Baş Ağrısına Kahve İyi Gelir mi? Kahvenin Baş Ağrısına Faydaları

Kahve, dünyada en çok tüketilen ikinci içecek olma ünvanına sahiptir. Genellikle uyanıklığı arttırmak ve yorgunluğu gidermek için tercih edilen bir içecektir. Ancak kahvenin baş ağrısına iyi geldiği yönünde bir inanış da vardır. Bu durumun doğruluğunu ve ardındaki bilimsel gerçekleri ortaya koymak istedik. İşte, baş ağrısına iyi gelen kahvenin etkileri…

Kahvenin Baş Ağrısına Etkisi

Kahvenin baş ağrısına iyi geldiği ve kahve içerken baş ağrısının azaldığı yönünde birçok kişi tecrübeye sahiptir. Bunun yanı sıra migren rahatsızlığı olan kişiler de kahvenin migrene iyi geldiğini sıklıkla dile getirir. Peki, tüm bunlar arkasında hangi bilimsel gerçekler yatıyor? Kahvenin baş ağrısına iyi gelme sebebi nedir?

Kahvenin bize sağladığı en önemli faydalardan biri olan uyanıklığı arttıran içerik olan kafein, baş ağrısına iyi gelmesinin de temel nedenidir. Kafein, merkezi sinir sistemini uyarır ve kan damarlarını daraltır. Migren türü baş ağrılarında yaygın olarak kullanılan ilaçların içerisinde de kafein bulunur. Bu tür ilaçlarda kafeinin etkisi kan damarlarının genişlemesinin engellenmesi ve kan akışının azaltılmasıdır. Dolayısıyla kafein içeren ağrı kesiciler ile kahve içmenin etkileri benzerlik göstermektedir.

Kahve içmenin vücuda sağladığı diğer bir fayda da metabolizmayı hızlandırmasıdır. Hızlanan metabolizma vücutta daha fazla oksijen ve kan akışınının sağlanmasına yardımcı olur. Bu durum da baş ağrısının azalmasında rol oynayabilir.

Kahve tüketiminin baş ağrısına iyi gelmesinin yanı sıra aşırı tüketimi de baş ağrısına sebep olabilir. Normal şartlarda günde 3-4 fincan kahve tüketimi kişinin toleransına bağlı olarak baş ağrısı yapmayabilir. Ancak kahve tüketiminin sınırı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kafeine hassasiyeti olan kişilerde daha az kahve tüketimi dahi baş ağrısı yapabilir. Dolayısıyla kahvenin tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizmek önemlidir.

Baş Ağrısına İyi Gelen Kahve Tarifi

Baş ağrısı şikayeti olan kişilere genellikle bol su tüketimi ve dinlenme önerilir. Bunun yanı sıra bazı kişiler baş ağrısı ile geçici olarak savaşmak isterler. Aşağıda verilen tarif, baş ağrısına iyi gelen etkili bir içecek tarifidir.

Kahve ve Nane Tarifi

  • Malzemeler:
  • 2 adet nane yaprağı
  • 1 fincan Türk kahvesi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
  • Yapılışı:
  • Nane yaprakları temizlenip yıkanır.
  • Kahve fincanına nane yaprakları eklenir.
  • Şeker eklenmek istenirse nane ile birlikte şeker de eklenir.
  • Üzerine Türk kahvesi ve su eklenerek normal kahve yapılır.
  • Kahve hazır olduğunda nane yaprakları süsleme amaçlı kullanılabilir.

Nane, içerdiği mentol sayesinde ferahlatıcı bir etki sağlar. Bunun yanı sıra sindirim sistemini düzenleyici etkisi de bulunmaktadır. Nane yaprakları eklenen kahve, bu özellikleri sayesinde baş ağrısını azaltırken vücudu da rahatlatır.

Kahvenin Baş Ağrısına Etkisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kahve içmek baş ağrısına iyi gelir mi?

Kahvenin içerdiği kafein sayesinde baş ağrısına iyi geldiği yönünde birçok araştırma bulunmaktadır. Baş ağrısının sebepleri farklılık gösterebilir ancak genel olarak kafein içeren bazd baş ağrısı ilaçlarının içerisinde de yer aldığı düşünülürse bu durumun bilimsel temeli olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

Kahve ile birlikte ne su ne de çay içilmez?

Türk kültüründe yaygın olan bir inanış olan “kahvaltı” kelimesi “kahve” ve “altı” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur ve “kahve altı” olarak anılmaktadır. Kahvaltı, kahve ve kurabiyelerin yenildiği sabah zamanını, kahve altı ise beş çayını yani ikindi zamanını ifade eder. Akşamüstü çayı olarak bilinen beş çayı ise kahve altından sonra gelen zaman dilimindedir ve özellikle çocuklar için tercih edilmektedir.

Kahve migren ataklarını tetikler mi?

Kahvenin migren üzerindeki etkileri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı migren hastaları kahvenin migren atağını tetiklediğini bazıları ise migren şikayetlerini hafiflettiğini deneyimleyebilir. Bu durumun ardında yatan sebep de kafeindendir. Kafein, enerji veren ve metabolizmayı hızlandıran bir bileşendir. Kafeine duyarlılığı olan kişilerde tüketilen kahve migren atağını tetikleyebilirken düzenli kafein tüketimi migren şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.

Scroll to Top