Biyopsi Sonrası Ağrı: Normal mi, Ne Zaman Geçer?

Biyopsi; hastalıklı olduğu düşünülen hücre ya da dokulardan örnek almak amacıyla yapılan cerrahi işlemdir. Biyopsinin yapıldığı bölgeye göre vücutta farklı kesiler açılır. Bu nedenle biyopsinin ardından ağrı ya da sızı olması beklenen bir durumdur. Biyopsinin ardından oluşan ağrının süresi ve şiddeti; biyopsinin uygulandığı bölge, alınan doku örneğinin büyüklüğü ve kişinin vücut yapısına göre değişir. Biyopsiden sonra bölgeden gelen ağrılar çok şiddetli değilse genellikle normal kabul edilir. Ancak ağrının yanında ateş, titreme, terleme gibi enfeksiyon belirtileri ya da aniden gelişen çok şiddetli ağrı, biyopsiden sonra oluşan komplikasyonların habercisi olabilir. Bu nedenle bu belirtilerin ciddiye alınması ve gerekli kontrollerin yaptırılması önerilir.

Biyopsi Sonrası Ağrı Olur mu?

Biyopsi işlemi; hastalıklı hücre ya da doku örneğinin laboratuvar incelemesi için alınmasını sağlayan cerrahi uygulamadır. Biyopsi işlemi genel ya da lokal anestezi altında yapılır. Anestezi etkisi geçtikten sonra biyopsinin yapıldığı bölümde hassasiyet ve ağrı oluşması beklenir. Bu durum; doku hasarının onarılması ve vücudun bağışıklık sisteminin çalışması açısından önemlidir. Biyopsinin ardından oluşan ağrılar genellikle hafif ve dayanılabilir düzeydedir.

Ağrı Ne Zaman Geçer?

Ağrının ne zaman geçeceği; biyopsinin uygulandığı bölge, doku örneğinin büyüklüğü ve kişinin genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlıdır. Genel olarak, biyopsi sonrası ağrı birkaç saat içinde başlar ve çoğunlukla işlemden sonraki gün hafifler. İlk 24 saat içinde ağrının zirve yapması ve daha sonra azalarak 2-3 gün içinde geçmesi beklenir. Ancak bazı kişilerde ağrı eşiği farklı olabilir ve daha uzun süre ağrı hissedilebilir. Özellikle büyük operasyonlarda ya da hassas bölgelerde yapılan biyopsilerde ağrı daha şiddetli olabilir. Bu durumlarda doktora başvurarak ağrının nedenini sorgulamak ve gerekirse ağrı kesici tedavi almak önemlidir.

Şiddetli Ağrı Neden Olur?

Biyopsi sonrası şiddetli ağrı; enfeksiyon, anesteziye karşı verilen reaksiyon, doku hasarının beklenenden fazla olması, biyopsinin yapıldığı bölgede sinirlerin hasar görmesi gibi durumlardan kaynaklanabilir. Enfeksiyon belirtileri; ateş, titreme, terleme şeklinde kendini gösterirken, anesteziye karşı verilen reaksiyonun belirtileri; nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, yüz ve dudaklarda şişme olabilir. Eğer biyopsi sonrası bu belirtiler mevcutsa derhal tıbbi yardım alınması önerilir.

Komplikasyon Belirtileri Nelerdir?

Komplikasyon; beklenmedik ve istenmeyen durumların ortaya çıkması anlamına gelir. Tıbbi literatürde komplikasyon olarak adlandırılan durumlar; kişide farklı bulgulara neden olabilir. Biyopsi sonrası komplikasyon belirtisi olarak enfeksiyon dışında şunlar ortaya çıkabilir:

  • Ağrının giderek artması
  • Şişlik
  • Kızarıklık
  • Kanama

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon; vücut savunma sisteminin dış etkenlere karşı yeterli yanıt verememesi sonucu ortaya çıkan durumdur. Biyopsi sonrası enfeksiyon riski her zaman mevcuttur. Enfeksiyonun belirtileri ise bölgenin durumuna göre değişiklik gösterir. Biyopsisi yapılan cilt bölgesinde enfeksiyon oluşursa; bölgede ısı artışı, kızarıklık, şişlik, ağrı, iltihap gibi bulgular görülür. Vücut biyopsiden dolayı doku kaybı yaşadığı için enfeksiyonla mücadele eder ve iltihap oluşumu beklenir. Cilt biyopsisinde ortaya çıkan bu bulgular normal kabul edilir ve ek tedavi gerektirmez. Ancak biyopsi sonucu kanserli bir tümör ortaya çıkarsa yapılan işlemden dolayı oluşan iltihaplanma normal kabul edilmez ve ek tedavi gerektirir.

Biyopsisi yapılan iç organlarda ise enfeksiyonun belirtileri daha genel olabilir. İç organ biyopsisinde enfeksiyon oluştuğunda ateş, titreme, terleme, iştahsızlık gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Ağrı Kesici Kullanılmalı mı?

Biyopsiden sonra oluşan ağrılar hafif düzeyde olursa ağrı kesici kullanımı genellikle gerekli değildir. Ağrı kesicilerin vücut tarafından doğal iyileşme sürecine yapılan müdahale anlamına geleceği düşünülür. Dolayısıyla biyopsi sonrası ağrıyı baskılamak için ağrı kesici kullanmak yerine vücudun iyileşmesine izin vermek daha doğru bir yaklaşım olabilir. Şiddetli ve dayanılmaz ağrılarda ise ağrı kesici kullanımı önerilebilir. Ağrı kesici kullanımının biyopsinin ardından iyileşme sürecini nasıl etkileyeceği konusunda net bir bilgi yoktur ancak normalden daha fazla ağrı hissediliyorsa ve günlük yaşam bu durumdan etkileniyorsa ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesici kullanırken dozajına dikkat edilmesi ve mümkünse doktora danışılması önemlidir.

Biyopsi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Biyopsi sonrası vücutta bir iyileşme süreci başlar. Vücudun bu doğal iyileşme sürecinde bazı bulgular ortaya çıkabilir. İyileşme sürecinde kanama, morarma, şişlik oluşması beklenen durumlardır. Bunlar vücudun bağışıklık sisteminin çalıştığının ve biyopsiden dolayı oluşan hasarı onardığunun göstergesidir. Bu bulgular genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Kanama ve morarmanın geçmesi için 1-2 hafta beklenebilir.

Scroll to Top