdır. Alkol ile parasetamol kullanımı durumunda karaciğer fonksiyonlarının kontrolü gereklidir. Ağır karaciğer yetmezliği bulunan bireyler parasetamol kullanmamalıdır.

İbuprofen ve Alkol Etkileşimi

İbuprofen, en sık reçete edilen ve yan etkileri en çok bilinen nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) grubundaki ağrı kesicilerdendir. İbuprofen kullanımı alkol tüketimi ile birlikte mide irritasyonunu arttırabilir. Ayrıca mide ve bağırsaklarda kanama riskini yükseltebilir. Bu nedenle alkol tüketimi ibuprofen kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Naproksen ve Alkol Etkileşimi

Naproksen de bir NSAİİ grubudur ve ibuprofene benzer şekilde mide irritasyonunu ve mide kanaması riskini arttırabilir. Naproksen kullanan bireyler alkol tüketirken mide ve bağırsaklarda oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmalıdır. Naproksen kullanan kişilere genellikle alkol tüketmemeleri önerilir.

Asetilsalisilik Asit ve Alkol Etkileşimi

Asetilsalisilik asit (aspirin), ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap azaltıcı etkileri olan bir ilaçtır. Asetilsalisilik asidin alkolle etkileşimi bulunmamaktadır. Ancak düzenli olarak yüksek doz asetilsalisilik asit kullanan kişilerde gastrointestinal yan etkiler görülebilir. Bu nedenle alkol tüketimi gastrointestinal yan etkileri arttırabilir.

Kodein ve Alkol Etkileşimi

Kodein, opioid ağrı kesicilerden biridir ve ciddi ağrıları tedavi etmek amacıyla kullanılır. Kodein, merkezi sinir sisteminin fonksiyonlarını baskılamakta etkili olan ilaçlardır. Bu nedenle alkol ile birlikte kullanılması önerilmez.

Alkol, kodeinin CNS üzerindeki baskılayıcı etkisini arttırabilir. Bu durum solunum hızında yavaşlamaya ve bunun sonucunda solunum yetmezliğine yol açabilir. Kodein kullanan bireyler alkol almaktan kaçınmalıdır.

Opioid içeren ağrı kesiciler de aşırı dozda alkol ile birlikte kullanıldığında yaşamı tehdit eden etkileşimlere girebilir. Bu nedenle opioid içeren ağrı kesici ilaç kullanan kişilerin alkol tüketmemesi önemlidir.

Ağrı Kesici Kullanırken Alkol Tüketimi Güvenli mi?

Yukarıda belirtilen etkileşimlere bakıldığında ağrı kesiciler ile alkol arasında bir etkileşim riski bulunduğu açıktır. Ağrı kesici kullanan kişiler alkol tükettiklerinde ağrı kesicilerin olası yan etkilerini daha fazla deneyimleyebilirler. Alkolün ağrı kesicilerin etki mekanizmasında yarattığı değişiklikler sonucunda beklenen ağrı kesici etkinliğini de azaltması olasıdır.

Ağrı kesici kullanan kişiler eğer paracetamol dışında bir ağrı kesici kullanıyorlar ise ve düzenli olarak alkol tüketiyorlarsa alkol kullanımını azaltmaları veya durdurmaları önerilir.

Sonuç

Alkol ile etkileşime girebilen bazı ağrı kesici ilaçlar bulunmaktadır. Ağrı kesici kullanan bireyler alkol tüketirken dikkatli olmalı ve mümkünse alkol tüketimini sınırlamaları önerilir. Ağrı kesici ilaç kullanan bireyler düzenli olarak karaciğer fonksiyonlarının kontrolü gereklidir. Ağrı kesici kullanımı sırasında karaciğer fonksiyonlarında bozulma olduğunda ilacın kullanımına son verilmesi gereklidir.

Scroll to Top