Bacak ağrısı genel olarak bacakta meydana gelen zorlanma, burkulma, yaralanma gibi durumların yanı sıra bacakta görülen bazı hastalıkların belirtileri arasında yer alabilir. Bacak ağrısına neden olan durumlar arasında görülen en yaygın nedenler; yoğun egzersiz, bacak kaslarında çekilmelere neden olan aşırı kullanım, bacak damarlarında meydana gelen sorunlar, bacak bölgesini etkileyen yaralanmalar, bacak krampları ve siyatik sinirinin sıkışması olarak belirtilebilir. Bacak ağrısının yanı sıra bacakta güçsüzlük, bacakta his kaybı, bacakta uyuşma gibi belirtiler de görülebilir. Eğer bu belirtiler uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir uzmana görünmekte fayda var.
Bacak Ağrısı Nedir?
Bacak ağrısı, bacak kasları, kemikleri, tendonları, sinirleri ve çevresindeki yumuşak dokuları etkileyen bir dizi durumu tanımlar. Bacak ağrısı, burkulma, bacakta kas zorlanması, aşırı kullanım ve yoğun egzersiz gibi yaralanmaların veya zorlukların sonucunda ortaya çıkabileceği gibi bacak damarlarını etkileyen hastalıklar sonucu da meydana gelebilir. Bacak ağrısı genel olarak bacağın arka veya yan tarafında hissedilirken, ağrının yanında bacakta güçsüzlük, uyuşma veya his kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Yaşlı bireylerde bacak ağrıları daha sık görülürken, her yaştan bireyde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda sık görülen bir durum olan “istirahat ağrıları” olarak adlandırılan bacak ağrıları, çoğunlukla bacakların ön kısmında hissedilir ve gece yatmadan önce veya uyuduktan sonra meydana gelir. Çocuklarda yoğun büyüme dönemlerinde bu ağrıların daha sık yaşandığı bilinir.
Bacak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Bacak ağrısı genel olarak bacak kasları, kemikleri, tendonları, sinirleri ve çevresindeki yumuşak dokuları etkileyen durumlarda hissedilir. Bacak ağrısının en temel belirtisi ise yoğun olarak yaşanan ağrı hissidir. Bacak ağrısı hareket etmeyi zorlaştıracak kadar yoğun olabileceği gibi dayanılabilecek seviyede de yaşanabilir.
Ağrının yanı sıra bacakta şu belirtiler de yaşanabilir:
- Bacakta güçsüzlük
- Bacakta uyuşma
- Bacakta his kaybı
Bacak Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Bacak ağrısının nedenleri arasında yoğun egzersiz, bacak damarlarında meydana gelen sorunlar, siyatik sinirinin sıkışması, bacak bölgesini etkileyen yaralanmalar ve bacak krampları yer alır. Bacak ağrısına neden olan durumlardan yaralanmalar sonucu oluşan hasarların iyileşmesi zaman alacağı için bu durumda kronikleşebilecek bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Bacak ağrısının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Aşırı egzersiz veya aktivite
- Yaralanmalar
- Damar tıkanıklığı gibi bacak damarlarını etkileyen sorunlar
- Kramplar
- Siyatik sinir sıkışması
- Osteoporoz gibi kemik hastalıkları
- Tendinit gibi yumuşak doku rahatsızlıkları
- Sinir rahatsızlıkları
- Artrit gibi eklem rahatsızlıkları
- Bacaklarda stres kırığına neden olabilen aşırı kullanım
- Bacaklarda veya vücudun diğer bölgelerinde kan pıhtısı oluşumu
Bacak Ağrısında Hangi Doktor Muayene Eder?
Bacak ağrısı yaşayan hastalar öncelikle Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurabilir. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları tarafından yapılan muayene sonrası hastanın yaşadığı belirtilere ve yapılan testlere göre gerekli görmeleri durumunda hastaya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde tedavi planlanabilir. Bunun yanında bacak damarlarını etkileyen sorunlara bağlı olarak gelişebilen bacak ağrıları için İç Hastalıkları ve Kardiyoloji bölümüne de başvurulabilir. Yapılan tedavilere rağmen bacak ağrısı şikayeti devam eden hastalarda Nöroloji bölümüne başvurarak sinirlerle ilgili bir problem olup olmadığı sorgulanabilir.
Bacak Ağrısına Evde Ne Yapılır?
Bacak bölgesinde yaşanan hafif ağrılarda evde uygulanabilecek bazı tedbirler ile şikayetlerin azaltılması mümkün olabilir. Bacak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Ağrıyan bacağa soğuk kompres uygulamak
- Ağrıyan bacağı dinlendirmek
- Ağrıyan bacağı kalp seviyesinde yüksekte tutmak
- Ağrıyan bacağa hafif masaj yapmak
- Esneme hareketleri yapmak
- Gevşeme teknikleri uygulamak
- Ilımlı egzersizler yapmak
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak
Bacak Ağrısında Hangi İlaçlar Etkilidir?
Bacak ağrısı hafif düzeyde olduğunda eklem ve kaslarda oluşan rahatsızlıklara yönelik olarak tasarlanmış olan nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ile tedavi edilebilir. Bu gruptaki ilaçların içerisine genellikle ibuprofen ve naproksen sodiyum etken maddeleri yer alır. Ağrı şiddetli değilse reçetesiz bir şekilde eczanelerden temin edilebilecek olan düşük dozda naproksen sodiyum içeren ilaçlar da bacak ağrısı için etkilidir. Bunun yanında parasetomol içeren ilaçlar da hafif-moderat ağrı için tercih edilebilir.