Bacaklarda Ağrı ve Yanma Hissi Neden Olur?

Bacaklarda ağrı ve yanma hissinin birçok nedeni olabilir. Bu nedenler kas, kemik, eklem ve sinirleri etkileyen problemler olabileceği gibi dolaşım sistemiyle ilgili de olabilir. Bacaklarda yanma hissine neden olabilecek durumlardan bazıları bacak kası yaralanmaları, bacak kırıkları, bel fıtığı, siyatik, peroneal sinir yaralanması, periferik arter hastalığı, venöz yetmezlik, derin ven trombozu ve ayak bileği-knee (havalı) yastıklarıdır.

Bacaklarda ağrı ve yanma hissi ile birlikte bacaklarda ağırlık hissi, yorgunluk, bacak krampları, bacaklarda soğukluk hissi gibi şikayetler varsa buna periferik arter hastalığı neden olabilir. Parlak kırmızı renkli, sıcak ve şiş bacaklar ile ateş, titreme ve terleme gibi belirtiler derin ven trombozunu düşündürebilir. Bacaklarda yanma hissinin yanı sıra ayakta dururken veya yürürken oluşan ağrı, nabız kaybı, soğuk bacaklar gibi belirtilerle birlikte periferik arter hastalığı akla gelebilir.

Bu hastalıklardan herhangi birine sahip olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka bir uzmana görünmeli ve gerekli tetkikleri yaptırmalısınız. Uzman hekim tavsiyesi ve tedavisi olmadan hareket etmemelisiniz. Aksi takdirde tedavi sürecinde aksaklıklar yaşanabilir ve bu da daha büyük sorunlara yol açabilir.

Bacaklarda Ağrı ve Yanma Hissinin Nedenleri

Bacaklarda ağrı ve yanma hissinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bacak kası yaralanmaları
  • Bacak kırıkları
  • Bel fıtığı
  • Siyatik
  • Peroneal sinir yaralanması
  • Periferik arter hastalığı
  • Venöz yetmezlik
  • Derin ven trombozu
  • Havalı (Ayak Bileği-Knee) Yastıkları.

Bacak Kasları Yaralanmaları

Bacak kaslarının aşırı zorlanması sonucu oluşan yaralanmalarda bacaklarda ağrı ve yanma hissi görülebilir. Bu yaralanmalar genellikle sporcularda sıkça rastlanılan bir durumdur. Bacak kaslarının zorlanması veya kopmasıyla meydana gelen bu yaralanmalarda ağrı, şişlik ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Bacak Kırıkları

Bacakta oluşan travmatik kırılmalar sonucu bacaklarda ağrı ve yanma hissi oluşabilir. Bacakta aşırı kullanıma bağlı stres kırıkları da görülebilir. Bu kırıklarda tam bir kopma yaşanmayabilir fakat ağrı ve hassasiyet görülebilir.

Bel Fıtığı

Bel fıtığı bacaklarda yanma hissine neden olabilir. Bel fıtığında yaşanan disk yer değiştirmesi sinirlere baskı yaparak ağrı ve yanma hissini tetikleyebilir. Ayrıca bel fıtığında bacaklarda güçsüzlük, kramp, karıncalanma gibi şikayetler de görülebilir.

Siyatik

Siyatik sinirden kaynaklanan siyatik hastalığında sinire baskı olması sonucu bacaklarda ağrı ve yanma hissi oluşur. Siyatik ile bel fıtığı benzer belirtiler gösterir. Siyatikte yürürken veya otururken rahatsız edici ağrılar meydana gelebilir.

Peroneal Sinir Yaralanması

Bacağın yan tarafında bulunan peroneal sinirin yaralanması sonucu bacaklarda yanma hissinin yanı sıra bacakta güçsüzlük ve uyuşukluk da görülebilir. Bu yaralanma travmatik bir yaralanma sonucu meydana gelebileceği gibi uzun süreli baskı da oluşabilir.

Periferik Arter Hastalığı

Damar sertliği sonucu kan akışının bozulduğu periferik arter hastalığında bacaklara yeterli oksijen ulaşamaz. Bu durum bacaklarda yanma hissinin yanı sıra ağrı, kramplar, enfeksiyon gibi belirtilere de neden olabilir.

Damar Tıkanıklığı (Derin Ven Trombozu)

Aktif olmayan bireylerde kan akışının yavaşlaması sonucu damar içerisinde pıhtı oluşmasına derin ven trombozu denir. Derin ven trombozu genellikle bacakların birinde görülür. Bacakta şişme, bacakta ağrı ve yanma hissi, morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca nadir de olsa pulmoner emboli adı verilen akciğere pıhtı atması da görülebilir.

Venöz Yetmezlik

Bacaklardaki toplardamar kapakçıklarının yetmezliği sonucu kan geri akamayarak damarlarda basınca neden olur. Bu basınç damar duvarlarını etkileyerek varislere neden olabilir. Venöz yetmezlikte bacaklarda yanma hissinin yanı sıra yorgunluk, ağırlaşma, kaşıntı ve şişlik de görülebilir.

Havalı (Ayak Bileği-Knee) Yastıkları

DVT riski yüksek kişilerde kullanılan havalı ayak bileği-knee yastıkları derin ven trombozunu önlemek amaçlı kullanılır. Kullanımına bağlı olarak bacaklarda ağrı ve yanma hissi meydana gelebilir.

Bacaklarda Ağrı ve Yanma Hissinin Tanısı

Bacaklarda ağrı ve yanma hissinin tanısı öncelikle doktor muayenesi ile konulur. Doktorunuz şikayetlerinizi dinledikten sonra fiziksel muayeneye başlayacaktır. Daha sonra tanıyı netleştirmek için görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Bu yöntemlerden bazıları röntgen, ultrason, doppler ultrason, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans olabilir. Kan testleri ile pıhtılaşma testleri de istenebilir.

Bacaklarda Ağrı ve Yanma Hissinin Tedavisi

Bacaklarda ağrı ve yanma hissinin tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin; periferik arter hastalığında beslenme alışkanlığının düzeltilmesi, damar sertliğine neden olan hastalıkların (diyabet, hipertansiyon vb.) kontrol altına alınması gerekirken venöz yetmezlikte kompresyon çorap kullanımı, damar sertliğinde ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Derin ven trombozunda ise antikoagülan ilaçlar (pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar) kullanılabilir.

Bacaklarda Ağrı ve Yanma Hissinin Önlenmesi

Bacaklarda ağrı ve yanma hissisinin önlenmesi için sağlıklı bir yaşam sürdürmek önemlidir. Sağlıklı bir beslenme programı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak, sigara kullanımını bırakmak veya azaltmak kan dolaşımını iyileştirebilir. Ayrıca uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya özen göstermek de önemlidir.

Scroll to Top