Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur? Ayak Bileği Ağrısına Hangi Doktor Bakar?

Ayak bileği ağrıları, çoğunlukla yaşanan yaralanmalar, burkulmalar ve tendon iltihaplanmasından kaynaklanır. Ancak artrit, gut ve tarsal tünel sendromu gibi çeşitli tıbbi durumlar da ayak bileği ağrısına neden olabilir. Ayak bileği ağrısı şikayetiniz varsa öncelikle bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına görünmelisiniz.

Ayak Bileği Ağrısı Nedir?

Ayak bileği ağırlıklı olarak yaralanma, burkulma veya tendon iltihabı nedeniyle ayakta dururken veya yürürken ağrı hissidir. Ayak bileği ise bacakları ayaklardan ayıran ve vücudun ağırlığını taşıyan kemiklerden oluşan eklemdir. Vücudun ağırlığını taşıdığı için ayak bileği yaralanmaları sıklıkla görülür.

Ayak bileği burkulması ise ayak bileğinin normal hareket sınırlarının zorlanması sonucu yaşanan bir yaralanmadır. Burkulmada yaşanan hasar genelde bağlarda olur. Burkulma sonucu yaşanan ağrı ve şişlik zamanla geçer.

Tendon iltihabı ise ayak bileğini çevreleyen tendonlarda yaşanan iltihaplanmadır. Bu durum tekrarlayan hareketlerden kaynaklanır ve dinlenmeyle geçer.

Ayak Bileği Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Ayak bileği ağrısı genel olarak aşağıdaki belirtilerle kendini gösterir:

  • Ayak bileğinde hassasiyet
  • Şişlik
  • Sıcaklık veya kızarıklık
  • Ayak bileği çevresinde sertlik
  • Ağrı
  • Ayak parmaklarını yukarı veya aşağı hareket ettirmekte güçlük
  • Ağrı nedeniyle ayak bileğini kullanamama

Ayak Bileği Ağrısı Neden Olur?

Ayak bileği burkulması, tendon iltihabı, stres kırığı, artrit, gut, tarsal tünel sendromu ve peroneal tendon dislokasyonu ayak bileği ağrısının yaygın nedenleridir.

Aşağıdaki durumlar ayak bileği ağrısına neden olabilir:

  • Artrit
  • Ayak bileği burkulması
  • Tendon iltihabı
  • Peroneal tendon dislokasyonu
  • Stres kırığı
  • Tarsal tünel sendromu
  • Ayak tabanı fleksör tendiniti
  • Topuk dikeni

Artrit

Vücuttaki eklemlerin iltihaplanması sonucu yaşanan ağrı ve hassasiyettir. Ayak bileği ile birlikte dizlerde ve ellerin bazı eklemlerinde de artrite bağlı ağrılar yaşanabilir.

Ayak Bileği Burkulması

Ayak bileğinin normal hareket sınırlarının zorlanması sonucu gerçekleşen yaralanmalardır. Burkulmada bağlar zarar görür. Burkulma sonucu ayak bileğinde ağrı, şişlik ve morarma görülür.

Tendon İltihabı

Ayak bileğini çevreleyen tendonların iltihaplanması durumudur. Tekrarlayan hareketler sonucu yaşanan tendon iltihabında dinlenme, buz uygulaması ve germe egzersizleri tedavi sürecinde faydalı olabilir.

Peroneal Tendon Dislokasyonu

Peroneal tendon dislokasyonu, peroneal tendonun dış ayak bilek kemiğinden kaymasıdır. Bu durum yaralanmalar, tekrarlayan hareketler veya direnç antrenmanları nedeniyle oluşabilir. Bu durum ayak bileğinin dışında ağrıya neden olur.

Stres Kırığı

Tekrarlayan stres veya aşırı kullanım sonucu oluşabilen küçük kemik kırılmasıdır. Stres kırığı ayak bileği ağrısının yaygın bir nedenidir.

Tarsal Tünel Sendromu

Ayak bileğinin iç tarafında bulunan sinir dokusunun sıkışmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Aşırı kullanım veya travma sonucu oluşabilen tarsal tünel sendromu, diyabet ve romatizmal hastalığı olan kişilerde görülme sıklığı yüksektir. Tarsal tünel sendromu ayakta yanma hissi, karıncalanma ve güçsüzlüğe neden olur.

Ayak Tabanı Fleksör Tendiniti

Ayak tabanını destekleyen kalın dokunun iltihaplanmasıdır. Koşucularda sıklıkla görülen bu durum, ayak bileği ve topukta ağrıya neden olur.

Topuk Dikenin

Ayağınızın topuğunda kemiğin çıkıntı yapmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Topuk dikeni sabah kalktığınızda veya uzun süre oturduktan sonra ayağınızı harekete geçirdiğinizde hissedeceğiniz ağrı ve rahatsızlığa sebep olur.

Ayak Bileği Ağrısı Hangi Doktora Gidilir?

Ayak bileğinizde burkulma, yaralanma veya ağrı varsa Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurmalısınız. Ayak bileği eklemiyle ilgili yaşadığınız sorunlarda bu bölümdeki uzmanlar size gerekli tedaviyi sunacaktır.

Ayak Bileği Ağrısı Tanısı Nasıl Konulur?

Ağrının nedeni anlaşılana kadar hekim tarafından sorgulanan belirtiler ve uygulanan fizik muayene sonucunda ayak bileği ağrısı tanısı konulur. Gerek duyulursa tanı sürecinde röntgen, MR veya ultrason gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.

Scroll to Top