Ateş, vücut ısısının 38 derece ve üzeri olması durumudur. Vücutta enfeksiyonlara neden olan bakterileri ve virüsleri ortadan kaldırmak için ateş oluşur. Ateşi düşürmek için genellikle ilaç kullanılır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunan ilaçlar, bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Özellikle çocuklarda yüksek ateş durumunda, doktor önerisi ile ateş düşürücü iğne uygulanabilir. Bu iğneler, vücutta enfeksiyona neden olan etkenleri ortadan kaldırmaz ancak ateşi düşürerek, vücudun daha iyi olmasına yardımcı olur. Ateşi düşüren iğne uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi içeriğimizden edinebilirsiniz.
Ateş Düşürücü İğne Nedir?
Yüksek ateş durumunda, ateşi düşürmek için ağızdan ilaç alınması her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda ilaç içmek zor olabilir. İğne, doğrudan kana karıştığı için hızlı etki gösterir. Ateş düşürücü iğne, yüksek ateşe neden olan duruma göre farklılık gösterir. Genellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak bilinen ilaçların içeriği kullanılır.
Ateş Düşürücü İğne Ne İşe Yarar?
Ateş düşürücü iğne, vücut ısısının 38 derecenin altına inmesini sağlar. İğne, doğrudan kas içine enjekte edilir, bu nedenle ağızdan alınan ilaçlara göre daha hızlı etki gösterir. Ateşi düşüren iğne uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bu bilgiler doğru uygulanmadığı takdirde, iğnenin etkisini azaltabilir veya yan etki göstermesine neden olabilir.
Ateş Düşürücü İğne Yan Etkileri Nelerdir?
Ateşi düşüren iğne, vücut ısısını düşürerek, vücudun daha iyi olmasına yardımcı olur. Ayrıca bu iğnelerin içerisinde ağrı kesici olarak bilinen madde bulunduğu için, vücutta oluşan ağrıları da hafifletir. Ateşi düşüren iğnenin bilinen yan etkisi yoktur ancak dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.
Paracetamol isimli maddeye vücudun alerjisi olabilir. Uygulama öncesinde doktorunuza bu konuda bilgi vermeniz önemlidir. Paracetamol, karaciğere zarar verebileceği için alkol tüketimine özen gösterilmelidir. Kronik alkol tüketimi varsa, mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Paracetamol kullandığınız süre içerisinde veya kullanımından sonra 24 saat içinde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız derhal doktora başvurunuz;
- Şiddetli karın ağrısı
- Tüylenme (sırt, yüz veya kol bölgelerinde)
- Ciltte pullu döküntü veya leke leke kanama
- İdrarda kan olması
- Kusmukta kan olması
- Kanamalara yatkınlık, kolay morarma
- Şiddetli halsizlik
- Nefes darlığı
- Yüz, dudaklar ve dilin şişmesi
- Göz beyazlarında sararma
Paracetamolün tek dozu bile karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Bu nedenle günde 4 gramdan fazla kullanmamaya özen gösteriniz. Karaciğer yetmezliğinde, kişi derhal hastaneye kaldırılmalı ve tedavi altına alınmalıdır.
Ateş Düşürücü İğne Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ateşi düşüren iğne uygulamasını doktorunuza önerisi doğrultusunda olun. Uygulama sonrasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Ateş düşürücü iğne enjekte edilen bölge biraz sertleşebilir ve bu bölge hassaslaşabilir. Enjeksiyonun yapıldığı bölgeyi ovalamaktan ve masaj yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyona bağlıdır. Enfeksiyona bağlı yüksek ateşte genellikle iğne uygulaması önerilmez. Enfeksiyona bağlı ateşte öncelikle sıvı kaybının giderilmesi ve ağrı kesici ilaçlar verilmesi önerilir. Bu nedenle ateş düşürücü iğne uygulamasını doktorunuza önerisi doğrultusunda olun.
- Ateşi düşüren iğne uygulaması sonrasında, yüksek ateşin tekrarlanmaması için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- İğne uygulaması sonrasında ateş tekrar yükselirse, doktorun önerdiği ilaç dışında başka bir ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır.
- İğne yapılan bölgeye su değmemesine özen gösterilmelidir.
Ateş Düşürücü İğne Çocuklarda Kullanımı
Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş, sıklıkla viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Çocuklarda yüksek ateş durumunda genellikle ağızdan ilaç alınması önerilir ancak bazı durumlarda çocukların ilaç içmesi zor olabilir. Böyle durumlarda, doktorun önerisi ile çocuklara ateş düşürücü iğne yapılabilir. Ayrıca çocuklarda yüksek ateş, huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabileceği için yine doktorun önerisi ile çocuklara ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği bulunan ilaçlar verilebilir.