Bacaklarda görülen ağrı ve halsizlik beraberinde yorgunluğu da getirebilmektedir. Ağrı ve halsizliğin yanı sıra bacaklarda kramplara da rastlanabilmektedir. Bu belirtiler sıklıkla uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük hissi ile de kendini gösterebilmektedir. Özellikle uzun süre oturulmasından ya da ayakta kalınmasından sonra bu belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bacaklarda görülen bu şikayetlerin yanı sıra bölgedeki eklemlerde de sertliğe rastlanabilmektedir.
Bacaklarda Ağrı ve Halsizliğin Nedenleri
Bacaklarda meydana gelen ağrı ve halsizliğin birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin altında yatan sebeplerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerin bazıları durumsal bazıları ise kronik hastalıklardan kaynaklanabilmektedir.
Yaşanılan travmalara bağlı olarak gelişebilen bacak ağrıları özellikle sporcularda sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Buna ek olarak uzun süre oturulması ya da ayakta kalınması sonucunda da bacaklarda ağrı meydana gelebilmektedir. Bu durum dinlendikten sonra geçici bir ağrı türü olmaktadır.
Kronik damarsal hastalıklar sonucu bacaklarda meydana gelen ağrılar tedavi gerektirebilmektedir. Aynı zamanda romatizma gibi kronik iltihabi hastalıklarda bacaklarda ağrı meydana getirebilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte görülen kireçlenmelerde bu belirtilere yol açabilmektedir.
Yorgun bacak sendromu olarak adlandırılan durum özellikle uzun süre seyahat eden ya da çalışıp dinlenemeyen kişilerde rastlanılan bir durumdur. Bu sendrom uzun süreli dinlenme ile ortadan kalkabilmektedir.
Bacaklarda ağrı ve halsizliğin en sık görülen nedenleri arasında;
- Damarsal problemler,
- Yorgunluk,
- Travmalar,
- Kireçlenme,
- Yorgun bacak sendromu,
- Halsizlik yapan ilaçlar,
- Beslenme bozuklukları,
- B12 eksikliği,
- Fibromyalji sendromu,
- Kas ve sinir hastalıkları,
- Veropatiler,
- Diyabet
sıralanmaktadır.
Bacak Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bacaklarda meydana ağrılar dinlendikten sonra geçmekte olup kısa süreli olmaktadır. Ağrı şikayeti devam eden kişilerin doktor kontrolüne gitmeleri önerilmektedir. Damarsal problem yaşayan kişilere özel olarak fizyoterapi önerilebilmektedir. Bununla birlikte ilaç tedavisi de damarsal problemleri ortadan kaldırmak için başvurulan yöntemlerden olabilmektedir.
Ağrının dinlenme ile geçmediği romatizmal problemler yaşayan kişilerde fizik tedavi ve ağrı tedavisine yönlendirilebilmektedir. Travma sonucu meydana gelen ağrılarda ise buz kompresi yapılması önerilmektedir.
Uzun yolculuk ya da iş seyahatine çıkacak kişilerin sıklıkla ara vererek dinlenmeleri önerilmektedir. Bunun yanı sıra ayaklarını yüksekte tutmaları tavsiye edilebilir. Ağrının oluştuğu bölgeye sıcak ya da soğuk kompres uygulanması rahatlatıcı etkide bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra hafif egzersizler de kan dolaşımını artırarak rahatlama sağlayabilmektedir.
Bacaklarda meydana gelen ağrılar kasların kullanımıyla yakından ilişkili olduğundan yeterli kas gücü için egzersize bağlı kas kullanımının sağlanması gerekmektedir. Bununla birlikte kasların uyarması için yeterli besin alımının sağlanması gerekmektedir. Yeterli kalsiyum ve potasyum alımı bacak kaslarının sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynamaktadır. Buna ek olarak B vitamini ve D vitamini de kas sağlığı için gerekli olan maddelerden birisidir.
Kan şekerinin yükselip alçaldığı diyabet hastalarında bacak ağrıları görülebilmektedir. Kan şekerini düzenleyen diyabet ilaçları bacaklarda meydana gelen bu ağrıları ortadan kaldırabilmektedir.