Baş ağrıları, stres ve sinüzitten kabus gibi gelen grip ve soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok nedenle ortaya çıkabilir. Yaygın baş ağrısı türlerinden olan gerilim tipi baş ağrısı ve migren ataklarında ise ağrı kesiciler ilk seçenekler arasında yer alır. Baş ağrısına iyi gelen ilaçlar nelerdir?
Baş ağrısına iyi gelen ilaçlar genellikle ağrı kesici olarak bilinen ilaçlardır. Baş ağrısına etkili olan ilaçların yanı sıra baş ağrısının altında yatan nedene yönelik tedaviler de uygulanabilir. Baş ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Sinüzit, grip, soğuk algınlığı, yüksek tansiyon, migren, gerilim tipi baş ağrıları, aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı baş ağrısı gibi durumlar baş ağrısının en yaygın nedenleri arasında yer alır.
Baş ağrısına iyi gelen ilaçlar arasındaki tercih genellikle hastanın eşlik eden semptomlarına, baş ağrısının şiddetine ve sıklığına göre değişiklik gösterir. Baş ağrısının altında yatan nedene göre hekim önerisiyle tedavi planlanması gerekir. Örneğin migren atağında triptan grubundaki ilaçlarla tedavi edilebilirken, gerilim tipi baş ağrısında nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticilerle tedavi planlanabilir.
Ağrı kesiciler baş ağrısını geçirmek için sıklıkla tercih edilen ilaçlardır. İlk basamak tedavide kullanılan baş ağrısına iyi gelen ilaçlar arasında yer alır. Migren ve gerilim tipi baş ağrısında tercihen ağızdan alınan ağrı kesiciler ilk tedavi seçeneğidir. Baş ağrısından şikayeti olan kişilerin kullanabileceği baş ağrısına iyi gelen ilaçlar şu şekilde sıralanabilir:
Baş Ağrısına İyi Gelen Ağrı Kesiciler
Baş ağrısı şikayetinde bulunan kişilerin kullanabileceği ağrı kesici ilaçlar;
Parasetamol içeren ilaçlar: Baş ve vücut ağrılarına iyi gelen, hepatotoksisite riski düşük ilaçlardır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
İbuprofen içeren ilaçlar: Anti-inflamatuar özellik gösteren, düztaban, plantar fasiit, bursit gibi iltihabi hastalıklarda da kullanılan bir ilaçtır. Baş ve vücut ağrılarına etkili olup ateş düşürücü özelliği de vardır.
Naproksen sodyum içeren ilaçlar: Baş ve vücut ağrılarına etkili olan naproksen sodyum içeren ilaçlar da tercih edilebilir. Ayrıca iltihabi durumlarda da kullanılır.
Asetilsalisilik Asit (Aspirin): Baş ve vücut ağrılarına etkili, kan sulandırıcı özelliği bulunan bir ilaçtır. 16 yaş altı çocuklarda kullanımı Reye Sendromu riskinden dolayı önerilmez.
Migren Ataklarında Kullanılan İlaçlar
Migren atağı şikayeti olan kişilerde sıklıkla aşağıdaki ilaçlar kullanılır;
Ergotamin Tereftalat (Ergomar): Ergotamin Tereftalat içeren bu ilaç migren atağının başlamasıyla birlikte ağızdan alınarak kullanılabilir. İlacın tek dozu ile migren atağı durdurulabilir. Fakat bu ilacın kullanım dozu sınırlıdır. Bir günde 3 dozu aşmamalıdır.
Ksimetamin (Naramig): Ksimetamin içeren bu ilaç migren atağının başlamasıyla birlikte kullanılabilir. İlacın etkisi 30 dakika içinde ortaya çıkar. Ksimetamin içeren ilaç 2 doz şeklinde alınabilir. İlk doz 1.5 mg, ikinci doz ise 1.5 mg’dır. Arada 2 saat olması gerekir.
Sumatriptan (Imigran): Sumatriptan içeren Imigran ilacı migren atağının başlamasıyla birlikte kullanılabilecek bir diğer ilaçtır. İlaç ağızdan 50 mg ya da 100 mg şeklinde tek dozda kullanılır.
Gerilim Tipi Baş Ağrısında Kullanılan İlaçlar
Gerilim tipi baş ağrısı şikayeti olan kişilerde sıklıkla aşağıdaki ilaçlar kullanılır;
İbuprofen veya Naproksen: Gerilim tipi baş ağrısında Ibuprofen veya Naproksen içeren ilaçlarla düzelme sağlanabilir.
Asetaminofen (Paracetamol): Gerilim tipi baş ağrısında Asetaminofen içeren ilaçlarla da tedavi olabilir.
Sinüzit Nedene Bağlı Baş Ağrısında Kullanılan İlaçlar
Sinüzite bağlı gerçekleşen baş ağrısında tedavide aşağıdakiler kullanılabilir;
Asetilsistein (Mucomyst): Sinüzit nedeniyle kalınlaşan mukusun inceltilerek atılmasını sağlayan Asetilsistein tedavide mucizevi etki gösterir. Sinüzit şikayetleri olan kişilerde baş ağrısının da azalmasına yardımcı olur.
