Beyne bıçak saplanır tarzı ağrılar genel olarak sinirsel baş ağrılarıdır. Beyne bıçak batıyor gibi ağrılar hissetmek bu tip baş ağrılarının belirtilerindendir. Sinirsel baş ağrıları ise genetik yatkınlık, stres, çevresel faktörler ve sinirleri hassaslaştıran sert travmalar sonucu ortaya çıkarlar. Beyne bıçak batması baş ağrısı için genellikle doktorlar psikiyatri ve nöroloji bölümlerini de içine alan ortak bir tedavi süreci önerirler.
Beyne Bıçak Batması Baş Ağrısı Nedir?
Beyne bıçak batması, sinirlerin hassaslaşması sonucu ortaya çıkan ve genel olarak stres kaynaklı olan bir baş ağrısı türüdür. Bu baş ağrısı genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve sinirleri hassaslaştıran sert travmalar sonucu ortaya çıkar. Sinirsel baş ağrısı tiplerinden olan beyne bıçak batması ağrıları, nöroloji ve psikiyatri uzmanlarının birlikte tedavi sürecini önerdiği baş ağrı türlerindendir.
Beyne Bıçak Batması Ağrısı Neden Olur?
Beyne bıçak batmasının nedenleri çevresel faktörler, psikolojik durum ve genetik yatkınlık olarak sıralanabilir. Beyne bıçak batması sonucu ortaya çıkan baş ağrıları, genetik yatkınlığa sahip olan bireylerde stres, kaygı ve korku gibi psikolojik sorunlar sonucu ortaya çıkan sinirsel sorunlardır. Ayrıca çevresel faktörler de bu sorunların oluşumunu tetikleyebilir.
Beyne Bıçak Batması Ağrısının Nedenleri
- Genetik yatkınlık
- Stres, kaygı ve korku gibi psikolojik sorunlar
- Çevresel faktörler
- Sinirleri hassaslaştıran sert travmalar
Beyne Bıçak Batması Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Beyne bıçak batması sonucu oluşan baş ağrılarının en temel belirtisi beyne bıçak saplanır gibi hissetmektir. Beyne bıçak batması yaşandığı sırada bireylerin konsantre olmalarında zorluk yaşanmaktadır. Bu baş ağrısı genel olarak gün içerisinde tekrarlayan ve belli aralıklarla ortaya çıkan bir baş ağrısı türüdür.
Beyne Bıçak Batması Ağrısının Belirtileri
- Beyne bıçak saplanır gibi hissetmek
- Konsantrasyon güçlüğü
- Göz çevresi, şakaklar ve yüzün bir ya da iki tarafında ağrı
- Ağrı başladığı sırada mide bulantısı ve kusma
- Işık, ses ve kokuya karşı aşırı hassasiyet
- Uyku bozuklukları
- Yorgunluk
- Sinirlilik
- Ağrı nöbetleri arasında normal kişilerde bulunmayan belirtiler (aura) yaşanması
Beyne Bıçak Batması Ağrısı Nasıl Geçer?
Beyne bıçak batması sonucu oluşan baş ağrılarının geçmesi için öncelikle stresin azaltılması gerekir. Stresin azaltılması için çeşitli nefes egzersizleri, meditasyon, yoga ve pilates gibi rahatlatıcı aktiviteler yapılabilir. Beyne bıçak batması sonucu oluşan baş ağrılarına iyi gelen egzersizler hakkında daha fazla bilgiye “Kafa Travması Sonrası Baş Ağrıları” makalemizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
Beyne Bıçak Batması Baş Ağrısına İyi Gelen Egzersizler
- Nefes egzersizleri
- Yoga
- Pilates
- Medidasyon
- Yürüyüş
Beyne Bıçak Batması Baş Ağrısından Nasıl Kurtulabilirim?
Ağrı kesiciler beyne bıçak batması sonucu oluşan baş ağrılarını geçici olarak dindirebilir. Ancak bu tip baş ağrılarını sonlandırmak için ağrı kesiciler dışında yöntemlere de başvurulmalıdır. Beyne bıçak batması baş ağrısının altında yatan neden psikolojik ise psikoterapi ve ilaç tedavisi, nörolojik sorunlardan kaynaklı ise fiziksel terapi önerilebilir. Ayrıca ilaç tedavisi de beyne bıçak batması sonucu oluşen baş ağrılarını geçici olarak sonlandırabilir.
Beyne Bıçak Batması Baş Ağrısını Dindiren İlaçlar
- Asetaminofen içeren ilaçlar
- İbuprofen içeren ilaçlar
- Naproksen içeren ilaçlar
- Asetaminofen ve ibuprofen içeren kombinasyon ilaçlar
- Triptan grubundan ilaçlar
Bu içerikte yer alan ilaçlar yalnızca bilgi amaçlıdır. Beyne bıçak batması şikayetiniz var ise mutlaka bir hekime danışarak tedavi sürecinizi belirleyin.
Beyne Bıçak Batmasından Hangi Doktora Gitmeliyim?
Beyne bıçak batması yaşandığı zaman nöroloji bölümüne gidilmesi önerilir. Nöroloji bölümü beyine bıçak batması sonucu oluşan baş ağrılarına tanı koyabilir. Ancak nöroloji uzmanları beyne bıçak batması şikayetinin altında yatan nedenin psikolojik olmasından dolayı ilaç tedavisi ve psikoterapi önerilebilir. Bu yüzden beyne bıçak batması sonucu oluşen baş ağrılarına psikiyatri bölümünden de destek alınarak ortak tedavi süreciyle çözüm bulunabilir.
Diyabet Hastalarında Beyne Bıçak Batması
Diyabet hastalarında sıklıkla rastlanılan bir durum olan hiperglisemi (kan şekerinin aşırı yükselmesi) beyne bıçak saplanır gibi hissettirmektedir. Diyabet hastalarının sıklıkla yaşadıkları hiperglisemi kan şekerini düşüren ilaçların kullanımıyla geçmektedir.