Birçok kişi başta baş ağrısı olmak üzere çeşitli ağrılar için ilaç kullanmaktadır. Ağrı kesici ilaçların düzenli kullanımı ağrıların yanında yüksek tansiyona neden olmaktadır. Tansiyonun yükselmesi damar sertleşmesine yol açmakta ve bu da kalp ve damar hastalıklarını riskini arttırmaktadır. Bu nedenle ağrı kesici ilaçların kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu içeriğimizde sizlere “Ağrı kesiciler tansiyonu yükseltir mi?” sorusunun yanıtını ve tansiyonu yükselten ağrı kesicileri paylaşacağız.
Ağrı Kesiciler Kan Basıncını Yükseltir mi?
Kan basıncı ağırlıklı olarak kalp atış hızı, kalbin pompalama gücü ve kan hacmi ile damarların sertliği ve genişliği tarafından belirlenir. Vücut sıcaklığı, stres, egzersiz, uyku, ilaçlar ve çeşitli hastalıklar da kan basıncını etkileyebilir.
Genellikle reçetesiz satın alınabilen non-steroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) olarak bilinen ağrı kesiciler; baş ağrısı, diş ağrısı, kas ağrısı, romatizma, adet ağrısı ve ateş gibi şikayetler için sıklıkla tercih edilmektedir.
Bu ilaçlar kısa süreli kullanıldığında genellikle sorun yaratmamaktadır ancak uzun süreli kullanımları böbrek fonksiyonlarında bozulmaya ve hipertansiyona neden olabilmektedir.
Dolayısıyla ağrı kesici ilaçlar tansiyonu yükseltebilmektedir. Bu nedenle tansiyon sorunu olan kişilerin ağrı kesici kullanmadan önce doktoruna danışması önerilmektedir.
Tansiyonu Yükselten Ağrı Kesiciler
Başta naproksen sodyum içeren ilaçlar olmak üzere NSAİİ grubu ilaçlar tansiyonu yükseltme etkisine sahiptir. Bu grup ilaçların yanında steroid içeren ağrı kesicilerde tansiyonu yükseltebilmektedir.
Tansiyonu yükselten ağrı kesiciler şu şekildedir;
- Aspirin
- Naproksen
- İbuprofen
- Ketoprofen
- diklofenak sodik
- meloksikam
- nabumeton
Ağrı Kesici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tansiyon sorunu olan kişiler
- Ağrı kesici ilaçların tansiyon üzerinde etkisi olacağından doktoruna danışarak kullanmalıdır.
- Doktor tarafından önerilen dozda ve sürede kullanılmalıdır.
- İlaçlar yemek sonrası tüketilmelidir.
- Böbrek fonksiyonları bozulan kişiler NSAİİ kullanmamalıdır.
- Tansiyon düzensizliği olan kişilerde sıvı dengesi bozulduğu için dikkatli olunmalıdır.
Ağrı Kesici Kullanımına Alternatif Öneriler
Ağrı kesici ilaçların sürekli kullanımı yerine ağrı tetikleyicilerinin ortadan kaldırılması önerilmektedir. Bu da şu şekilde olabilmektedir;
- Düzenli su tüketimi
- Stres yönetimi
- Dengeli ve sağlıklı beslenme
- Düzenli uyku
- Kafeini azaltmak
- Düzenli egzersiz
- sıvı alımıaşırı tuz tüketiminden kaçınmak
Tansiyon Yükselirse Ne Olur?
Tansiyonun uzun süre yüksek kalması kalp ve damar sistemini olumsuz etkilemekte ve bu da kalp krizi, inmeye neden olabilmektedir. Tansiyonun yüksek olması şu sorunlara yol açabilmektedir;
- Böbreklerde hasar
- Kalp krizi
- Gözlerde hasar
- İnsülin direncinin artması
- Damar sertliği
- Demans
Tansiyonu Düşüren İlaçlar
Tansiyonu düşüren ilaçlar şu şekildedir;
- Amlodipin
- Lisinopril
- Losartan
- Metoprolol
- Gabapentin
Tansiyonu düşüren bu ilaçların ağrı kontrolünde kullanımına yönelik araştırmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu ilaçların kullanımı konusunda mutlaka doktora danışılması önerilmektedir.