Bacaktaki Romatizma Ağrısına Ne İyi Gelir?

Romatizma; eklemlerde, kaslarda ve bağlarda hissettiğimiz genel bir ağrı ve sızı hissidir. Daha çok yaşlılarda görülsede her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Bacaktaki romatizma ağrısı da eklemlerde ve bağlarda oluşan bu iltihaplanmadan meydana gelir. Özel bir tedavisi olmayan romatizma ağrısına iyi gelen yöntemler ile ağrının şiddeti azaltılabilir. Bu yöntemler arasında bitkisel tedaviler, masaj teknikleri, egzersizler ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek yer alır.

Bacaktaki Romatizma Ağrısına Ne İyi Gelir?

Romatizma ağrısına iyi gelen yöntemler aşağıda listelenmiştir.

  • Soğuk ve sıcak kompres uygulamak,
  • Bacaktaki romatizma ağrısı için egzersiz yapmak,
  • Romatizmaya iyi gelen yağlar ile masaj yapmak,
  • Zencefil çayı içmek,
  • Romatizma için hangi yağı hangi karışımla kullanacağınıza göre yağları karıştırarak cildinize uygulamak,
  • Aloe verayı doğrudan cildinize uygulamak,
  • Karnabahar tüketmek,
  • Kemiğe iyi geldiği bilinen at kılı fırçasını bacağa uygulamak,
  • Bacağa tuzlu su ile ıslatılmış bir bez ya da bandaj sarmak,
  • Yüksek oranda C vitamini almak (maydanoz, kırmızı biber gibi),
  • Romatizma için hangi besinler tüketilmemesi gerekiyorsa o besinleri tüketmemek,
  • Stresten uzak durmak,
  • Sigarayı bırakmak,
  • Romatizma ağrısına iyi gelen bitkilerden çaylar içmek.

Soğuk ve Sıcak Kompres

Ağrının olduğu bölgeye uygulanacak soğuk kompres, bölgedeki kan akışının durmasına ve sinir uçlarının uyarılmasına neden olarak ağrının azaltılmasını sağlar. Özellikle sabahları oluşan bacaktaki romatizma ağrıları için soğuk kompres etkili olacaktır. Soğuk kompres yapmak için bir buz torbasını havlunun içine sararak 15-20 dakika ağrı olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres uygulamasını her saat başı tekrarlayabilirsiniz.

Akşamları oluşan bacaktaki romatizma ağrıları için ise sıcak kompres daha etkili olacaktır. Sinir uçlarının uyarılmasını sağlayan sıcak kompres kan akışını da hızlandırır. Bu sayede ağrıya sebep olan iltihap dağılabilir. Ağrıyan bölgeye 15-20 dakika boyunca sıcak su torbası ya da ısıtıcı uygulayabilirsiniz. Soğuk ve sıcak kompres uygulamalarına dikkat etmeniz gereken en önemli husus; cildinizi korumaktır. Kompres malzemesini doğrudan cildinize temas ettirmeyin.

Egzersiz

Ağrıyan bölgeyi zorlamayacak hafif egzersizler yapmak romatizma şikayetlerinizi azaltabilir. Egzersiz sayesinde kaslar güçlenir ve eklemlerdeki sertlik azalır. Ayrıca egzersiz kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Kilo kontrolü romatizma şikayetlerini azaltmada önemli bir rol oynar çünkü fazla kilolu olmak eklemlere ekstra yük bindirir. Egzersizden önce ısınma hareketleri yapmak; egzersiz sonrasında da soğuma hareketleri yapmak önemlidir. Aksi taktirde oluşan zorlanmalardan kaçınmak mümkün olmayabilir.

