Baş ağrıları, insanların sağlık sorunları nedeniyle en sık başvurdukları doktorlar arasında yer alır. Her baş ağrısı, aynı zamanda bir hastalık ya da sağlık sorunu olarak değerlendirilmez. Ancak, kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemesi ve sık yaşanması durumunda bir doktora başvurulması önemlidir. Peki, baş ağrısına hangi doktor bakar?
Baş ağrısı şikayeti ile hastaneye ya da bir sağlık kuruluşuna başvuran kişilerin nöroloji bölümü ile iletişime geçmesi gerekir. Nöroloji, baş ağrısı dahil olmak üzere sinir sistemi ve beyinle ilgili tüm hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle baş ağrısı sorunu yaşayan kişilerin nöroloji uzmanına danışması ve gerekli tedaviyi alması önerilir.
Baş ağrısının nedenine göre tedavi planlaması yapılabilir. Eğer baş ağrısı nörolojik bir hastalık nedeniyle oluşuyorsa bu durumda nöroloji uzmanının tedavisi önemlidir. Ancak, baş ağrısı yüksek tansiyon, stres, anksiyete, depresyon gibi psikolojik ya da fiziksel sorunlardan kaynaklanıyorsa bu durumda ilgili branş hekimlerinden destek alınması gerekir. Bu nedenle baş ağrısının altında yatan nedenin doğru şekilde saptanması ve ona göre doktor seçiminde bulunulması önemlidir.
Baş Ağrısına Hangi Doktor Bakar?
Baş ağrısı şikayeti ile başvuran kişilerin genel olarak nöroloji bölümüne gitmeleri önerilir. Baş ağrısının nedenini ve tedavisini planlayan nöroloji uzmanları, gerektiği durumlarda başka branş hekimlerine yönlendirme yapabilir. Örneğin, baş ağrısı yüksek tansiyona bağlı oluşmuşsa kardiyoloji uzmanına görünmek gerekebilir. Benzer şekilde migren tedavisinde de psikiyatri uzmanı devreye girebilir.
Baş ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran bir kişinin öncelikle aile hekimine gitmesi önerilir. Aile hekimi, kişinin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olduğu için baş ağrısının nedenine dair ilk değerlendirmeyi yapabilir. Gerekli gördüğü takdirde kişiyi nöroloji ya da ilgili diğer branş hekiminin muayenesine yönlendirebilir.
Baş Ağrısına Neden Olan Hastalıklar
Baş ağrısı şikayeti ile hastanelere başvuran kişilerin en sık karşılaştığı durumlar migren, gerilim tipi baş ağrısı ve sinüzit olarak bilinir. Bunlar dışında hipertansiyon, meningit, anevrizma, beyincik sarkması gibi hastalıklar da baş ağrısına neden olabilir.
Yaşam tarzı ve alışkanlıkları da baş ağrısını tetikleyebilir. Uzun süre aç kalmak, uykusuz ya da aşırı uyumak, aşırı kafein ya da alkol tüketimi, bilgisayar ekranına uzun süre bakmak gibi durumlar da baş ağrısına neden olabilen faktörler arasında yer alır.
Baş Ağrısı için Hangi Branşların Doktorlarına Gidilir?
Baş ağrısı şikayeti ile gidilebilecek branşların doktorları şu şekilde sıralanabilir:
- Aile Hekimi
- İç Hastalıkları (Dahiliye)
- Psikiyatri
- Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
- Kulak Burun Boğaz (KBB)
- Diabet & Endokrinoloji
- Halk Sağlığı
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Baş ağrıları çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve bu doğrultuda farklı türlerde sınıflandırılır. En yaygın baş ağrı türleri arasında migren, gerilim tipi ve sinüzit yer alır. Ayrıca hipertansiyon, meningit, anevrizma gibi tıbbi durumlar da baş ağrısına sebep olabilir. Baş ağrılarının türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Migren
- Gerilim tipi baş ağrısı
- Sinüzit
- Küme baş ağrısı
- Tansiyon
- Ağrıyan bölgelerle ilgili sorunlar (diş ağrısı, boyun fıtığı vb.)
- Meningit
- Beyin anevrizması
Migren
Migren, genellikle mide bulantısı ve kusma gibi semptomlarla birlikte pulsatil karakterde ortalama 4-72 saat sürebilen ataklar şeklinde görülen tek taraflı baş ağrıları olarak tanımlanır. Migrenin tetikleyicileri arasında stres, açlık, aşırı uyku kaçırma ve aşırı kafein tüketimi bulunur.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısı, yaygın ve kronik olabilen bir baş ağrı türüdür. Şu an için patofizyolojisi tam olarak aydınlatılamamış olan gerilim tipi baş ağrısı, stres gibi tetikleyicilere sahiptir. Ağrı genellikle iki taraflıdır ve sersemlik hissi yaratabilir. Gerilim tipi baş ağrısı migrene göre daha uzun sürebilir.
