Başın Altındaki Ağrının Nedenleri

Baş ağrısı genellikle tek bir durum olarak değerlendirilse de aslında pek çok türü bulunmaktadır. Bu yazıda “Başın altında ağrı neden olur?” konusundaki sıkça merak edilen bilgileri paylaşacağız.

Başın Altındaki Ağrının Sebepleri

Baş ağrısı herkes için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Çoğu zaman günlük hayatı etkileyebilecek şiddette baş ağrıları yaşanabilmektedir. Baş ağrısının nedenlerine bağlı olarak çeşitli türleri bulunmaktadır; bunlar arasında migren, tensiyon baş ağrısı, sinüzit, kranial arterit ve trigeminal nevralji yer almaktadır.

Başın alt kısmında hissedilen ağrılar da farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bunların belirlenmesi son derece önemlidir. Eğer baş ağrısı devam ederse mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Başımda ağrı neden oluyor? Sorusuna yanıt vermeden önce baş ağrısının tanımını yapalım:

  • Basit baş ağrısı: Genellikle hafif ila orta şiddetteki baş ağrılarıdır. Stres, yorgunluk, aşırı çalışma, uyku eksikliği, kronik hastalıklar, hormonal dalgalanmalar, bazı besin maddeleri, ağır egzersiz ve menstrüasyon gibi faktörler bu baş ağrılarının sebebi olabilir.
  • Komplike baş ağrısı: Nadir görülse de daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Kalp krizi, felç, migren, sinüzit, kranial arterit, tiroid problemleri ve skull tabanı tümörleri bu grupta yer alır.

Baş ağrısının nedenlerine göre iki ana grup halinde incelenmesi mümkündür: primitif baş ağrıları ve sindirim baş ağrıları. Primitif baş ağrılar, beyinde veya sinir sisteminde bir bozukluğun belirtisi olup, sindirim baş ağrıları ise baş ağrısının başka bir hastalığın belirtisi olduğunu ifade eder.

Tansiyon Problemleri

Baş ağrısının yaygın sebeplerinden biri tansiyondur. Hem yüksek hem de düşük tansiyon baş ağrısına yol açabilir.

Yüksek Tansiyon

Damar sertleşmesi gibi durumlar yüksek tansiyona bağlı baş ağrısını tetikleyebilir. Damarlarda sertlik oluştuğunda, kalbin pompalama işlevi zorlaşır ve bu da tansiyonu artırır. Sonucunda baş ağrısı gelişebilir.

Bu tür baş ağrıları genellikle ani ve şiddetli olup, genellikle yatar sırt üstü pozisyonda hissedilir. Yüksek tansiyonla ilişkili baş ağrılarının belirtileri arasında baş dönmesi, göz kararması, nefes darlığı ve terleme sayılabilir.

Eğer damar sertleşmesi ya da yüksek tansiyon varsa, düzenli kan basıncı ölçümü gereklidir. Ölçüm esnasında bilek üzerindeki ölçüm ile elde edilen sonuçlar eşleştirilmelidir. Normalde 120/80 mmHg civarında olan tansiyon değerleri 140/90 mmHg’yi geçtiğinde yüksek tansiyon söz konusu olur. Ancak bu değerler kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bireylerde normal tansiyon değerleri 130/85 mmHg civarındadır. Dolayısıyla, tansiyon ölçümünde mutlaka bir uzman kontrolüne başvurulmalıdır.

Ani tansiyon düşüklüğü de baş ağrısına neden olabilir. Geçici olarak tansiyonun düşmesi baş ağrısının başlangıcını tetikleyebilir.

Stres

Günümüzde stresten kaçmak zordur. Hayatımızın büyük bir kısmını stres altında geçirmekteyiz. Stres, baş ağrısının en yaygın sebeplerinden biridir. Vücutta strese maruz kaldığında reaksiyon göstererek çeşitli kimyasallar salgılar. Bu durum, kas spazmları, artan ateş, tansiyon ve kalp atış hızının artmasına yol açabilir. Bütün bu değişimler baş ağrısına neden olabilir.

Kronik stres, baş ağrısının tekrarlama riskini artırır. Stres altında baş ağrısı yaşayan bireylerde, stres seviyesi düştüğünde baş ağrısı geçebilir. Stres kaynağından uzaklaşmak, meditasyon, yoga, derin nefes alma teknikleri, masaj ve su içmek gibi yöntemler baş ağrısını hafifletebilir.

Sinüzit

Burun ve meatus sinüslerinin iltihaplanmasıdır. Burun zarında ve sinüslerdeki iltihaplar, basınç oluşturarak baş ağrısına yol açabilir. Sinüzit, baş ağrısının yanı sıra burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve kulakta tıkanma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Migren

Tekrarlayan, şiddetli ve tek taraflı baş ağrıları ile karakterize migren, baş ağrısının en sık görülen nedenlerinden biridir. Migren atakları genellikle tek taraflıdır ve ışığa duyarlılık, kusma, denge kaybı ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.

Ateş

Bir enfeksiyon veya diğer sağlık sorunları nedeniyle oluşan ateş, baş ağrısının yaygın nedenlerinden biridir. Özellikle çocuklarda ateşle birlikte baş ağrısı görüldüğünde, altta yatan bir nedenin olmadığını varsaymak zordur. Enfeksiyonlar, ateş ve baş ağrısına yol açabilen yaygın durumlardandır.

Travma

Kafa travmasından sonra baş ağrısı görülebilir. Kaza sonrası baş ağrısı, başta hafif olsa da zamanla şiddetlenebilir. Kafa travmasının ardından baş ağrısı yaşanması durumunda mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Başın Altındaki Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş ağrısı tedavisinde ilk adım, skoposu doğru olan tedavi yönteminin uygulanmasıdır. Baş ağrısının nedenine göre tedavi planlanır. Hastanın rahatlaması, su alımının artırılması, soğuk kompres veya buz torbası kullanımı, aydınlık ortamlardan uzak durmak ve hareket etmemek gibi yöntemler baş ağrısını hafifletebilir.

Baş ağrısını hafifletmek için şu yöntemler önerilmektedir:

  • Bir havlu ile sarılmış buz torbasını başın arkasına veya sıkıntı hissettiğiniz bölgeye koymak;
  • Sıcak/buzlu kompres uygulamak;
  • Oda ışığını kısma;
  • Rahat bir pozisyonda oturmaya veya yatmaya çalışmak;
  • Su içmek;
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durmak;
  • Kafein içeren içecekler tüketmek;
  • Baş ağrısına neden olan aktivitelerden kaçınmak;
  • Derin nefes alarak gevşeme tekniklerini uygulamak;
  • Masaj yapmak;
  • Aromaterapi yöntemlerini denemek;
  • Bit ve pirelerden korunmak;
  • Dengeli beslenmek;
  • Düzenli egzersiz yapmak;
  • Uyku düzenini sağlamak;
  • Stres seviyesini azaltmak.

Unutulmamalıdır ki, baş ağrısı her zaman basit bir durumdan kaynaklanmayabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı, başka sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu nedenle, şiddetli ve sürekli baş ağrıları dikkate alınmalı ve mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Scroll to Top