Ağrı Kesici Verilir Mi? Hangi İlaçlar Kullanılabilir?

Bebeklerde ağrı ve ateş, anne babaları en çok endişelendiren konuların başında gelir. Özellikle 1 aylık bebeklerde görülen rahatsızlıklar çeşitli nedenlere bağlı olarak bebeğin çok ağlamasına ve huzursuz olmasına neden olabilir. Bebeğinizin huzursuz olmasına neden olan bu durumlarda bebeklere ağrı kesici ilaç verilip verilemeyeceği ve verilecekse hangi ağrı kesicinin kullanılması gerektiği merak konusudur. Bu içeriğimizde bebeklere ağrı kesici verilip verilemeyeceği hakkında anne babalara önemli bilgiler aktaracağız.

1 Aylık Bebeğe Ağrı Kesici Verilir Mi?

Ağrı ve ateş bebeklerde sık görülen sağlık sorunlarıdır. Bebeğinize enfeksiyon riskini artırmayacak ve barsak hareketlerini hızlandırmayacak şekilde ağrı kesici verebilirsiniz. 1 aylık bebeklerde görülen ağrılar genellikle gaz sancısı, reflü, kulak ağrısı ve baş ağrısı gibi nedenlere bağlıdır. Bu nedenle bebeğinizin hangi nedenle ağrısı olduğunu tespit etmeniz önemlidir. Bebeğinizin ağrısını tespit ettikten sonra aşağıdaki güvenli ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.

1 Aylık Bebeğe Hangi Ağrı Kesiciler Verilebilir?

1 aylık bebeklere verilebilecek ağrı kesici ilaçlar aşağıda listelenmiştir.

  • Parasetomol içeren ateş ve ağrı kesici ilaçlar: Bebeklerde ateş ve ağrı için güvenli ilaçlardır. 1 aylık bebekler için doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.
  • Ibuprofen içeren ateş ve ağrı kesici ilaçlar: Bebeklerde ateş ve ağrı için güvenli ilaçlardır. 1 aylık bebekler için doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Not: Parasetomol ve Ibuprofen içeren ilaçların içeriğinde farklı ek maddeler bulunabilmektedir. Bu nedenle bebeğinize vereceğiniz ilacın içeriğini mutlaka kontrol edin. Ayrıca bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışın.

Bebeklere Ağrı Kesici Ne Zaman Verilmelidir?

Ateş, bebeklerde sık görülen bir durumdur. Özellikle aşı sonrası bebeklere ateşlenme riski bulunduğundan, anne babaların bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Bebeklerde ateş genellikle ölçüm sonucunda 38 C üzerindeki değerlere ulaşıldığında ağrı kesici verilmesi önerilmektedir. Bunun yanında bebeklerde görülen huzursuzluk ve sinirlilik hali, uyku bozukluğu, emme alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler de ateşe bağlı olarak bebeğin yaşadığı olası ağrının belirtileri arasında yer alır.

Bebeklere Ağrı Kesici Nasıl Verilir?

Parasetomol veya Ibuprofen içeren ateş ve ağrı kesici ilaçları kullanmaya karar verdiyseniz, bu noktada ilacın nasıl verileceği önemlidir. Ağrı kesici ilaçların genellikle şurup formları bulunmaktadır. Bu nedenle şurupların dozajlarını doğru bir şekilde uygulamanız gerekir.

Şurup formundaki ağrı kesici ilaçların dozajını aşağıdaki şekilde belirleyebilirsiniz.

  • Bebeklerin ağırlığına göre uygun dozu belirleyin.
  • Dozajı belirledikten sonra, ilacın ölçeğini veya damlalığını kullanarak bebeğinize ilacı verin.
  • İlacı verdikten sonra bir süre bebeğinizin huzursuzluğunun geçip geçmediğini kontrol edin.

Not: Bebeklere verilecek ilacın dozajı, bebeğin kilosuna ve yaşıyla birlikte sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle dozajı belirlerken mutlaka bir sağlık profesyonelinin önerisini alın. Ayrıca ilacın etkinliğini artırmak ve bebeğinizin rahatlamasını sağlamak için ilacı vermeden önce ellerinizi yıkayın ve bebeğinizin ağız içini temizleyin.

Ağrı Kesiciler Bebeklerde Hangi Problemleri Giderir?

Bebeklerin hassas ciltleri nedeniyle, bebeklerin özellikle aşı olduktan sonra oluşabilecek ateşi düşürmek için yanı sıra baş ve diş ağrısına iyi geldiğinden bebeklere ağrı kesici verilmesi önerilmektedir.

Bebeklere Ağrı Kesici Verilmesinin Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklere verilen ilaçların yan etkileri konusunda dikkatli olunması gerekir. Genellikle Parasetomol ve Ibuprofen bebekler tarafından iyi tolere edilen ilaçlar olsa da, her ilaç kullanımında olabileceği gibi bu ilaçların da bazı yan etkileri olabilir.

  • Parasetomol nadiren de olsa karaciğer fonksiyonlarını bozabilir.
  • Ibuprofen ise mide astarını tahriş edebileceğinden, mide ülseri, anemi gibi durumlara neden olabilir.

Bebeklerin kullanımı zorunlu olduğunda, olası yan etkileri konusunda bir sağlık profesyonelinden destek almanız önerilir.

Scroll to Top