Baş ağrısı; stres, sinüzit, migren, tansiyon, depresyon ve uykusuzluk gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Baş ağrısının altında yatan sebebe göre baş ağrısı doktora yönlendirmeleri değişir. Tek seferlik ve yoğun baş ağrısı atakları kişiyi acil servise yönlendirirken, kişinin hayat kalitesini uzun süre etkileyen kronik baş ağrıları Nöroloji bölümüne başvurularak detaylı incelenmelidir. Baş ağrısı problemi olan kişiler; “Baş ağrısına hangi bölüm bakar?” sorusuna verilecek cevaplar ve yönlendirmeler baş ağrısının tipine göre değişiklik gösterir. Öncelikle kişinin acil servise mi yoksa poliklinik hizmeti veren bir sağlık kuruluşuna mı başvurması gerektiği belirlenmelidir.
Baş Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?
Baş ağrısı problemi olan bireyler; “Baş ağrısına hangi bölüm bakar?” sorusuna verilecek cevaplar ve yönlendirmeler baş ağrısının tipine göre değişiklik gösterir.
Baş ağrıları genel olarak nörolojik sorunlar olarak kabul edilir. Bu sebeple ilk olarak Nöroloji bölümüne başvurarak bir nöroloji uzmanından yardım alınabilir. Eğer nöroloji uzmanı tarafından uygun görülürse baş ağrısının sebepleri ile ilgili olarak radyoloji bölümüne yönlendirme yapılabilir.
Sinüs baş ağrısı gibi durumlarda ise Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne başvurmak daha sağlıklı bir tercih olabilir. Ayrıca göz baş ağrısı şikayeti olan bireyler de göz tansiyonu gibi problemlerle karşılaşabilme ihtimalinden dolayı Göz Hastalıkları (Göz Cerrahisi) bölümüne giderek gerekli muayeneleri olabilirler.
Bunun dışında yüksek tansiyon, düşük tansiyon ve kalp ritminde düzensizlik gibi problemler sonucu baş ağrısı görülebileceğinden Kardiyoloji bölümüne de başvurarak bir kalp ve damar sağlığı uzmanından yardım alınabilir.
Yani;
- Nöroloji: Beyin ve sinir sistemi hastalıkları.
- Kardiyoloji: Kalp ve damar hastalıkları.
- Endokrinoloji: Şeker, tiroid gibi hormonel bozukluklar.
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları: Stres, kaygı, depresyon.
- KBB: Sinüzit vb. üst solunum yolu hastalıkları.
- Göz Hastalıkları: Glokom, migren tipi baş ağrıları.
Baş Ağrısı Hangi Hastalıklardan Dolayı Olur?
Baş ağrısı; aşağıdaki hastalıklar ve durumlar dahil birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.
1. Migrain (Göçmen Tipi Baş Ağrısı)
Migren; genetik ve çevresel etkenlerin bir arada rol oynadığı, beyin yapısındaki hassas sinirlerin uyarılması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Migrain atağı sırasında kişiler ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık gösterebilir. Mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar da görülebilir.
2. Tansiyon Problemleri
Tansiyon; kalbin atışları sırasında atardamar duvarlarına binen kuvvettir. Atardamarların binen kuvvet ile esnemesi tansiyon olarak ifade edilir. Tansiyon değerlerinin 120/80 mmHg olması normal kabul edilirken, 120-129/80 mmHg değerleri yüksek tansiyon başlangıcıdır. Yüksek tansiyon ise 130/80 mmHg üzerindeki değerlerde görülür. Hipotansiyon yani düşük tansiyon da yine baş ağrısına sebep olabilmektedir.
3. Sinüzit
Sinüzit; sinüslerin iltihaplanması durumu olarak tanımlanabilir. Akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki farklı türü bulunan sinüzit hastalığı burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda ağrı ve ses kısıklığı gibi şikayetlere neden olabilir. Sinüzit hastalığı aynı zamanda baş ağrısına da sebep olur. Sinüzit kaynaklı baş ağrıları genellikle göz çevresindeki yumuşak dokularda baskı ve basınç hissiyle kendini gösterir.
