Bacak Ağrısı Nedenleri: Hangi Hastalığın Belirtisi?

Bacak ağrıları, bacak kaslarında, tendonlarda, sinirlerde veya kemiklerde sorun olduğunda oluşur. Bu ağrıların altında yatan nedenler geniş bir yelpazeye yayılır. Bacak ağrısı, nadiren bacak kemiğinde veya bacakları destekleyen sinirlerde veya kan damarlarındaki sorunları işaret eder. Bacak ağrısı yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Ağrı şiddetli ise acil servise gidilmelidir.

Bacak Ağrısı Nedir?

Yaşanan bacak ağrısı, bacak kaslarında, tendonlarda, sinirlerde veya kemiklerde sorun olduğunda oluşur. Bacak ağrısı, büyüme ağrıları, kramplar ve yaralanmalar dahil olmak üzere birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Bacak ağrısı, bacak kemiğinde veya bacakları destekleyen sinirlerde veya kan damarlarındaki sorunları işaret eder. Bacak ağrıları, hafif rahatsızlıktan dayanılmaz bir acıya kadar değişebilir.

Bacak Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Aşağıda bacak ağrısı yaşandığında akla gelebilecek bazı hastalıklar ve durumlar listelenmiştir:

  • Diyabet: Yaygın komplikasyonlarından biri de bacaklarda görülen ağrı ve uyuşukluktur.
  • B12 Vitamini Eksikliği: Bu durum sinir hasarına yol açabilen ve bacak bölgesinde ağrı hissedilmesine neden olabilecek bir anemi türüdür.
  • Fibromiyalji: Yaygın olarak tüm vücutta ağrı hissedilmesine neden olan bu durum aynı zamanda uykusuzluğa da yol açar.
  • Lupus: Kronik iltihaplı romatizma olan bu hastalık vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırmasına neden olur.
  • MS: Multipl Skleroz olarak da bilinen bu hastalık sinir sistemiyle ilgili sorunlara neden olur.
  • Guillain-Barret Sendromu: Sinir sistemini etkileyen bu hastalık bacaklarda ve kollarda zayıflığa yol açar.
  • A vitamini eksikliği: Bu durum da bacaklarda ağrı oluşmasına neden olabilir.

Bacak Ağrısı Tanısı ve Tedavisi

Yaşanan bacak ağrısının tanısı ve tedavisi için öncelikle bir iç hastalıkları uzmanına veya aile hekimine başvurulmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde hastalar yönlendirilerek sürece devam edilir. Öncelikle hastanın muayene edilmesi ve yaşanan belirtilere göre bir yol haritası çizilmesi gereklidir.

Ağrının nedeni tespit edildikten sonra ilaç tedavisine başlanabilir. Gerekli görüldüğünde hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilebilir. Çok şiddetli olmayan vakalarda ise evde dinlenme, soğuk kompres uygulama, et elevasyonu (şişliği azaltmak için kalp seviyesinden yukarıya kaldırma) ve ağrı kesici ilaçlar önerilebilir.

Yaşanan bacak ağrısının altında yatan neden ciddi bir durumu işaret ediyorsa o takdirde cerrahi müdahale gerekebilir.

Scroll to Top