Sinüzit
Sinüzit, sinüslerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sinüzite bağlı baş ağrıları genellikle kafatasının ön kısmında ve sinüslerin bulunduğu bölgelerde hissedilir. Sinüzit baş ağrısının tipik özellikleri arasında ateş, öksürük ve burun akıntısı bulunur.
Küme Baş Ağrısı
Küme baş ağrısı, sıklıkla sigara içen erkeklerde görülen şiddetli bir baş ağrısı tipidir. Genellikle göz çevresinde yoğunlaşan ağrı, terleme ve gözyaşı akmasına da neden olabilir. Küme baş ağrıları dönemler halinde ortaya çıkar ve uzun süreli ilaç tedavisi gerektirir.
Tansiyon
Yüksek tansiyon veya hipertansiyon da baş ağrısına neden olabilir. Tansiyona bağlı baş ağrıları genellikle sabah saatlerinde ortaya çıkar ve başın genel olarak sıkıldığı hissiyatı vererek iki taraflı olur.
Ağrıyan Bölgelerle İlgili Sorunlar
Diş çürükleri veya diş apsesi gibi dişle ilgili sorunlar, çiğnemenin veya diş fırçalamanın tetiklediği bir baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca boyun fıtığı veya omuz sakatlanmaları da baş ağrısını beraberinde getirebilir.
Meningit
Meningit, beyin zarlarının iltihaplanmasıdır ve bakteriyel türü acil tıbbi müdahale gerektirir. Meningite bağlı baş ağrıları genellikle şiddetlidir ve ateş, halsizlik gibi diğer semptomlarla birlikte görülür.
Beyin Anevrizması
Beyin anevrizması, beyindeki damarların duvarlarının zayıf bir noktadan genişlemesiyle oluşan balon benzeri yapılardır. Beyin anevrizmasının çatlaması durumunda ortaya çıkan kanama acil tıbbi müdahale gerektirir ve bu durumda ortaya çıkan baş ağrıları ani ve şiddetli olur.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısını hafifletmek veya geçirebilmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir:
- Ağrı kesici ilaçlar (ibuprofen veya asetaminofen gibi) kullanılabilir.
- Sıcak kompres veya soğuk havlu uygulaması yapılabilir; bu yöntemler kan akışını düzenleyerek baş ağrısını hafifletebilir.
- Düşük ışıkta dinlenmek veya uyumak baş ağrısını geçirebilir.
- Aromaterapi veya meditasyon gibi rahatlama teknikleri stres seviyesini azaltarak baş ağrılarını hafifletebilir.
- Nefes egzersizleri veya yoga gibi gevşeme teknikleri kan basıncını düşürebilir ve gerilim tipi baş ağrılarını azaltabilir.
Baş Ağrısı Yaşayan Kişiler Hangi Doktora Gitmeli?
Baş ağrısı çeken kişilerin öncelikle aile hekimine gitmeleri önerilir. Aile hekimi gerekli gördüğü takdirde kişiyi nörolojiye yönlendirebilir. Nöroloji, ilgili diğer branşlarla iş birliği içerisinde kişinin baş ağrısının nedenini teşhis edebilir ve tedavisini planlayabilir.
Baş ağrısının altında yatan sebebe göre doktor tavsiyesi değişebilir. Örneğin migren sorunu yaşayan kişilerin psikiyatri uzmanına danışması gerekebilir. Yüksek tansiyona bağlı baş ağırlığı yaşayan kişiler ise kardiyoloji uzmanından destek almalıdır.
Baş Ağrısından Hangi Testler Yapılır?
Baş ağrısından şüphelenilen durumlarda şu testler yapılabilir:
- Damar tıkanıklığı riskini belirlemek için bacaklarda damar ultrasonu uygulanabilir.
- Kalp ritminin düzensiz olup olmadığını belirlemek için EKG çekilebilir.
- Kandaki elektrolit miktarını öğrenmek için kan biyokimyası testi yapılabilir; bu test sonucuna göre vücutta herhangi bir sıvı veya elektrolit dengesizliği olup olmadığı anlaşılabilir.
- Kanın oksijen seviyesini ölçen nabız oksimetre cihazı kullanılabilir.
- Anemi teşhisi için kan sayımı testine gidilebilir.
- Beyin omurilik sıvısını incelemek için lomber ponksiyon işlemi uygulanabilir.
Baş Ağrısından Sonra Unutkanlık Olur mu?
Baş ağrısından sonra unutkanlık gibi hafıza problemleri yaşanabilir ancak bu durum normal olarak kabul edilir. Baş ağrısının özellikle migren türünde beyindeki bazı fonksiyonların geçici olarak etkilenmesi sonucu unutkanlık meydana gelebilir.