4. Depresyon ve Stres
Baş ağrısının nedenlerinden biri de psikolojik faktörlerdir. Depresyon ve stres gibi psikolojik durumlar beyinde kimyasal dengenin bozulmasına ve dolayısıyla baş ağrısına neden olabilir.
5. Uykusuzluk
Dengeli bir uyku düzeninin olmaması, uyku saatlerinin kişiye özel önerilen sürelerden az ya da fazla olması da baş ağrısına neden olabilmektedir.
6. Kafein Alımının Yetersiz Olması ya da Aşırı Tüketimi
Kafein alımı metabolizmayı hızlandıran kafein tüketiminin kesilmesi ya da aşırı miktarda tüketilmesi de baş ağrısına yol açabilir.
7. Regl Dönemi
Kadınların adet dönemlerinde vücutta yaşanan hormonal değişiklikler de baş ağrısına neden olabilmektedir.
8. Glokom (Göz Tansiyonu)
Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom, optik sinirin hasar görmesi nedeniyle görülen bir hastalıktır. Glokom tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanabilecek bir tablo ortaya çıkarır. Glokomun en yaygın belirtisi gözdağıdır. Bu nedenle glokom hastalarında baş ağrısı da görülür.
9. Otoimmün Hastalıklar
Bazı hastalıkların tedavisinde vücudun kendi hücrelerine yabancı proteinler olarak görülen otolarımün hastalıklar da baş ağrısına sebep olabilmektedir.
10. Covid-19
Sars cov 2 adı verilen virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı da baş ağrısı şikayetlerine yol açabilmektedir.
Baş Ağrısında Hangi Tanı Yöntemleri Kullanılır?
Baş ağrısı şikayeti ile sağlık kuruluşuna başvuran bireylerden detaylı bir öykü alındıktan sonra muayene aşamasına geçilir. Muayene aşamasında kişiye bazı nörolojik testler uygulanır.
Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde aşağıdaki tanı yöntemlerinden de faydalanılabilir:
- MRI/İnsan MRT (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
- MRA (Manyetik Rezonans Anjiyografi)
- MR spektroskopi
- BT/Bilgisayarlı Tomografi
- BT anjiyografi
- X ışını
- Lomber ponksiyon (belden su alma)
- Kan testleri.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısını geçirmek için etkili olabilecek bazı yöntemler şöyledir:
- Ilımlı kafein alımı
- Bol su içmek
- Düzenli uyumak
- Magnezyum takviyesi almak
- Açık hava yürüyüşleri yapmak
- Düzenli beslenmek
- B12 vitamini almak
- Zencefil çayı içmek
- Ilık kompres uygulamak
- Düzenli masaj yaptırmak
- Düşük dozda aspirin veya ibuprofen gibi ilaçlar almak.
Baş Ağrısı Çekiyorsanız Mutlaka Yapmanız Gerekenler
Baş ağrısı çektiğiniz durumlarda aşağıdaki davranışları mutlaka uygulamalısınız:
- Ağrı kesici ilaç kullanmadan önce doktora danışmak
- Kafein alımını azaltmak
- Baskı uygulayan saç stillerinden kaçınmak
- Ağrı tetikleyicilerinden uzak durmak (açlık, susuzluk, uykusuzluk)
- Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamak
- Kafaya kompres uygulamak
- Karanlık ve sessiz ortamlarda dinlenmek Ağrı kesici kullanırken, doktorun tavsiye ettiği doz aşımına kaçınmak.
Baş Ağrısından Sonra Hangi Bölüme Gitmeliyim?
Eğer kişideki baş ağrısı atakları tekrarlıyorsa bu durum migren kaynaklı olabilir. Bu sebeple tekrarlayan migren atakları yaşayan kişiler Baş Ağrısı ve Migren Kliniği’ne veya Nöroloji bölümüne giderek gerekli muayeneleri olabilirler.