Yağlarla Masaj

Eğer bacaktaki romatizma ağrısı dizleri etkiliyorsa masaja dizlerden başlayarak bacaktaki ağrının yayıldığı noktaya kadar devam edebilirsiniz. Dizleri etkilenmişse de sadece dize odaklanabilirsiniz. Romatizma ağrısını hafifletmek için aşağıdaki yağları karıştırarak masaj yapabilirsiniz:

  • Yarım çay bardağı karaciğer yağı + yarım çay bardağı çörek otu yağı + bir tatlı kaşığı zencefil tozu (bir gün bekletilerek kullanılmalıdır.)
  • Bir çay kaşığı hardal tohumu + bir çay kaşığı zeytinyağı (karıştırıp ağrıyan bölgeye ovalayarak uygulayabilirsiniz.)
  • Ihlamur yağı ile masaj yapabilirsiniz.

Zencefil Çayı

Zencefil; içerdiği gingerol ve shogaol bileşenleri sayesinde yüksek anti-inflamatuar özelliğe sahiptir. Bu sebeple romatizma hastaları zencefil çayı içerek şikayetlerini azaltabilirler. Zencefil çayını şu şekilde hazırlayabilirsiniz:

  • İki dilim taze zencefili bir su bardağı suya ekleyin.
  • Kısık ateşte 10 dakika demlemeye bırakın.
  • Ardından süzerek içebilirsiniz.

Zencefil çayını günde bir defa tüketebilirsiniz.

Karnabahar

Karnabahar; yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde romatizma şikayetlerini azaltabilir. Vücudun bağışıklığını güçlendiren C vitamini; iltihaplanmayı da azaltır. Bacaktaki romatizma ağrısını hafifletmek için karnabahar tüketebilirsiniz. Karnabaharın buharda pişirilmiş halini tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

At Kılı Fırçası

Özellikle bacaktaki romatizma ağrısı için kullanılması önerilen at kılı fırçası kemiğe olan etkisiyle bilinir. Fırçayı kendi başınıza ya da birinin sizin için fırçayı hafif bastırarak aşağıdan yukarıya doğru sürtebilirsiniz. Fırçayı kullanmadan önce elinizin içerisine biraz zeytinyağı koymanız fırçanın kayganlığını artıracak ve daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Tuzlu Su Bandajı

Tuzun sertliği damarları ve sinirleri uyararak kan dolaşımını hızlandırır. Tuzlu su ile ıslatılmış bir bez ya da bandajı ağrının olduğu bölgeye sararak en az bir saat bekletebilirsiniz.

Stresten Uzak Durmak

Vücuttaki stres seviyesini azaltmak romatizma şikayetlerini iyileştirebilir. Stres vücudun bağışıklık sistemini zayıflatır ve iltihaplanmayı artırır. Bu nedenle stres seviyesini azaltmaya özen göstermelisiniz.

Sigarayı Bırakmak

Sigarada bulunan nikotinin iltihaplanma seviyesini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle sigara kullanımını bırakmak romatizma şikayetlerinin azalmasında etkili olacaktır.

Romatizma Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Bacaktaki romatizma ağrısı için bitkisel tedavi yöntemlerine yönelmek de tercih edilebilir. Romatizma şikayetlerini hafifleten bitkisel tedaviler şu şekildedir:

  • Bir tutam meyan kökü ile bir su bardağı suyu kaynatın ve süzün. Bu karışımı günde üç defa yemeklerden önce içebilirsiniz.
  • Bir çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak suya ekleyerek kaynatın. Ardından süzerek içerisine bir çay kaşığı bal ekleyin ve günde iki defa içiniz.
  • Ihlamur yapraklarını çay olarak demlatarak günde üç defa içebilirsiniz.

Ayrıca zerdeçal, meyan kökü ve ıhlamur bitkilerinin dışında romatizma şikayetlerini azaltan bir başka bitki de yeşil çaydır. Yeşil çayın içerdiği polifenol maddesi sayesinde romatizma iltihaplarını azalttığı bilinir. Yeşil çayı normal şekilde demleyerek içebilirsiniz.

Scroll to Top