Parasetomol veya Ibuprofen: Sinüzite bağlı gerçekleşen baş ağrısını geçirmek için Parasetomol veya Ibuprofen içeren ilaçlarla da baş ağrısını geçirtebilirsiniz.
Ağrı Kesici İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Ağrı kesici olarak bilinen ilaçların her birinin farklı yan etkileri olabilir. Ağrı kesici ilaçların yaygın görülebilecek yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, hazımsızlık, mide krampları, kabızlık, ishal, iştahsızlık sayılabilir. Bu yan etkiler kullanım dozu arttıkça şiddetini arttırabilir. Ayrıca aşağıdaki yan etkiler de görülebilir;
- Mide ülseri
- Mide kanaması
- Alerjik reaksiyon
- Aşırı dozda kullanımında karaciğer hasarı (özellikle Parasetomol’de)
- Böbrek hasarı (Naproksen ve Ibuprofen’de)
- Lupus (Naproksen ve Ibuprofen’de)
- Kansızlık (Aspirin ve Naproksen’de)
- Trombosit sayısında azalma (Aspirin’de)
Ağrı Kesici İlaçların Kullanım Şekli Nasıldır?
Baş ağrısı şikayeti olduğunda mutlaka bir hekime danışmanız gerekir. Doktorunuza danışmadan kendi başınıza tedavi olmaya çalışmayın. Eğer doktorunuz size ağrı kesici reçete ettiyse de;
- Ağrı kesici ilaçları normalde 6-8 saatte bir alınabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin.
- Ağrı kesicileri alırken su içmeyi tercih edin. Sıvı alımınızın yeterli olduğuna dekantere edin.
- Ağrı kesicileri mutlaka yemek yedikten sonra alınız. Alkol ile birlikte almayın.
- Ağrı kesicilerin dozu ilacın üzerindeki etikette ya da doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin. Göz kararı ile doz ayarlaması yapmayın.
- Ağrı kesicileri uzun süre yüksek dozda kullanmayın. Çünkü bu durum karaciğerinizi riske atabilir.
- Ağrı kesici kullandığınız süre içerisinde mide bulantısı, kusma, ishal gibi farklı rahatsızlıklar yaşarsanız doktorunuza danışın.
Ağrı Kesiciler Ne Kadar Sürede Etki Gösterir?
Ağrı kesicilerin etki süresi kullandığınız ilaca bağlı olarak değişiklik gösterir. Baş ağrısı şikayeti olan kişilerin kullandığı yaygın ilaçların etki süreleri şöyledir;
- Parasetomol: Yaklaşık olarak 30 dakikada etki göstermeye başlar. Etki süresi 4 saat kadardır.
- İbuprofen: Yaklaşık olarak 30 dakikada etki göstermeye başlar. Etki süresi 6 saat kadardır.
- Naproksen: Yaklaşık olarak 1-2 saatte etki göstermeye başlar. Etki süresi 8-12 saat kadardır.
- Asetilsalisilik Asit: Yaklaşık olarak 30 dakikada etki göstermeye başlar. Etki süresi 4-6 saat kadardır.
Ağrı Kesicilerin Etkisini Nasıl Artırabilirim?
Ağrı kesici kullandığınızda ilacın etkisini arttırmak için yapabilecekleriniz;
- Ağrı kesicileri mutlaka yemek yedikten sonra alınız. Bu şekilde mide zarının tahriş olma riski azalır ve emilim artar.
- Sıvı alımınızı yeterli seviyede tutmaya özen gösterin.
- Kafein içeren içecekler kan dolaşımınızı hızlandırarak vücudunuzun daha fazla enerji harcamasını sağlar. Bu durum da aldığınız ağrı kesicilerin etkisini arttırabilir.
Baş Ağrısını Geçirmek İçin Hangi Yöntemler Kullanılabilir?
Zorunlu olmadıkça yüksek dozda uzun süreli ağrı kesici kullanmaktan kaçınılmalıdır. Baş ağrısını geçirebilmek için kullanabileceğiniz yöntemler;
- Soğuk kompres uygulaması: Alına soğuk kompres uygulamak baş ağrısının geçmesinde etkili olabilir.
- Sıcak duş almak: Vücudunuzu rahatlatmak için sıcak duş alabilirsiniz.
- Dışarıdaki seslerin düzeyini azaltmak: Ağrı kesicilerin yanında baş ağrısını geçirebilmek için bulunduğunuz ortamda dışarıdaki seslerin düzeyini azaltmaya çalışın.
- Rahat bir pozisyonda dinlenmek: Baş ağrısı şikayetiniz varsa mutlaka dinlenin ve uyuyun.
- Sıkı toplayıcı saç modellerinden kaçınmak: Saçlarınızı toplarken sıkı toplayıcı saç modellerinden kaçınmaya özen gösterin.
- Kafeini azaltmak: Kafein tüketiminizi azaltarak baş ağrınızın geçmesine yardımcı olabilirsiniz.
- Sıvı alımınızı artırmak: Vücudun sıvı ihtiyacını yeterli seviyede karşılamak baş ağrınızın geçmesine yardımcı olabilir.