Kafein, baş ağrısına iyi geldiği için bu duruma neden olan hastalıklarda tedavi edici bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla, “Baş ağrısına Türk kahvesi iyi gelir mi?” sorusunun cevabı da evettir.
Baş ağrısı; baş, boyun veya saç derisinde lokal veya genel olarak hissedilen ağrı ve rahatsızlık hissidir. Sağlıklı kişilerde bazen fazla efor veya yorgunluğa bağlı olarak, bazılarında ise migren, tansiyon, sıcak çarpması veya grip gibi rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Kafein içeren içecekler, baş ağrısının ortaya çıkmasını engellediği gibi oluştuğu anda da bu ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca, kafein içeren ilaçlar da doktorlar tarafından baş ağrısı tedavisinde reçete edilmektedir.
Kafeinin kana karışma hızı içecek türüne göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, Türk kahvesi hızlı bir şekilde etki gösterirken, filtre kahve daha yavaş bir emilime sahiptir.
Baş Ağrısına Türk Kahvesinin Faydaları
Baş ağrısının ortaya çıkmasını önlemek veya oluştuğu anda bu ağrıyı hafifletmek için kafein içeren içecekler tüketilebilir. Bu noktada sıkça tercih edilen içeceklerden biri de Türk kahvesidir.
Tük kahvesinin baş ağrısına iyi gelip gelmeyeceği konusu oldukça merak edilen bir konudur. Yapılan araştırmalara göre, dünyanın farklı bölgelerinde yapılan araştırmalar, Türk kahvesinin baş ağrısına iyi geldiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, “Baş ağrısına Türk kahvesi iyi gelir mi?” sorusunda herhangi bir tereddüt yaşanmasına gerek yoktur.
Kahvenin içinde bulunan kafein sayesinde damarlar genişler ve kan akışı hızlanır. Böylece kişide rahatlama meydana gelir ve baş ağrısı hafifler. Bunun yanı sıra kafein ağrıyı ileten sinyallerin iletim hızını da azaltmaktadır.
Türk kahvesinin içerisindeki klorojenik asit sayesinde de migren ataklarının sıklığı azalabilmektedir. Bu durum, Türk kahvesinin sadece baş ağrısını değil aynı zamanda migreni de önleyebileceğini gösterir.
Baş Ağrısı İçin Ne Sıklıkla Kahve İçmeliyim?
Baş ağrısını önlemek veya tedavi etmek için Türk kahvesi içme sıklığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler günde 1-2 fincan kahve ile baş ağrısından korunurken, bazılarının daha fazla tüketime ihtiyacı olabilir.
Kahve tüketiminin kişiler arasındaki farklılığının altında yatan temel sebep, kafeine karşı gelişen toleranstır. Vücut zaman içerisinde kafeine alıştığı için aynı etkiyi yaratması adına daha fazla kafein tüketilmesi gerekir.
Dolayısıyla, Türk kahvesinin baş ağrısına iyi geldiği gerçeğinden faydalanmak için kişisel bir denge bulana kadar farklı sıklıklarda tüketim deneyerek, optimum kahve tüketim miktarını bulmak gerekmektedir.
Baş Ağrısı İçin Kahve Tarifleri
Baş ağrısı için tariflerden yararlanmadan sadece Türk kahvesi içerek de baş ağrısından kurtulmak mümkündür. Ancak tarifleri denemek isteyen kişiler için baş ağrısının yanı sıra migrene de iyi gelen tarifler şöyledir:
Bitter Çikolatalı Türk Kahvesi
Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı fincan başı Türk kahvesi
- Bitter çikolata (isteğe bağlı)
- Kahve tadına göre süt (isteğe bağlı)
- Karşıt şeker (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Bitter çikolatayı Türk kahvesiyle birlikte ocak üstü kahve cezvesinde eriyene kadar pişirin.
- Ardından diğer malzemeleri tarife göre ekleyin ve servis edin.
Kahveli Maden Suyu
Malzemeler:
- 1 fincan Türk kahvesi
- Şeker (isteğe bağlı)
- Sade maden suyu
Yapılışı:
- Kahveyi normal şekilde hazırlayın ve fincana dökün.
- Şekeri ekleyip karıştırın.
- Maden suyunu kahvenin üzerine dikkatlice dökün ve servis edin.
Karamelli Kahve
Malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı dolusu fincan başı Türk kahvesi
- 2 tatlı kaşığı esmer şeker
- Süt (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kahveyi pişirin.
- Pişen kahveye esmer şekeri ekleyip karıştırın.
- Süt eklemek isterseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz ve ardından kahvenizi servis edebilirsiniz.
Kahvenin Baş Ağrısını Etkileme Mekanizması
Baş ağrısı; stres, yorgunluk, uyku düzensizliği veya sağlık sorunları gibi farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen rahatsızlıklardır. Baş ağrısı; gerilim tipi baş ağrısı, migren ve sekundar baş ağrı olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Kahvenin içerisinde bulunan kafein sayesinde kişi kendini dinç hisseder ve uykusuzluktan kaynaklı baş ağrıları azalmış olur. Bunun yanı sıra, kafein östrojen hormone seviyesini de artırabilmektedir. Östrojen seviyesindeki dalgalanmalar kadınlarda migren ataklarını tetiklediği için düzenli kahve tüketimi bu atakların sıklığını azaltmaktadır.
Kafeinin damarları genişletici etkisi bulunmaktadır. Kafeinin kana karışma hızı içecek türüne göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, Türk kahvesi hızlı bir şekilde etki gösterirken, filtre kahve daha yavaş bir emilime sahiptir.