Bilek bölgesinde meydana gelen ağrılar hareket kabiliyetini kısıtladığı gibi günlük yaşamda da zorluklara neden olmaktadır. Bilek ağrıları sıklıkla tekrarladığı için “bilek ağrısına ne iyi gelir” sorusu sıklıkla araştırılmaktadır. Bilek ağrılarının şiddetli olmadığı durumlarda evde uygulanan çeşitli yöntemler sayesinde bilek ağrıları kısa süre içerisinde geçebilmektedir.
Bilek ağrısına iyi gelen yöntemler arasında soğuk kompres uygulaması, bitkisel ağrı kesiciler kullanmak, masaj, esneme hareketleri yapmak ve rahatsızlığı tetikleyen hareketlerden kaçınmak yer almaktadırr.
Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bilek ağrısı yaşandığı zaman hastaların sıklıkla başvurduğu yöntemler aşağıda listelenmiştir.
1. Soğuk Kompres Uygulaması
Bilekte meydana gelen ağrılar sonrasında soğuk kompres uygulaması yapılması bölgedeki şişliği azaltacağı gibi aynı zamanda ağrının da hafiflemesine olanak tanır. Soğuk kompres uygulaması için bir buz torbası ya da buzu içeren bir plastik torba kullanabilirsiniz. Bu buz torbasını bir havluya sararak bileğin üzerine yerleştirin. Soğuk kompresi 15-20 dakikalık sürelerle uygulamanız yeterli olacaktır. Bilek bölgesine direkt buz uygulamasından ise kaçınmalısınız.
2. Masaj
Ağrılı bölgeye masaj yapılması kan dolaşımını hızlandıracağı için bilek ağrısına iyi gelmektedir. Masaj uygulamasını profesyonel bir masör ya da masöz eşliğinde yaptırabileceğiniz gibi kendi başınıza da uygulayabilirsiniz. Kendi başınıza masaj uygulaması yapmak için öncelikle ellerinizi yıkamalı ve temizlemelisiniz. Daha sonra masaj kremi ya da yağını avuç içeriklerinize alarak bileğinize uygulayabilirsiniz. Masaj için tercih edebileceğiniz yağlar arasında zeytinyağı ve hint yağı yer almaktadır. Ağrılı bölgenin etrafına ve bileğin içine hafifçe ovalayarak masaj yapabilirsiniz. Masaj uygulamasını her gün tekrarlamanız mümkündür.
3. Esneme Hareketleri
Bilek esnetme egzersizleri, tendonların ve kasların esnekliğini arttırarak bilek ağrısının geçmesine yardımcı olur. Bu egzersizleri yaparken herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissederseniz egzersizi durdurmalısınız. Bilek esnetme egzersizlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Bileğinizi yavaşça saat yönünde çevirin ve bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Daha sonra aynı şekilde saat yönünün tersine çevirerek bileğinizi esnetin.
- Bir kolunuzu düz bir şekilde önünüze uzatın ve elinizi yukarı doğru kaldırın. Diğer elinizle parmaklarınızdan aşağı doğru basınç uygularak gerilme hissi yaratın. Bu işlemi her iki elinizle de 15-30 saniye boyunca tekrarlayın.
- Bileğinizi dirseğinizin yanına alın ve elinizi diğer kolunuzun yardımıyla vücudunuza doğru çekin. Bu işlemi her iki elinizle de 15-30 saniye boyunca tekrarlayın.
4. Ağrı Kesici ve İltihap Önleyici Kremler
Ağrının şiddetli olmadığı durumlarda nonsteroid yapıda olan iltihap önleyici ve ağrı kesici kremler tercih edilebilir. Bu ilaçlar direkt olarak ağrılı bölgeye uygulanacağı için sistemsel yan etkileri minimize edilmektedir.
5. Bitkisel Yöntemler
Bilek ağrıları için evde uygulanabilecek bitkisel yöntemler sıklıkla tercih edilmektedir. Bilek ağrısını geçirecek olan bitkisel yöntemler aşağıdaki gibidir:
- Zencefil Çayı: Zencefilin içerisindeki gingerol bileşiği iltihabı azaltıcı etkiye sahiptir. Zencefil çayı içerek bilek iltihabınızı azaltabilirsiniz. Zencefil çayını hazırlamak için taze zencefili ince dilimler halinde kesin ve kaynamış suya ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar kaynattıktan sonra çayı süzerek içerisine limon ve bal ekleyebilirsiniz.
- Zerdeçal Kürü: Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi iltihabı azaltmada etkilidir. Zerdeçallı süt ya da zerdeçal tozu karıştırılmış ballı su içerek zerdeçalın faydalarından yararlanabilirsiniz. Zerdeçallı süt hazırlamak için bir bardak süt içerisine yarım tatlı kaşığı zerdeçal ve bir tatlı kaşığı bal ekleyerek karıştırabilirsiniz. Bu karışımı kısaca ısıtarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
- Alfafa Çayı: Vücuttaki iltihapları kurutma özelliğine sahip olan alfalfa bitkisinin çayını demleyerek bilek ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Alfafa çayını hazırlamak için alfafa tohumlarını kaynamış suya ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Daha sonra çayı süzerek içerisine limon ve bal ekleyebilirsiniz.
6. Dinlenme
Bilekte meydana gelen ağrılar sonrasında dinlenme sağlanması bölgedeki şişliğin inmesine yardımcı olacağı gibi aynı zamanda ağrının da geçmesini sağlar.
Bilek Ağrıları Nasıl Geçer?
Bilek ağrılarının geçmesi için hastanelere başvuran kişilere genellikle dinlenme, soğuk kompres, rahatsızlığı tetikleyen hareketlerden kaçınma ve ilaç tedavisi önerilmektedir. Bilek ağrılarında hastanın dinlenmesi gerekmektedir çünkü dinlenme ağrılı bölgeye zarar veren etkileri azaltmaktadır.
Soğuk kompres yöntemi ile birlikte dinlenme ağrının geçmesi için en temel yöntemler arasında yer almaktadır.
Doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi ve fizyoterapi tedavisi ile birlikte hastanın rahatsızlığı tetikleyen hareketlerden kaçınması durumunda bilek ağrıları zaman içerisinde geçecektir.
Bilek Ağrısı Neden Olur?
Bilek bölgesinde meydana gelen ağrıların nedeninin tespiti doktorlar tarafından yapılmaktadır.
Bilekte meydana gelen ağrıların nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Düşme ya da darbe sonucu bilekte meydana gelen burkulmalar, bilek sprain olarak adlandırılmaktadır ve bilek burkulması sonucu şiddetli ağrılar yaşanabilmektedir.
- Bilekte meydana gelen kırıklar da sıklıkla ağrı yaşanmasına neden olmaktadır.
- Bileğin aşırı kullanımı tendinit olarak adlandırılmaktadır ve bu durum özellikle tendon iltihabına neden olduğu için ağrılı semptomlara yol açmaktadır.
- Artrit: Eklemlerde meydana gelen iltihaplanma artrite neden olmaktadır ve bu durum özellikle otoimmun hastalıklar sebebiyle yaşanmaktadır.
- Aşırı kullanım nedeniyle meydana gelen yaralanmalar, tekrar eden travmalar, romatizma, bursit, osteoartrit gibi rahatsızlıklar da bileklerde ağrı yaşanmasının nedenleri arasında yer almaktadır.