Başın Arka Kısmındaki Ağrı Neden Olur? Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısı, stres, yorgunluk ve sinirsel uyarılmanın yanı sıra migren ve gerilim tipi baş ağrısı gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Başın arka kısmında oluşan ağrılar da farklı sebeplerden oluşur. Bu bölgede oluşan baş ağrıları genellikle gerilim baş ağrısı ile özdeşleştirilse de birtakım rahatsızlıkların da habercisi olabilir.

Başın arka kısmındaki ağrının en sık görülen sebebi gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu tip baş ağrısında kişi stresli, gergin ve yorgun hisseder. Başın arka kısmında ağrı ve basınç hissiyle birlikte kas gerginliği de yaşanabilir. Gerilim tipi baş ağrısı gün içinde birçok insanın yaşadığı geçici ve anlık bir baş ağrısı tipidir. Bu tip baş ağrıları uyku almak, dinlenmek ve gevşemekle geçer. Kişinin su tüketiminin yeterli olmaması baş ağrısını tetikleyebilir. Ayrıca aşırı kafein tüketimi, sinir sistemini uyararak gerilim tipindeki baş ağrısını da tetikleyebilir. Bu sebeple kişinin migreni varsa kafeinli içeceklerden uzak durması önerilir.

Gerilim tipi baş ağrısı dışında, başın arka kısmındaki ağrılar; boyun fıtığı, yüksek tansiyon, göz tansiyonu, meniers hastalığı gibi iç kulak sorunları, serebral ven trombozu, anevrizma gibi beyin damar hastalıkları ve kafa içi basınç artışıyla da ortaya çıkabilir. Bu sebeple gerilim tipi baş ağrısından farklı olan, sürekli tekrarlayan ve dinlenmekle geçmeyen baş ağrılarının doktora danışılması önerilir.

Başın arka kısmındaki ağrı; stres, sinir ve yorgunluk kaynaklı gerilim tipi baş ağrısı nedeniyle oluşabiliyor. Gerilim tipi baş ağrısında kişinin kafasında sanki bir bant varmış gibi sıkışma hissi olur. Başın arka kısmında basınç ve gerginlik hissi yaşanır. Bu tip baş ağrısı dinlenmekle geçer. Ağrının sebepleri arasında kas gerginliği, nörolojik uyarılarının artması, stres, kaygı bozukluğu ve depresyon yer alır.

Başın Arka Kısmındaki Ağrı Neden Olur?

Başın arka kısmındaki ağrı, genellikle gerilim tipi baş ağrısı veya migren olarak adlandırılan baş ağrısı türleriyle ilişkilidir. Bu tür baş ağrıları, stres, yorgunluk ve sinirsel uyarılmasının yanı sıra sinüs enfeksiyonu, yüksek tansiyon ve göğüs – boyun – kafa travması gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Ayrıca, boyun fıtığı, menier hastalığı olarak bilinen iç kulak rahatsızlıkları, yüksek göz tansiyonu ve serebral ven trombozu gibi beyin damar hastalıkları da başın arka kısmındaki ağrıların nedenleri arasında sayılabilir. Bu nedenle, sürekli tekrarlayan ve dinlenmekle geçmeyen baş ağrıları için bir uzman doktora danışılması önemlidir.

Başın arka kısmındaki gerilim tipi ağrı; stres, boyun düzleşmesi, fibromyalji hastalığı, uyku bozuklukları ve migren atakları sonrası ortaya çıkabilmektedir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Başın arka kısmındaki gerilim tipindeki ağrılarda belirtiler şöyledir:

  • Başın arka kısmında ve yan kısımlarında hissedilen ağrı
  • Sanki kafada bir bant varmış gibi sıkışma veya gerginlik hissi
  • Ağrı bazen hafif düzeyde seyrederken bazen de dayanılmaz seviyeye ulaşabilir
  • Baş hareketlerinden etkilenmez
  • Işığa karşı hassasiyet görülmez
  • Sesi duyma hassasiyeti yaşanmaz
  • Ağrı genellikle akşam saatlerinde ortaya çıkar
  • Kafa derisinde, boyun kaslarında ve çene kaslarında hassasiyet meydana gelir

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Ne Kadar Sık Görülür?

Gerilim tipi baş ağrıları, nüfusun yaklaşık yüzde 10-15’ini etkileyen oldukça yaygın baş ağrısı türlerindendir. Dünya genelinde yaklaşık 5-8 kişinin gerilim tipi baş ağrısından yaşamlarının herhangi bir döneminde etkileneceği tahmin edilmektedir. Bu baş ağrısı türü, özellikle ergenlik döneminden itibaren sık görülmeye başlanır ve yaşam boyu devam edebilir.

Gerilim tipi baş ağrısının yıllar içinde değişebilen frekansı kişiden kişiye farklılık gösterir; bazı bireylerde haftada birkaç kez ortaya çıkabilirken, diğerlerinde ayda bir veya daha seyrek görülebilir. Nüfusun yüzde 2-5’inde ise bu baş ağrıları kronikleşmiş durumdadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ağrının hafif olması durumunda dinlenmek ve uyumak gerilim tipindeki baş ağrısını geçirebilir. Bunun yanı sıra sıcak veya soğuk kompres uygulaması da rahatlama sağlayabilir. Soğuk kompres için bir buz torbasını havluya sararak kafanın arkasına yerleştirmek ya da sıcak su torbasını aynı bölgeye koymak etkili olabilir. Düzenli egzersiz yapmak ve nefes egzersizleri gibi gevşeme teknikleri kas gerginliğini azaltıp rahatlama sağlayarak gerilim tipindeki baş ağrısını hafifletebilir. Ayrıca yeterli su içmek ve dengeli beslenmek de baş ağrılarının sıklığını azaltabilir.

Kafein tüketimi gerilim tipi baş ağrılarını tetikleyebileceği için migreni olan kişilerin dikkat etmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Kafein içeren ilaçlar da bu noktada göz önünde bulundurulmalıdır. Kafein içeren ilaçlar migraine sebep olabileceğinden, bu ilaçların kullanım dozuna dikkat edilmelidir.

Gerilim tipi baş ağrısının tedavisinde antidepresan ilaçlar da reçete edilebilmektedir. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler de gerilim tipindeki baş ağrılarına karşı kullanılabilir ancak bu ilaçların kullanımına dikkat edilmelidir. Ağrı kesicilerin belirtilenden fazla kullanımı baş ağrısının kronikleşmesine sebep olabilir.

Scroll to Top